Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Sokezres tüntetés indult el a Corvin-köztől

Orbán rendszere ellen tüntetnek, de mindenki másból is elegük van

2021. szeptember 18. szombat

Szeptember 18-án délben a Corvin-közben tüntetés volt, majd sokezres felvonulás indult el a körúton rendőri felvezetéssel. A molinók jelszavai a politikai elnyomás ellen szólnak, a tömegben együtt vonulnak romák és árpádsávos zászlót tartót, hitelkárosultak és az kötelező covid-oltás ellenzői. Ők lennének a „bizonytalan szavazók”, akiket egyik párt sem tud megszólítani?

A felszólalók és szervezők között nem láttam tévéből, újságokból ismert arcokat, nekem a nevek sem mondtak semmit.

Bódis Csaba természetgyógyász volt az egyik megszólaló, aki így szólt a Corvin-közt megtöltő sokasághoz: „Tudniuk kell az embereknek, hogy ma Magyarország maffiállam. Maffiózók ülnek a parlamentben: az egész Orbán család, és az egész jobboldal, az egész baloldal egy színjáték. Csak a tévében veszekednek, de amúgy együtt járnak bulizni, kábítószerezni, vadászni. Hát ez a magyar valóság.”

A transzparenseken pedig ilyen mondatokat lehetett olvasni: „Ebben a diktatúrában a »kormány« nem váltható le, viszont a békés rendszerváltásra lehetőség van” „Az alaptörvény érvénytelen” „A hazug »bal-jobb« hazaáruló és népirtó diktatúrása ellen” „3. utas Magyarországot akarunk” A molinókon nem, de házilagosan készített kis táblákon „Stop covididiotizmus”  „Nem oltakozom, a testem az enyém” feliratokat is tartottak jó páran, de láttam a hitelkárosultak kiírását is.

Az oltásellenesség – keveredve oltásellenes hiedelmekkel – itt inkább mint a politikai elnyomás jelképe jelent meg.

Fél egykor elindult a tömeg a körúton, az út szélső sávján, rendőri kísérettel, úgy hogy még az autók is elfértek mellettük a belső sávon. Az emberek nem kiabáltak, csak tülköltek szakadatlan, s kifejezetten fegyelmezetten viselkedtek. Sok nemzeti lobogó is kint volt, de néhány árpádsávos is, és meglepő módon egymás mellett vonulak radikális jobbosok és romák is. A vonulókat kérdezve sem derült ki világosan, hogy kik szervezik a felvonulást, többen is azt mondták, hogy ők minden párt ellen jöttek tüntetni, mert egyikben sem bíznak.

A molinókon feltüntetett honlapcímek alapján úgy tűnik, az egyik szervező a Népszuverenitás társaság, de a tüntetés Facebook-eseményét egy magánszemély jegyzi, Fáber Károly. Honlapján szerint részvevője volt az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni megmozdulásoknak a Szabadság téren, elmondása szerint békítőként igyekezett közreműködni. A mostani tüntetés is szeptember 17-hez kötődik, amikor a Gyurcsány-beszéd ismertté vált, és a tüntetők közül is többen mondták, hogy 2006 óta nem vettek részt ilyen nagy megmozduláson.

A demonstráció estig fog tartani, a Corvin köztől a parlament melletti Demokrácia térre vonulnak, ahol majd beszédekkel ér véget.

Szöveg: Bányay Géza; Képek: Nagy Dániel, Bányay Géza

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben