Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöld8 Szimpózium

Merre tovább zöld Józsefváros?

2021. szeptember 23. csütörtök

Jöjjön el Ön is és hallgassa meg az előadásokat, kérdezzen a meghívott szakértőktől!

Milyen egy klímabarát város? Mitől klímabarát egy társadalom? Milyen egy egészséges utca? Többek között erről is szó lesz szeptember 24-én pénteken 17 órakor a Kesztyűgyárban, ahol Józsefváros egy minikonferencia keretében bemutatja a kerület klímastratégiáját. Aki eljön, meghallgathatja, milyen konkrét intézkedésekre számíthatunk Józsefvárosban. Az eseménnyel párhuzamosan egy kiállítással is várjuk a látogatókat, ahol bemutatjuk a Déri Miksa utca új terveit

Tavasszal fogadta el a Józsefvárosi Önkormányzat a Klímastratégiát, amely a levegő és a környezet védelméről, a klímaváltozás társadalmi hatásaira való felkészülésről szólt. Egy fenntartható módon gazdálkodó város célja, hogy csökkentse az energiaszegénységet, növelje a zöldfelületeket és tisztább levegőt biztosítson lakóinak. Lépten-nyomon hallunk arról, hogy a közművek miatt milyen nehéz fákat ültetni, vagy arról, hogy a hirtelen lezúduló özönvízszerű csapadék elvezetése egyre nehezebb kihívás. Ezek a feladatok összetett műszaki lépéseket és hosszú távú megoldásokat kívánnak.

Az eseményen Vaszócsik Vilja, a stratégia vezető szerzője bemutatja az irányelveket, Dr. Erőss Gábor klímavédelemért és Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármesterek beszélnek az Önkormányzat elérni kívánt céljairól, és az ezekkel kapcsolatos konkrét lépésekről. Az eseményt Pikó András polgármester nyitja meg.

Az előadások után egy pódiumbeszélgetés következik, ahol a résztvevők arról beszélgetnek majd, hogyan látják a kerület és Budapest jövőjét, és ebbe hogyan illeszkedik Józsefváros klímastratégiája.

A résztvevők olyan kérdéseket feszegetnek majd, mint:

·         az energiaszegénység, egy fenntartható város energiapolitikája és erőforrás-gazdálkodása

·         a városi zöld jelentősége

·         zöldfelület-gazdálkodás és csapadékkezelés

·         biodiverzitás a város belső területein

·         a 21. század közlekedési kihívásai és megoldásai egy városban

Meghívott vendégeink:

Vaszócsik Vilja – a klímastratégia vezető szerzője Dr. Erőss Gábor – klímavédelemért felelős alpolgármester Rádai Dániel – városfejlesztésért felelős alpolgármester Barsi Orsolya – Főpolgármesteri Hivatal, Klímastratégiai osztály vezetője Bardóczi Sándor - Budapesti Főtájépítész, a Tájépítészeti osztály vezetője Bodor Ádám – BKK mobilitásfejlesztési igazgató Pej Zsófia – Energiaklub, projektvezető

Sarkadi Péter – Greenfo főszerkesztő, a beszélgetés moderátora

A konferenciával párhuzamosan a Kesztyűgyár előtt a Mátyás téren, a Józsefvárosi Önkormányzat egy kiállítást is rendez a kerületben jelenleg futó klímabarát projektekről. Többek között a Déri Miksa utca terveit is megnézhetik a látogatók!

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben