Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pezsgő politikai ősz

Minden, amit az ellenzéki előválasztásról tudni kell

2021. szeptember 18. szombat

Cikkünkben összeszedtünk minden lényeges tudnivalót az ellenzéki előválasztásról.

Vannak az országban olyan választókerületek, ahol egy vagy két jelölt közül választhatnak a politika iránt elkötelezett polgárok az előválasztáson, Józsefvárosban viszont különösen izgalmas a helyzet. A kerületünk nagyobbik részét lefedő budapesti 6-os választókörzetben négy induló is van, szokatlan módon két jelöltet is civilek indítottak.

Miről szól?

2022 tavaszán országgyűlési választások lesznek Magyarországon. Az ellenzéki pártok összefogtak, hogy minden körzetben egy közös jelöltet indítsanak a koránypárt jelöltjével szemben. Az előválasztást azért szervezik, hogy a legalkalmasabb, legnépszerűbb versenyzőket válasszák ki az ellenzéket támogató lakosok. Az indulóknak el kellett fogadniuk az ellenzéki pártok által támasztott feltételeket, meg kellett nevezzék, mely frakcióba ülnének be, valamint össze kellett szedni kellő számú ajánlást, ami a miniszterelnök-jelölteknél országosan 20.000, az egyéni képviselőként indulni szándékozóknál körzetükben 400 aláírást jelent.

Ki?

Az előválasztáson azok a magyar állampolgárok is szavazhatnak, akik csak jövő áprilisra válnak felnőttkorúvá. Átjelentkezésre nincs mód, csak a saját állandó lakcímünk szerinti választókerületben voksolhatunk.

Mikor?

Az 1. forduló szeptember 18-tól 26-ig tart, egyéni országgyűlési képviselőjelöltre és miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni. Az egyéni jelöltek versenye egykörös, az 1. forduló nyertese képviseli az egyesített ellenzéket 2022 tavaszán.

A 2. fordulóban október 4. és 10. között a három legtöbb voksot begyűjtő ellenzéki miniszterelnök-jelölt mérkőzik meg. (Kivéve, ha már az 1. körben valaki megszerzi az 50%+1 szavazatot.)

Hogyan?

A személyes szavazáshoz lakcímkártyára és fényképes igazolványra (útlevél, jogosítvány vagy személyi igazolvány) van szükség. A kerület több nyilvános pontján lesznek sátrak, ahol reggeltől estig várják a voksolni szándékozókat.

Online az eleve.hu oldalon vagy egy mobilalkalmazás segítségével lehet majd leadni a szavazatot az ügyfélkapus felhasználónkkal belépve – szintén a lakcímkártya száma alapján azonosítva minket.

Kire?

Heten pályáztak az ország kormányfői posztjára. Lapzártánkig Dobrev Klára (DK-Liberálisok), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (Párbszéd-MSZP-LMP) és Márki-Zay Péter (MMM) már jelezte, hogy megvan a szükséges ajánlás mennyisége, Fekete-Győr András (Momentum) és Pálinkás József (Új Világ Néppárt) még nem adta le. (Ecsényi Áron, a Le az Adók 75%-ával nevű törpepárt vezetője időközben kiszállt.)

Röviden bemutatjuk az egyéni képviselő-jelölteket is, akiket megkértünk, hogy néhány mondatban mondják el a józsefvárosiaknak, miért adják rájuk a szavazatukat.

A palotanegyediek (Bp. 1. OEVK) közülük választhatnak:

Csárdi Antal

A 45 éves – korábban kisvállalkozó és kereskedő – politikus 2010 és 2018 között az önkormányzati politikában volt aktív Ferencvárosban és a fővárosban, az előző választáson az LMP jelöltjeként győzte le a Fideszt választókörzetében.

Jelölőszervezet: LMP – Támogatók: DK, Jobbik, MSZP-Párbeszéd

„Parlamenti képviselőként az elmúlt három évben több mint ezer indítvánnyal és felszólalással vittem a Parlament falai közé azokat a problémákat, amikkel a Belváros, a Várnegyed, Palotanegyed és Belső-Ferencváros lakói kerestek meg. 2018-ban a választók bizalmának köszönhetően egyszer már legyőztük ebben a választókerületben a fideszes jelöltet, és amennyiben a választók ismételten megtisztelnek szavazatukkal, akkor jövőre ismét megakadályozhatjuk, hogy Rogán Antal emberei térjenek vissza a választókerületbe. Egyszer már legyőztük a Fideszt Budapest szívében, most itt az esély arra, hogy újra megtegyük ezt.”

Gelencsér Ferenc

A Momentum I. kerületi helyi szervezetének 31 éves vezetője alpolgármester az I. kerületben. A politikába az üzleti szférából érkezett a Momentum alapítója, aki 2016 óta politizál a pártban. A politika iránti érdeklődés családi sajátosság, édesapja MDF-alapító.

Jelölőszervezet: Momentum – Támogató: MMM (Mindenki Magyarországa Mozgalom)

„Az elmúlt másfél évben bebizonyítottam, hogy mit jelent az önkormányzatiságban az antikorrupció: 1,2 milliárd forintnyi hűtlen kezelési ügyet tártam fel. Én ezt a munkát kívánom folytatni a Parlamentben is, hiszen aki a közösből vesz el azaz egy legnagyobb bűnt követi el. Kormányt azonban nem a politikusok, hanem az emberek váltanak, ezért kérem, hogy tartsanak velem.”

Budapesti 6-os választókörzetben négy indulónak sikerült összeszednie a szükséges ajánlásokat.

Csordás Anett

Az 50 éves pedagógus, közösségszervező, civil aktivista új szereplő a politikában, de nem idegen tőle a politikai terep. A Lépjünk, hogy léphessenek Egyesület vezetőjeként 2018-ban sikeresen elérte, hogy a sérült gyermeküket otthon nevelő szülők otthonápolási díját jelentősen megemeljék.

Jelölőszervezet: C8 Civilek Józsefvárosért – Támogatók: Civil Bázis Egyesület, MMM, Momentum, Új Világ Néppárt

„Én sosem fogom az elfelejteni, honnan jöttem, kiknek a hangját kell meghallgatnom, és kikért kell dolgoznom nap mint nap! Az otthonápolási díj emelését kiharcoló kampány vezetőjeként eredményes érdekérvényesítő küzdelem áll mögöttem, ezért pontosan tudom, mit és hogyan kell tenni azért, hogy sokak élete jobb legyen, és nem csak beszélek! Egész életemben azért dolgoztam, hogy felerősítsem azok hangját, akikét nem, vagy alig hallani, emiatt a közösségi érdekérvényesítés legmagasabb szintjeként tekintek az Országgyűlésre, ahova nemcsak elvinni szeretném az általam képviseltek üzenetét, de valódi változásokat is el akarok érni az érdekükben.”

Demeter Márta

Jelenleg is országgyűlési képviselő, 2017-ig a MSZP frakciójában ült, kilépése után az LMP-ben folytatta, a párt őt indította kerületünkben. Demeter augusztusban úgy nyilatkozott, hogy bekerülése esetén a Jobbik frakciójába ülne be. Ezután az LMP kihátrált a 38 éves politikus mögül.

Jelölőszervezet: Jobbik (eredetileg LMP) – Támogató: Új Kezdet

„Nincs Budapest Józsefváros és Ferencváros nélkül, de ahhoz, hogy ez a döntésekben is érvényesüljön olyan országgyűlési képviselőre van szükség, aki felerősíti a helyeik hangját az Országgyűlésben, oda viszi a megoldandó ügyeiket, és eléri azt, hogy a józsefvárosi és a ferencvárosi embereket a mindennapjaikban foglalkoztató kérdések is odakerüljenek az országos ügyek közé. Éppen ezért, ha bizalmat kapok a VIII. és a IX. kerületi emberektől, én egy nagyon aktív párbeszédet szeretnék megvalósítani az itt élőkkel minden jelentős kérdés kapcsán, az itt élőket új, közvetlen kapcsolattartási formákkal tervezem bevonni be az országos szintű döntéshozatalba. Az elmúlt években szerezett közéleti és országgyűlési képviselői tapasztalat jó alap ahhoz, hogy képviselőként 2022-től egy új szemléletű, az embereket középpontba helyező politikát tudjak megvalósítani Józsefvárosban és a Ferencvárosban, és a leghatékonyabban képviselhessem az Országgyűlésben és az országos politikában a józsefvárosiak és a ferencvárosiak legfontosabb elvárásait: hogy jó színvonalú és megfizethető lakáshoz juthassanak a keményen dolgozó emberek, hogy tisztességes bért kapjanak, a fejlesztésekkel az itt élő emberek nyerjenek, ne a nagyvállalkozók, a közbiztonság pedig érdemben javuljon.”

Jámbor András

A Mérce nevű online lap egykori alapítója a Párbeszéd frakcióját erősítené bejutása esetén. A 35 éves politikus korábban az LMP-nél és az Együtt-PM-nél dolgozott, majd újságíró karrierje után a Fővárosi Önkormányzatnál folytatta, a költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes mellett.

Jelölőszervezet: Szikra Mozgalom – Támogató: MSZP-Párbeszéd

„Itt nőttem fel a Csarnok-negyedben, és felnőttként itt nevelem a gyerekeimet a Magdolna-negyedben. Olyan képviselő akarok lenni, aki megküzd a helyiekért, és olyan kampányt akartam csinálni, ami ezt be is bizonyítja. A választókerület egyik legfontosabb ügye a lakhatás, ezért gyűjtöttünk 16 ezer ajánlást, szerveztem 10 ezer fős tüntetést, és Karácsony Gergellyel ezért nyújtottunk be sikeres népszavazási kezdeményezést a választókerületi legaktuálisabb ügyében az 5800 bérlakást és 12 ezer kollégiumi férőhelyet jelentő Diákváros megmentésért. De ugyanígy fogok küzdeni a panel felújítási programért, és a bérházak felújításáért, és az önkormányzatoktól elvett pénzek visszaszerzéséért is. Olyan kampányt építettem amely a legtöbb ajánlást gyűjtötte össze, és amely a Republikon felmérése szerint a legerősebb. Készen állok arra, hogy helyben és országosan is legyőzzük a Fideszt!”

Manhalter Dániel

A kommunikációs szakember, egykori televíziós 2016 óta dolgozik a DK-nak tanácsadóként, a Demokratikus Koalíció az év elején pedig felkérte arra, hogy parlamenti képviselőjelöltként induljon a párt színeiben.

Jelölőszervezet: DK – Támogató: Liberálisok

„Minden fillért, minden lehetőséget meg fogok szerezni a két kerületben élőknek, a falig is elmegyek. Hiteles és korrekt, a helyiek valódi problémáival foglalkozó programom van, a köztisztaságra, a lakásfelújításokra és a közbiztonságra fókuszálok. Dobrev Klára támogatásával felkészültségem, szakmai múltam és a releváns programom miatt a jelöltek közül nekem van a legtöbb esélyem legyőzni a Fideszt!”

A jelöltek nyilvánosan vitájáról mi is beszámoltunk cikkeinkben, melyeket itt és itt olvashat el.

Szöveg: Pálinkás János; Képek: Huszár Boglárka, Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben