Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közlemény

Közlemény az Oltalom Egyesület által biztosított népkonyha felújítása ügyében

2021. szeptember 20. hétfő

Az Oltalom Egyesület nem létesít új népkonyhát a kerületben, sem a korábbi népkonyha kapacitását nem bővíti, mindössze a régi konyhát váltják ki egy új, mai elvárásoknak megfelelő konyhával

Kormányközeli lapokban, illetve kormánypárti politikusok nyilatkozatában az elmúlt napokban olyan hírek jelentek meg, amelyek alkalmasak voltak a közvélemény megtévesztésére az Oltalom Egyesület által biztosított VIII. kerületi népkonyha ügyében.

Annak érdekében, hogy a nyilvánosságban tényeken alapuló, értelmes közbeszéd alakulhasson ki a hajléktalan-ellátáshoz kapcsolódó kérdésekben, fontosnak tartjuk néhány alapvető információ leszögezését. Különösen fontosnak tartjuk ezt olyan megszólalások esetén, amelyek alkalmasak sérülékeny csoportok elleni hangulatkeltésre és a lakosság relatív biztonságérzetének csökkentésére.

Józsefvárosban összesen 1170 hajléktalan férőhely van jelenleg, ideértve az éjjeli, az átmeneti, szociális otthonban biztosított és egészségügyi férőhelyeket.

Ettől eltérő a nappali melegedők kapacitása, amely 680 férőhely jelenleg - a nappali melegedők részben átfedésben dolgoznak a szállásférőhelyekkel. A népkonyhai adagszám 1650 adag naponta, a fent bemutatott ellátotti számokhoz képest ez a kapacitás elegendőnek tűnik a hajlék nélkül élők ellátására. Az Oltalom Egyesület és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség összesen 385 szállásférőhelyet működtet a kerületben, emellett - és ezzel részben átfedésben - nappali melegedő kapacitásuk 130 férőhely, népkonyhájuk napi 150 adag étellel látja el a legrászorultabb embereket.

Hogyan zajlik a népkonyhai szolgáltatás szabályozása?

  • Amennyiben a kerületben új népkonyha létesül vagy a meglévő népkonyha működési engedélye módosul, ahhoz az önkormányzat hozzájárulása szükséges. Az Oltalom Egyesülethez hasonló civil szervezetek esetében a működési engedély tartalmazza a kiosztható ételek számát.

  • A népkonyhai szolgáltatás működését engedélyező szerv az illetékes Kormányhivatal (a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásáról és ellenőrzéséről  369/2013. (X. 24.) Korm. rendelet 3.§). Ugyanezen Korm. rendelet 5. melléklete sorolja fel az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó iratokat.

  • A népkonyhai szolgáltatás nyújtása során meg kell felelni a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények szakmai feladatairól és működésük feltételeiről szóló 1/2000. (I. 7.) SzCSM rendeletben, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalombahozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendeletben, az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló 68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendeletben, valamint a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendeletben foglaltaknak.

  • Az élelmiszerek és az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagok és tárgyak előállításáról és forgalomba hozataláról szóló 20/2021. (V. 17.) AM rendelet  szerint szintén a Kormányhivatal jár el engedélyező szervként az élelmiszerlánc-biztonsági hatáskörében

Ismételten felhívjuk a témában megszólalók figyelmét, hogy nincs olyan vélt vagy valós politikai érdek, amely felmentené bármelyik szereplőt a részrehajlásmentes és alapos tájékozódás és a kiegyensúlyozott tájékoztatás felelőssége alól.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben