Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kevesebb beton, aszfalt, kő lesz

Célegyenesben a Horváth Mihály téri megújulás véleményeztetése

2021. szeptember 22. szerda

Zöldebb, gyalogosbarát, közösségi – a Horváth Mihály tér megújul, a terveket még pár napig lehet véleményezni az önkormányzatnak. Szeretne több szemetest? Elkélne még egy nyilvános illemhely? Minden ötletet megvizsgál a városvezetés.

Szeptember 26-ig lehet még véleményezni online formában a Horváth Mihály tér megújulásának terveit.A véleményeket október 1-jén összesítik, és a tervek engedélyeztetése után január 10-én indul a közbeszerzés, majd a kivitelezés 2022 márciusában. A téren közel 900 négyzetméter nagyságú zöldfelületet hoznak létre.

A véleményezés ezen a dokumentumon történik.

Az önkormányzat a véleményekről és elfogadásukról később összesítést közöl.

A tér zöldebb lesz, kialakul egy gyalogosközpontú reprezentatív pihenőtér sok paddal. Maximalizálják a zöldfelületeket, megvédik a meglévő fákat. Az üzlethelyiségeknek lehetőségül lesz kitelepülni, a templom előtt pedig "szilárd burkolatú teresedés" jön létre. A biciklis forgalom pedig biztonságosabb lesz a járdaszintbe emelt burkolatokkal és csomópontokkal.

Költségvetési okokból az önkormányzat két ütemre tervezi bontani a kivitelezést, ahol az ütemeket a használhatóság és a térépítészet határozza meg a költségekkel összhangban. Az első ütem a szálloda, a Horváth Mihály tér 16 sz. alatti társasház, a templom és a Baross utca közötti területet érinti. Itt egy főként rendezetlen parkolóból árnyékos zöldfelület és sétány jön létre. A második ütem a Horváth Mihály tér 15 sz. alatti társasház és a Tavaszmező utca vonaláig terjed, ami ma szintén főleg rendezetlen parkoló.

Az első ütem sétánya is folytatódik és egy árnyékos új teresedés jön létre az Őr utca bejáratánál, ugyanakkor a templom északi oldalán egyoldali, merőleges parkoló továbbra is biztosítani fogja a tér megközelítését autóval.

A felújítást a LAND-A Kft. tervezi. 

Szöveg: Dercsényi Dávid; Kép: Józsefváros önkormányzat

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben