Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

ENYHÜL A DUGÓHELYZET SZOMBATTÓL

Szombattól megszűnik a forgalom korlátozása a Blahán

2021. szeptember 17. péntek

A Blaha környéki lezárások igencsak lassították a belvárosi forgalmat az elmúlt hónapokban, hétvégétől azonban fellélegezhetnek az autósok és a környéken lakók is kiszellőztethetnek végre rendesen. Szombat reggeltől feloldják a forgalomkorlátozásokat a téren, hétfő hajnaltól pedig visszaállítják a villamosbarát körúti lámpaprogramot is.

Hatodik, befejező üteme is lezárult a Blaha Lujza téren az aluljárószigetelés felújítási munkálatainak, ami miatt július közepe óta a Rákóczi úton és a Nagykörúton is forgalmi korlátozásokra volt szükség. Bár a csomóponti lezárások teljes feloldását szeptember végére tervezték, az időjárás kegye és a megfeszített munkatempó eredményeként erre már mintegy két héttel korábban sor kerül.  Szombaton reggeltől a Rákóczi úton mindkét irányba ismét 3-3 sávon (irányonként 2 autó- és 1 buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sávon közlekedhetnek újra az autósok – adta hírül honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A Nagykörúton ugyan október végéig szűkített sávokon haladhat majd a forgalom, ugyanis a szegélyek mentén még folynak majd munkálatok, azonban a korábbi közúti kapacitás újra biztosított – hangsúlyozzák.

Az őszi szünet idején várható a kereszteződés egészét érintő korlátozás, ugyanis ekkor fejezik be a csomópontban az útburkolat felújítását. További, a csomópontot érintő forgalmi korlátozásokkal november végéig nem kell számolni.

A tér nagykörúti szakaszán biciklivel átjutni továbbra is az autósávon lehet, ezért a BKK alternatív kerékpáros útvonalak használatát ajánlja. Kérik, hogy a Rákóczi tér felé a Wesselényi utca–Klauzál utca–Márkus Emília utca–Stáhly utca–Somogyi Béla használják az érintettek. Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a Márkus Emília utcában egy rövidebb szakaszon csak a járdán lehet áttekerni, ezért mind a gyalogosokat, mind a kerékpárral közlekedőket óvatosságra intik. 

A nagykörúti lámpaprogram hétfő hajnaltól ismét a korábbi villamosbarát program szerint működik majd, így újra előnyben részesülnek a kötöttpályás járművek.

A térre telepített kivetítőn a járókelők tájékozódhatnak a munkálatok előrehaladtáról, valamint a megújuló Blaha látványterveit is megtekinthetik. A megújult Blaha Lujza tér 2022 végére készül el. 

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia, Kép: Mile Máté, BKK

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben