Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A téma az utcán hever

Szóljunk rá a kutyásokra, ha ott hagyják a csomagot az utcán

2021. szeptember 23. csütörtök

Bár az önkormányzat 100 kutyazacskót ad ingyen a sétáltatások melléktermékének felszedéséhez, még mindig probléma az ezzel nem összhangban álló lakossági viselkedés. Camara-Bereczki Ferenc helyi képviselő arra buzdít mindenkit, szóljon rá azokra, akik ott hagyják a barna macit.

Józsefvárosban az egyik leggyakoribb visszatérő panasz a járdán felejtett kutyaürülék. Ezen segítene a kutyásokat edukáló VEKOP-program, amit egy civil szervezet együttműködésével csinál a kerület. A kutyák és kutyások viselkedését pallérozó programról videóban is beszámoltunk.

Van azonban egy olyan réteg, akit nem érnek az edukációs anyagokkal, és ők aztán gyakrabban hagyják a kutyaürüléket az utcán. Az a baj, hogy bárkinek lehet kutyája, és ez nincs sajnos semmiféle engedélyhez kötve, mondja el Camara-Bereczki Ferenc MSZP-s helyi képviselő a Józsefváros újságnak. Mert sokan alkalmatlanok arra, hogy háziállatot tartsanak, ennek a jeleit látjuk az utcán nap, mint nap. 

A képviselő elmondja, ő a szomszédjával rendszeresen rászól az ilyen emberekre, hogy vegyék fel, és dobják ki az utcán felejtett végterméket. Camara-Bereczki megjegyzi, azt inkább el sem képzeli, hogy mi lehet annál otthon a lakásban, aki az utcán ezt megengedi. Egy másik lakó például póráz nélkül viszi a kutyáját, az állatnak meg az az első, hogy a ház kapualját vizeli le. Pedig a kutyákat rengeteg mindenre meg lehet tanítani, arra is, hogy hol végezze a dolgát. De ezt lehet sokan vagy nem tudják, vagy ami a nagyobb baj, hogy sokakat nem érdekel. 

A reakció is érdekes: ha a képviselő rászól valakire, először meglepődik az illető, de aztán fölszedi. „De volt már olyan, hogy tőlem kértek hozzá papírzsebkendőt, mert az sem volt náluk. Természetesen adtam.” 

Most ebben a kissé szélmalomharcszerű küzdelemben segít a kerület. Minden felületen próbálják a kerületi képviselők terjeszteni, hogy 100 kutyás zacskó ingyen jár a gazdiknak, bárki kérheti. 

Camara-Bereczki arra bíztat mindenkit, hogy kövesse példáját, és udvariasan szóljon annak, aki ott hagyja a kutyapiszkot vagy a szemetet az utcán – az emberek ilyenkor meglepően jól reagálnak. 

A kérdés azért is fontos, mert jelenleg is nagyobb takarítási akció zajlik a kerületben, annak eredményét is segít megőrizni a felelősségteljes kutyás magatartás. 

Szöveg: Rebró Fanni; Kép: Huszár Boglárka, Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben