Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Főváros köszöni, de nem kér Fürjes javaslataiból

Fürjes megszüntetné a kerékpársávokat, Balogh inkább a Blaha felújításán gyorsít

2021. szeptember 21. kedd

Fürjes Balázs fővárosi agglomerációfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön videóban és Facebook-posztban is arra kérte a Főváros vezetését, hogy adják vissza a körúti bringasávokat az autós – és ahol a járdára vannak festve-, ott a gyalogos közlekedésnek. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke visszautasította a javaslatot.

Fürjes azt írja, a budapestiek türelme elfogyott, túl sok útlezárás, forgalomkorlátozás, átépítés történik egyszerre, és az állandó dugók miatt joggal dühösek az autósok. Úgy véli, a hidegebb idő beköszöntével úgyis kevesebben kerékpároznak, így nem lenne akkora áldozat, ha legalább a Blaha-felújítás végéig megszüntetnék a biciklisávokat a Nagykörúton. Időközben a Blahán visszaállt a régi közlekedési rend.

Kérte továbbá a villamost előnyben részesítő jelzőlámpák visszaállítását, és a Népszínház és Rákóczi út között szerinte rosszul beállított lámpa rendbetételét. „A Népszínház utcából a körútra, jobbra a lámpánál kihajtókat gyakran blokkolja a körúti kocsisor, több zöldre sem tudnak kihajtani. Ez átgyűrűzik a Rákóczi-Körút kereszteződésbe és végképp megbénul az egész Blaha” - írja, majd bejegyzése végén hozzáteszi, tisztelettel kéri a főpolgármestert, hogy ne csináljon presztízskérdést az ügyből, fontolja meg a javaslatokat a budapestiek érdekében.

Balogh Samu pénteken reagált a kérésekre, elmondta, hogy nincs mit megszüntetni, ugyanis jelenleg nincsenek biciklisávok a Blaha felújítás érintette részeken, itt kizárólag a forgalomkorlátozás okozza a dugókat, illetve a sok autó jelenléte. Úgy véli, ennyi erővel a Kiskörúti bringasávokat is megszüntethetnék, annak se lenne kisebb hatása a Nagykörút forgalmára. Ehelyett azt ígéri, hogy 10 nappal rövidül a Blaha felújításának első szakasza, így a forgalomkorlátozásnak hamarabb vége lesz, visszaállítják a 2x2 sávot az autóknak a Rákóczi úton és a teljes csomópontot a korábbiak szerint – ez be is következett. 

Fürjes másik két felvetésére viszont nem reagált Balogh, pedig a második probléma valóban gyakran tapasztalható, a Népszínház utcáról kihajtani nem tudó autók blokkolják a teljes kereszteződést, így se biciklivel, se gyalog nem egyszerű áthaladni.A kerékpárosklub statisztikái szerint egyébként tavaly télen a forgalomszámlálóval felszerelt útszakaszokon az addiginál 29-95 százalékkal többen bicikliztek, így az korántsem biztos, hogy a hideg, esős idő miatt annyira jelentősen megcsappanna a kerékpáros forgalom, hogy ne lenne szükség a körúti sávokra. 

Szöveg: Ádám Judit, kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben