Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A tisztaság függ a lakók hozzáállásától is

Faltól falig takarítás Józsefvárosban

2021. szeptember 18. szombat

Koncentrált takarítási akciót hajtanak végre Józsefvárosban október végéig. Nem csupán az utakat tisztítják, de az illegális plakátoktól, falfirkáktól is mentesítik a kerületi épületeket, építményeket, még a kukákat is. A takarítás hatékonysága függ a lakosság hozzáállásától, az önkormányzat ezért a helyiek segítségét kéri.

A Józsefvárosi Önkormányzat egyik preferenciája a köztisztaság, erre fordítják a legtöbb pénzügyi erőforrást, ahogyan azt Pikó András polgármester hangsúlyozta – többek között – a Csarnoknegyedben augusztus végén tartott fogadóórán is. Akkor arról is beszámolt, hogy a kormányzati elvonások miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF) nem tudja ellátni a feladatát teljes mértékben saját költségvetéséből a Józsefvárosban sem, ezért a kerületi vezetés kénytelen megrendelni tőlük a szolgáltatásokat, ha azt akarja, hogy az utcák takarítása a fővárosi tulajdonú vagy fenntartású területeken is el legyen végezve. A polgármester ekkor jelentette be, hogy ősszel a Népszínház és Baross utcákat faltól falig takaríttatják. 

Az FKF-fel megkötött szerződés (nyilvánosan elérhető itt) további utcákat, utakat, útszakaszokat is érint. A munkálatok ellátása 3,5 millió forintba kerül. 

A takarítást a kerület köztisztasági szempontból egyik legproblémásabb területén, a Diószegi utcán kezdik szeptember 18-án, szombaton, de október 31-ig sorra kerülnek a már említett Baross és Népszínház utcák, a Szerdahelyi, Nagyfuvaros, Karácsony Sándor, Vajda Péter utcák, az Orczy és a Fiumei utak, valamint a II. János Pál pápa tér is. Hogy pontosan mikor és melyik terület kerül tisztításra, itt megtekinthető.

A koncentrált takarítási akció magába foglalja a járdák, lépcsők magasnyomású felülettisztítását, szükség esetén kézi takarítását; a járdáról az úttestre kerülő szennyeződés felszedését; a megtisztított útfelület mosó-locsolóval felmosását; az illegálisan kihelyezett plakátok, falragaszok, falfirkák eltávolítását az épületekről és az egyéb építményekről; a burkolt közutak szegélytől-szegélyig történő önfelszedő seprését és gépi mosását; valamint a hulladékgyűjtő edények tisztítását, fertőtlenítését is. 

A közterületek kiválasztásakor az egyik szempont tehát az volt, hogy fővárosi tulajdonú vagy fenntartású-e az érintett terület, a másik pedig a szennyezettségi mutató volt – mondta el Sztanek Endre, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ városüzemeltetési igazgatója. Az akcióban koordinátorként résztvevő szakember kiemelte, az utcák kitakarításának minősége és hatékonysága nagymértékben függ a lakosságtól is, hiszen egyfelől fontos, hogy a kijelölt időpontokban a gépjárműveikkel elálljanak az érintett területekről, hiszen a faltól-falig takarítás maradéktalanul csak az üres utcán valósulhat meg, másfelől nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a takarítás megtörténte után az ott élők mennyire vigyáznak a környezetükre. „Évente egyszer elegendő lenne egy ilyen komplex takarítás, a lakók megfelelő hozzáállása mellett.” Példaként emelte ki a Századosnegyed utcáit, ahol a JGK takarítógépeivel elegendő hetente kétszer végig menni, mert az ott élők árgus szemekkel ügyelnek a tisztaságra, felszedik a szemetet, míg ellenpéldaként Belső-Józsefváros több utcája is felhozható. A legnagyobb problémát az állati és emberi ürülékek okozzák, így ezeken a helyszíneken a JGK munkatársai szinte naponta takarítanak – mondta el az igazgató. Mivel a lakossági hozzáállásban nemigen történik változás, a járókelők gyakorta nem is érzékelnek semmit a munkájukból – tette hozzá. (A takarítógépek útvonala itt nyomon követhető.) 

Hogy a jövőben lehet-e számítani hasonló akcióra, az az őszi faltól-falig takarítás sikerességétől is függ. Az október végéig lezajló akció után legkorábban tavasszal indítható hasonló, ugyanis a késő őszi, téli időjárás sem teszi lehetővé a nagynyomású gépekkel való tisztítást, mert egyfelől megjelenik a fagy, másfelől, ha az esőre rámosnak, csúszóssá válnak az utak – magyarázta az igazgató.

Szöveg: Kolonics-Imre Zsófia; Kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben