Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy félremagyarázott hír kiigazítása

Minden marad a régiben: meglévő konyhát vált fel az új a Dankó utcában

2021. szeptember 20. hétfő

Nemrég írtunk arról, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület megújítja konyháját, ezzel felváltva a régit. Ezt hírt a kormányközeli újságok és kormánypárti politikusok megtévesztő módon – a hír lényegi részét elhallgatva – úgy tálalták, mintha emiatt Józsefvárosban újabb hajléktalantömegekre kellene számítani.

Az Oltalom néhány napja a korszerűsödő népkonyhájuk bejárásara hívta az újságírókat. Hogy mit láttunk, erről mi is beszámoltunk, és elmondtuk azt is – ami ténykérdés –, hogy egy jelenleg is működő konyhát váltanak fel egy új konyhával, ami a mai előírásoknak mindenben meg fog felelni és az étkeztetés is korszerű körülmények között lesz megoldható, ami egy minőségi előrelépés a hajléktalanellátásban. Ezt a kormányközeli média munkatársai pontosan ugyanígy tudják, mégis úgy állítják be az épülő létesítményt, mintha ezzel bővülne a konyhák száma – azt ugyanis nem említik meg, hogy a régi konyha egyúttal megszűnik.

A józsefvárosi önkormányzat, ami engedélyezi a népkonyhák működését és előírja az üzemeltetés feltételeit, közleményt adott ki a lakosság tájékoztatására, amiből megismerhetők a kerületi hajléktalanellátás engedélyezett számai, ideértve a Magyar Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Egyesület hajléktalanellátási adatai is, és közlik a népkonyhai szolgáltatás szabályozásának menetét is. A közlemény kiemeli: „Józsefvárosban összesen 1170 hajléktalan férőhely van jelenleg, ideértve az éjjeli, az átmeneti, szociális otthonban biztosított és egészségügyi férőhelyeket. Ettől eltérő a nappali melegedők kapacitása, amely 680 férőhely jelenleg – a nappali melegedők részben átfedésben dolgoznak a szállásférőhelyekkel. A népkonyhai adagszám 1650 adag naponta, a fent bemutatott ellátotti számokhoz képest ez a kapacitás elegendőnek tűnik a hajlék nélkül élők ellátására.”

Szöveg: Bányay Géza; Kép: Huszár Boglárka 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben