Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Példaértékű összefogási kísérlet Józsefvárosban

Megállítani a közélet további elvadulását

2021. szeptember 21. kedd

A Józsefváros újság is beszámolt arról, hogy Soós Györgyöt, a Fidesz helyi alelnökét két hete bántalmazták, amikor aláírást gyűjtött a Harminckettesek terén. A helyi politika elítélte az akciót, és most egy újabb kezdeményezés indult el, kíváncsian várjuk, hogyan alakul. Ráadásul a helyi Fidesz is megszólalt a Józsefváros újságnak.

A Közösen Józsefvárosért frakcióból már Sátly Balázs, Erőss Gábor, Hermann György, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, Szarvas Koppány Bendegúz és Pikó András is jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartják a politikai vitákban az erőszak minden formáját.

A napokban Könczöl Dávid, a Momentum helyi képviselője írt Facebook -oldalán egy nyílt levelet, melyet Juharos Róbert önkormányzati képviselőnek, a józsefvárosi Fidesz alapítójának és most megválasztott elnökének címzett.

A levélben ismét szóba kerül a Soós Györgyöt ért támadás, és az, hogy az esetet minden politikai szereplő elfogadhatatlannak tartja. Ez a közös, politikai oldalakon átnyúló álláspont az, ami miatt a képviselő úgy véli, hogy „ezt az újonnan megtalált egyetértést érdemes megragadni és felhasználni az alkalmat arra, hogy közösen megállítsuk hazánk közéletének további elvadulását.”

Könczöl szerint Magyarországon nincsen hagyománya a széleskörű politikai erőszaknak, és jó lenne ezt megőrizni. Bár voltak és vannak kemény szócsaták a politikában, ez nem szokott erőszakig fajulni, és a politikusok eddig is képesek voltak felülemelkedni a vitákon, az üléstermen kívül normális hangnemben tudtak és tudnak beszélgetni egymással. Ez mindenképpen egy olyan érték, amit fontos lenne megtartani.Éppen ezért szeretné, ha a különböző pártok közösen tudnának fellépni, hogy egy olyan „forró” választókerületben, mint amilyen Józsefváros, hogy ne történhessen több hasonló eset.

A Momentum Mozgalom helyi szervezetének vezetője meghívta Juharos Róbertet egy egyeztető beszélgetésre, ahol közösen kitalálják, „milyen gesztussal tudnánk kiállni a politika méltóságának visszaállítása mellett.” Könczöl szerint kifejezetten erős jelzésértéke lenne egy ilyen józsefvárosi megállapodásnak országos politikai szinten is.A helyszín, időpont és forma (nyílt vagy zártkörű beszélgetés) tekintetében egyaránt nyitott a Fidesz-elnök javaslataira; az a fontos, hogy „úgy álljunk fel az asztaltól, hogy megegyeztünk valami olyan közös programban, ami lehetőséget ad aktivistáinknak és szimpatizánsainknak a bennük bugyogó küzdőkedv kulturált kiélésére”.

Megkérdeztük Juharos Róbertet, hogy mit gondol a felvetésről. A helyi Fidesz elnöke szerint idő előtti a kérdésünk, mert udvariatlannak tartaná, ha a sajtón keresztül válaszolna erre a megkeresésre. Elmondta nekünk, hogy meg fogja keresni a képviselőt, és a médián keresztüli üzengetés rontaná az érdemi párbeszéd esélyét. A választ teljes mértékben tiszteletben tartjuk, és nem szeretnénk, ha bármiben is hátráltatnánk egy ilyen megállapodás létrejöttét.

A Józsefváros újság szerkesztősége nevében csak remélni tudjuk, hogy nem kell több erőszakos politikai akcióról beszámolnunk sem a VIII. kerületben, sem máshol.

Szöveg: Pálinkás János Fotó: Ványi Ákos

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben