Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Képviselő-testületi ülés

Emléktábla Raoul Wallenbergnek, költségvetés - komoly és félkomoly témák voltak terítéken

2021. szeptember 23. csütörtök

Lesz-e homokozó a képviselő-testületi üléseken? Bajt okoz-e a részvételi költségvetés? Mi van Misetics Bálint magánprojektjeivel? Bulinegyeddé válik-e a Palotanegyed? Rászóltak-e a JGK-ra, hogy ne takarítson? Hát a rendőrségre, hogy ne járőrözzön? Sára Botondéknak kelljen-e fizetni a parkolásért vagy sem? Mennyire extrém nehéz bekerülni a Józsefváros újságba? Használja-e lapunk szerkesztősége a Pegasus kémprogramot? Ezekről is esett szó a képviselő-testületi ülésen.

Rendes képviselő-testületi ülést tartott az önkormányzat a szeptember 9-i rendkívüli ülés után. 15 képviselő volt jelen, 3-an hiányoztak, 10 fő kellett a minősített többséghez. Szilágyi Demeter fideszes képviselő napirend előtt azt kérte, hogy lehessen szó arról, hogy mikor erősítheti meg a testület Pikó András veszélyhelyzet alatt hozott egyszemélyi döntéseit egy tájékoztató után, szerinte ezt fővárosi mintára itt is meg kéne tenni. Pikó ezt támogatta, a testület két nem szavazat mellett elfogadta ezt.   

Ráhangolás egy kis térfigyeléssel

Az első előterjesztés a 2022-es költségvetést érintette, a térfigyelő kamerák karbantartását és javítását, az önkormányzati vagyon- és felelősségbiztosítás újrakötését közbeszerzésen kiválasztott ajánlat fogja ellátni, ehhez viszont fedezet kell a költségvetésben, erről a képviselő-testületnek kell döntenie. Sátly Balázs frakcióvezető elmondta, folytatni kell a térfigyelőkamera-programot, és minden olyan eszköz bevetését, ami növeli a kerületiek biztonságát és biztonságérzetét, és megköszönte a "rendkívül alulfizetett" rendőrség munkáját. Vörös Tamás fideszes frakcióvezető felhívta a figyelmét arra, hogy 2010 előtt, amikor Sátlyék politikai szövetségesei kormányoztak, milyen rossz állapotok voltak a rendőrségen, 10 éves székek voltak a rendőrségen. A kamerarendszert pedig még a fideszes vezetés időben kezdték el telepíteni. Az elfogadáshoz minősített többség kellett, ezt meg is kapta a javaslat. 

Monstre vita a költségvetés módosításánál

A második, 132 oldalas előterjesztés a 2021-es költségvetést módosítja, az év közben történt változások lekövetését jelenti ez gyakorlatilag. Az általános tartalék lecsökken 234 millió forintról 135,3 millióra, a közösségi elven is működő Józsefvárosi Múzeum előkészületi munkáira is átcsoportosít a kerület 6,7 millió forintot. Vesz két teherautót a JGK is 17 milliós értékben, feláll egy lakáspályázati csoport is a JGK-n belül, erre 25 millió forint jut. Bruttó 3 millióból galambmentesítik a Teleki téri piac épületét is - ilyenekből összesen 148,7 millió forint kerül a szabad maradvány céltartalékba, és költi el az önkormányzat. 

A Budapesti Őszi Fesztivál programjaiba is bekapcsolódik az önkormányzat, erre 2,25 millió forint jut, amit még 1 millió forinttal megemelnek. A Józsefvárosi Egyesített Óvodákban egyről kettőre növekszik az óvodapszichológusok száma. Az állami források év közbeni csökkenését 120 millió forint értékben is leköveti a költségvetés. A kiadások és bevételek változásai, átcsoportosítások végén a kiadási oldal 19,4 millió forinttal nő. A javaslat vitája Vörös Tamás hozzászólásával kezdődött, aki a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt-nek (JKN) juttatott 3,45 millió forintos pluszjuttatást vitatta, amit a JKN-t érintő vizsgálat lezárultáig nem kéne megszavazni, a másik pedig a közbeszerzési tanácsadásra költött szokatlanul magas 30 millió forintos szakértői díjak indoklását várná. 

Szilágyi Demeter fideszes képviselő a bérmegtakarítások átcsoportosításáról érdeklődött, be nem töltött álláshelyekről van szó - miért nem költik ezeket a pénzt a munkahelyeken. Ő is érdeklődött a JKN-es pluszpénzekről, a Józsefvárosi Múzeum előkészületeit és költségvonzatát is firtatja. Pikó a JKN-ről: a pluszpénz az őszi fesztiválos józsefvárosi részvételét igényli. Emellett az összesen 18 millió forintos pluszjuttatást a JKN-nek feladatellátásra megy: a magyarkúti őszi erdei iskolára, a Golgota-stációk átadása, eszközöket vesz a Kesztyűgyár, a múzeumi előkészületek, a kitüntetési rendezvények és a Józsefváros újság új szerkesztőségének munkálatai kerültek ide. Erőss Gábor mint a múzeumi koncepció felelőse elmondta, a koncepciót elfogadták már, most a kiállítások kialakítása indul el, novemberben már egy kis csapat elkezd dolgozni a konkrét kiállítások megtervezésén, ami 2022 tavaszán már kiállításban konkretizálódik.

A többi kérdés (szakértői díjak, bérek): a közbeszerzéseknél akkreditált közbeszerzési tanácsadókat használnak, ez indokolja az emeléseket, a bérmegtakarításnál pedig: a JSZSZGYK-nál elég jelentős munkaerőhiány van sajnálatosan, más programokat tudnak most viszont a megmaradó bérkeretből fizetni.    

Vörös Tamás a kerületi ingatlanok eladásáról érdeklődik, korábban a vezetés azt hangsúlyozta, hogy nem lehet eladni lakásokat, most egy év alatt 2 milliárd forint értékben adtak el. Bőven van forrás a feladatok finanszírozására, nem kéne tehát folyton a kormány általi kivéreztetésről beszélni, ami nincs. Sátly Balázs emlékeztetett, konkrét elvonások és rossz intézkedések miatt érte kár az önkormányzatot, az ingyenes parkolás bevezetése is százmilliókat vett el az önkormányzattól. Az, hogy van valamennyi pénz az alapműködésen túl, a felelős költségvetési tervezésnek köszönhető. Ez a többletpénz felújításokra megy, fejlesztésekre (pl. óvodai), és a múzeumi fejlesztésre, ami Sátly szerint ennek a ciklusnak a legszebb eredménye lesz. 

Vörös Tamás emlékeztetett, amikor a fideszes vezetés átvette a kerületet, 11 milliárdos adósságot vettek át, ezt többlettel adták át Pikóéknak 2019-ben. Vitatta a 4,5 milliárdos elvonás összegét. A parkolási bevételeket nem vette el a kormány, érvel Vörös, mert nem jelentek meg a központi költségvetésben, ezek az embereknél maradtak. És azt is vitatja, hogy az önkormányzat zseniálisan lavírozott a nehéz helyzetben. Pikó András: 1,12 milliárd forintot vontak el 2020 áprilisában, amit Kocsis Máté ígérete ellenére nem adott vissza a kormány. Több adónemen is jelentős kieső bevételek voltak 2021-ben. Elvették a káptalanfüredi táborra fordítandó 2,1 milliárdot, amit most visszaadtak. Nem kapott az önkormányzat járványügyi kompenzációt, 2020 karácsonyi pénzt, csak a fideszes vezetésű önkormányzatok kaptak milliárdokat - "nem a lóláb lóg ki, hanem a ló". Egy fideszes bosszúpolitika érvényesül, minden kormányzati forrás, ami érkezett, el lett véve, és a tiltakozásra adták csak vissza. "Meg kéne kérdezni a kormányt, hogy miért tartja a józsefvárosi polgárokat másodrendű állampolgároknak", miért nem ad forrásokat, miért éri őket két éve hátrányos megkülönböztetés. 

Egry Attila fideszes képviselő megemlíti: 31 milliárdos a költségvetés fő összege, ami rekord, mire Pikó közbeveti, 40 milliárdos is volt a fideszes időkben. 3,4 milliárd forint tartalék van, ami nem egy kivéreztetés kategória. Van egy 1,4 milliárdos függő tétel a tartalékokban, amiről 8 hónapja nem lehet tudni, hogy pontosan mi, erről a könyvvizsgálónak kellene megnyilatkoznia, ez a működési költségek 10 százaléka. Pikó válaszából kiderül, hogy a függő tétel az előző (fideszes vezetést is érintő) évek gazdálkodásának kibogozásaképp alakult ki, akkora állományt kell visszamenőleges kibogozni, hogy ezt csak az év végéig lehet megtenni. A könyvvizsgáló Prinz János is megszólalt, folyamatosan dolgozzák fel az 1,4 milliárdos tételt vizsgáló jegyzőkönyveket, konzultálnak a gazdasági munkatársakkal. 

Camara-Bereczki Ferenc (MSZP) emlékeztetett arra, hogy ha Vörös Tamás a 2010 előtti időkkel példálózott - 2006 óta fideszes többség volt, miért szavazták meg a működési hiteleket? Szarvas Koppány Bendegúz (Momentum) is emlékeztetett arra, hogy a 11 milliárdos hitelből 10 milliárdot a kormány vállalt át, nem a kerület fideszes vezetésének óriási gazdasági teljesítménye tüntette el. "Be fogok hozatni egy homokozót a következő ülésre", reagált a hozzászólások alatti közbeszólásokra Pikó András. Sátly arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetési főösszeg 31 milliárdra növekedése nem mond még semmit, a józsefvárosiak rosszul jártak vele. A 3,4 milliárdos tartalékra a feladatellátás biztosítása miatt van szükség, ez nem egy szabadon elkölthető összeg. 

Juharos Róbert: a fideszes frakció sosem szavazott meg működési hiteleket annak idején. A kerület nem áll rosszul, pedig nagy volt a kockázata, hogy a pandémia alatt gazdasági fejreállás történik, árul el egy kormány által nem sokat hangoztatott titkot Juharos. A helyi gazdaságélénkítés terén lenne még tennivaló, nem csak a válságot kéne kommunikálni, zárja a hozzászólását. Egry Attila időközi tájékoztatást kér a JKN-vizsgálatról, ami szeptember 30-án zárul le, egy olyan bizottság létrehozásával, ahova minden párt delegál egy tagot - Pikó András ezt nem támogatja, mert még zajlik a vizsgálat (október első hetében lesz végleges jelentés), nincsenek tények. Sima többséggel elutasították Egry javaslatát. 

Az 1,4 milliárdos zárolt forrást Szilágyi Demeter kifizetné 13. havi fizetésnek a szociális munkatársak részére, erre nyújtott be módosító indítványt, és 50 millió forintot a világos kapualjak (lásd később) programhoz csatolna, amelyhez most 12,5 millió forrást ad a kerület. A képviselők elnyúlóan vitatkoztak a kormány járványügyi gazdaságpolitikáján, a megszorítások mértékén-létezésén. 

Elhangzott Vörös Tamástól, hogy a JGK politikai nyomásra nem tudja rendesen takarítani az utcákat, amit Kovács Ottó, a JGK vezérigazgatója cáfolt, mondván, több forrás van erre, mint korábban. Stettner István (DK) szerint 50 éve nem voltak ilyen tiszták az utcák, mint most. Az is elhangzott, az önkormányzat nem támogatta a vállalkozásokat a járvány alatt-után, Rádai Dániel alpolgármester megemlíti, hogy parkolóhelyeken nyithattak teraszt a vendéglátóhelyek, ez is támogatás volt. Szilágyi Demeter szerint a Palotanegyed már új bulinegyed, Rádai szerint, ha pár terasz este 10-ig tart nyitva, azt talán túlzás bulinegyednek aposztrofálni. 

A kormányközeli sajtóban leírták, hogy Pikó András megtiltotta a rendőrségnek, hogy járőrözzenek, Pikó azt mondja, nem tiltott meg semmit, azért nincs annyi járőr, mert nincs elég rendőr a kerületben, ez pedig a kormány felelőssége. Nehéz letenni a Józsefvárosba koncentrált hajléktalanellátást, mert egy másik fővárosi kerület sem fog ujjongva átvenni hajléktalanellátást. Viszont ehhez többletforrás kell, hiszen például többet kell emiatt takarítani a közutakat. Ha nem kap a kerület pluszpénzt, akkor "el fogjuk takarítani a pénzünket" (nem pedig meg), mondja Pikó András. Ezzel lezárult a vita, rövid szünet után Pikó András elmondta, a beérkezett módosító javaslatok szándékával egyetértenek, Szilágyi felvetését a 13. havi fizetésről igazságtalannak (melyik munkavállalókat milyen alapon válogassanak ki) és megalapozatlannak tartja (kit tudja, mekkora a költségvonzata pontosan). Ez utóbbit az önkormányzat pénzügyi vezetője is megerősítette. Sajtos Csilla jegyző pedig jogi aggályokat sorolt fel a módosítók benyújtásával kapcsolatban. Végül a fideszes módosító indítványokat leszavazták (13. havi bér, világos kapualjak keretösszeg megnövelése, JGK költségvetésének megemelése 100 millió forinttal), az eredeti előterjesztést pedig elfogadták. 

Újabb zöldudvar-pályázatot ír ki az önkormányzat, a társasházak összesen 7 millió forintra pályázhatnak, hogy a belső udvarukat bezöldítsék. A kezdeményezés első körében kilenc társasház jutott összesen 6,4 millió forintos támogatáshoz, ezt is megszavazták.  

Végre jön a józsefvárosi részvételi költségvetés

Érkezik a (más kerületek után elinduló) józsefvárosi részvételi költségvetés, ami tavaly a pandémia miatt nem tudott elindulni. A Közösségi Részvételi Iroda által benyújtott előterjesztés hasonlít a fővárosi részvételi költségvetéshez, amelyen az állampolgárok szavazhatnak bizonyos projektekről egymilliárd forint értékben, ennek eredményéről már beszámoltunk. A kerület részvételi költségvetés nem egyszer, hanem éveken át ismétlődő és fejlődő projekt lesz - és évek alatt mélyülni is fog, a tervek szerint a lakosság egy idő után a rendes kerületi költségvetés egy, majd egyre több eleméről is maga dönt részvételi alapon. Az első, projekt alapú döntésekről nyilvános tanácskozásokon lehet majd beszélni, illetve számon is kérni. Ez erősíti a remények és külföldi tapasztalatok szerint a szolidaritást, növeli a közösségi érzést. A helyi keret 120 millió forint lesz, és a 3 körzetre osztott kerületben 40-40-40 millió forintról lehet majd dönteni. A lebonyolítása pedig közel 10 millió forintba kerül. Sátly Balázs szerint ez egy remek eszköz a politika emberekhez való közelítéséhez. Vörös Tamás szerint a fővárosi részvételi költségvetés kudarc volt, kicsi volt a részvétel, és a baloldalnak ideológiailag tetsző, szubkulturális témák nyertek valahogy. Az emberek bevonása nem ördögtől való, de ehhez nem kell milliókat költeni, egyszerűen jól kell dolgozni, mondja a nemzeti konzultációkra milliárdokat költő Fidesz politikusa. "Bajt akarnak csinálni", mondta el Juharos Róbert a véleményét az ötletről, és a képviseleti demokrácia modelljét mondta el, a képviselők képviselik a választói akaratot, és az Alkotmánybíróság gyakorlatát is felemlegette, amely tiltja a költségvetési kérdésekben tartandó népszavazást. Pikó András szerint ezt a kerület most olcsóbban tudja megszervezni, mint más (Budafok-Tétényben 70 millióba került), és ez nem népszavazás, a végén a képviselő-testület dönt. Bizonyos körben mond le a képviselő-testület a kompetenciájáról. Erőss Gábor szerint a városszépítési vagy lakhatási kérdések nem szubkulturálisak vagy marginálisak, de tudomásul vszi, ha ezek a kérdések a fideszeseket nem érdeklik. Sátly szerint furcsa, ha az emberek véleményének megkérdezése a Fidesz szerint baj, ha alkotmányossági aggályok merülnek fel, akkor megkérdezik a jegyzőt. 

Vörös Tamásnak nem elegendőek az online szavazás biztonsági megoldásai (a nemzeti konzultációnak online verzióján egy ip-címről bármennyi szavazat leadható - a szerk.), és szerinte egyszerűen a fővárosi részvételi költségvetésnél csalás törtét, az nem lehet, hogy az embereket a Karácsony-tanácsadó "Misetics Bálint magánprojektjei" érdekelnék. Sátly Balázs tréfásan megköszönte, hogy az informatikai túlterheléses támadásokban jeleskedő Fidesz (az ellenzék a Fideszt látja az előválasztási informatikai behalást okozó túlterheléses támadás mögött - a szerk.) jelezte, megint támadni szándékozik, erre majd felhívják az informatikusok figyelmét. Egry Attila rácáfol Juharos Róbertre, és kifejezi örömét a társadalom bevonásának szándéka iránt. Szerinte szakmai stáboknak kéne a kérdéseket véleményezni, nem a polgármesteri kabinetnek. Vörös Tamás szerint úgy kéne módosítani a rendszert, hogy a legalább a józsefvárosi választópolgárok 10 százalékának részvétele esetén legyen csak érvényes. Ezt Pikó András nem támogatja, a folyamat elején maximum 2-3 százalék aktivizálja magát, ezek a nemzetközi tapasztalatok. Az eredeti javaslatot pedig elfogadták.   

Emléktábla Raoul Wallenbergnek és Rodolfónak

Módosították a JGK éves közszolgáltatási szerződéseit vita nélkül. A Raoul Wallenberg Egyesület és Alapítvány kezdeményezésére emléktáblát kap Raoul Wallenberg svéd diplomata, aki a vészkorszakban zsidók ezreit mentette meg igazoló dokumentumok segítségével. Főhadiszállása az Üllői út 4 alatt volt, itt rakják ki az emléktáblát november 4-én. És Rodolfo, azaz Gács Rezső is kap egy emléktáblát a Nagy Fuvaros utca 27, azaz szülőháza falára.

Újabb térfigyelő kamera 

Térfigyelő kamerát helyeznek el a Szeszgyár utca - Visi Imre uta kereszteződésbe, javasolja a Közterület-felügyelet, "a fennálló lakossági igényre figyelemmel". Camara-Bereczki Ferenc megköszöni a fejlesztést, az Orczynegyed fejlesztésével a kerület elmaradásban van. A térfigyelő kamera remélhetőleg visszafogja az illegális szemétlerakást.

Mi lesz a Szentkirályi utca felújításával?  

A 2016-os Tér_Köz pályázaton a kerület 350 millió forintot nyert el 3 utca felújítására, de ebből csak a Rökk Szilárd és a Bródy Sándor utcáé készült el, a Szentkirályié nem. Az első kettő költségei azonban felülmúlták a tervezettet, így végül a Szentkirályira 17 millió forint maradna, ami nagyon kevés. Így ezt inkább az (örökké feltúrt) utca fásításának előkészítésére használná fel a kerület. A burkolatot azért sincs értelme most megcsinálni, mert a Pázmány Campus évekig tartó munkállatai miatti teherautóforgalom úgyis tönkretenné. Könczöl Dávid sajnálattal látja, hogy a Szentkirályi utcára nem jutott pénz, nem volt jól előkészítve a projekt, fura, hogy 6 millió forint maradt az utca felújítására. Ha a Fidesz a Palotanegyed elbulinegyedesedésétől (kimondhatatlan szó) tart, akkor hogy fogja ezt szolgálni egy 5000 hallgatós Pázmány-campus (kormány által elrendelt) betelepítése a negyedbe, kérdezi Könczöl. A megszólított Szilágyi Demeter szerint az egyetemek beköltözése jó, a vendéglátó helyek teraszosodásának segítése nem jó. Szerinte és Juharos Róbert szerint is meg kéne újítani a Szentkirályi utcát. Sátly Balázs szerint jó a Pázmány érkezése, és nem kell félni az elbulinegyedesedéstől, a helyek betartják a 11 órás zárórát, ez egy normális kompromisszum a lakók és a szórakozóhelyek között. Egry Attila szerint elégtelen a képviselői erőfeszítés a Szentkirályi utca megújítására, össze lehetne tenni a pénzt a felújításra, akár ütemezetten, nem elég sajnálkozni. Rádai Dániel szerint olyan jó 400 millió forint hiányzik a felújításhoz, és más utcákat is fel kell újítani. Emellett a Pázmány-campus felújításával kapcsolnák össze a Szentkirályi utca és Pollack Mihály tér felújítását, ez irányban konstruktív tárgyalásokat folytatnak. Egry Attila a jelenlegi vezetés koncepcióját hiányolja a Palotanegyeddel kapcsolatban. Az előterjesztést elfogadták. 

Világos kapualjak reloaded

Folytatja a kerület, mint korábban már utaltunk rá, a Világos kapualjak projektet, amelynek keretében pályázhnatnak a társasházak arra, hogy a kapualjukat kivilágíthassák. 12,5 millió forint jut erre a célra. "Alkonykapcsolós" világítótest beszerzésére és beszerelésére 50 ezer, a kapualj felújítására 450 ezer forint maximális vissza nem térítendő forrás nyerhető el. Csak olyan ház pályázhat, amelynek nincs elmaradása az önkormányzat felé, és október 1-jétől nyílik meg a folyamatos pályázási lehetőség, ami a keret kimerüléséig tart. Camara-Bereczki Ferenc szeretné, ha erre jövőre nagyobb keret jutna. Vörös Tamás megint elmondta, több pénz kellene erre a célra. Csont nélkül átment a javaslat.  

Zöldudvar pályázat, újabb kör

Folytatódik a zöldudvar pályázat, megnövelték az összeget, 7 millió forintra, és a lakásszövetkezetek is jelentkezhetnek immár a kertjük zöldítésére, adta elő Erőss Gábor. Vörös Tamás szerint ezen a területen is több pénz kéne, mert az igény nagy a zöldítésre. Sátly Balázs örül az újabb pályázatnak, és szerinte is majd több pénzt erre fordítani. Megemlíti, hogy a JGK az önkormányzati házak zöldítésére kapott keretet. Erőss bejelenti, hogy gangzöldítési pályázat is lesz, bővül az eszköztár. A javaslatot elfogadták. 

Tedd le a kocsit 2

Tedd le a kocsit: az önkormányzati cégek (JGK, JKN, RÉV8) alkalmazottai pályázhatnak arra, hogy ha vállalják, hogy nem kocsival, hanem közösségi közlekedéssel vagy mikromobilitási eszközzel (roller) járnak be a munkahelyükre, az önkormányzat kifizeti az éves bérleteket ezekre, vagy eszköz vásárlásához kaphatnak maximum bruttó 70 ezer forintos támogatást (avagy a kerékpárjukat szervizelhetik évente egyszer) - ezt októberben lehet megpályázni, és pontrendszer alapján bírálják el. Minél távolabbról érkezik, minél több személyt tart el valaki, minél kevésbé kihasználtan használ autót, annál nagyobb eséllyel nyerhet, de a szociális helyzetet is figyelembe veszi a bizottság. A keret 1,4 millió forint. Erőss Gábor benyújtó szerint túlestek az első ilyen kör gyerekbetegségein. Ellenszavazat nélkül megszavazta a testület.

39 ezer forint és Sára Botond

Három autó parkolásra kért ingyen használatra 2021. december 31-ig a Fővárosi Kormányhivatal kerületi közterületen a Dankó utcában, 39 ezer forintról lenne szó, ami nagy politikai vitát kavart - az ellenzék szerint ezen a szinten nem kéne politizálni, a vezetés koalíciója pedig kéne, hogy legyen a kormányhivatalnak erre a célja ennyi forrása. Sára Botond neve többször elhangzott. 7 igen, 2 nem 6 tartózkodással nem fogadták el a javaslatot, a Kormányhivatalnak fizetnie kell.

Józsefvárosi hátrányos helyzetű felső- és középiskolás diákoknak nyújt kis anyagi segítséget a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer, amelyhez a kerület csatlakozik. A havi támogatás 5000 forint, de mivel a rendszer 2014-es indulása után a 2017-es 61 fős csúcs után évről évre csökken a támogatottak száma, az előterjesztő Erős Gábor és Szili-Darók Ildikó alpolgármester 12 ezer forintra emelné ezt az összeget. A benyújtási határidó november 5. Megszavazták. 

Lejár Takács Gábornak, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központnak (JSZSZGYK) az egyéves intézményvezetői megbízása, az önkormányzat a további 5 évre pályázatot ír ki a posztra. Vörös Tamás szeretné, ha a bírálóbizottságba beülhetne ellenzéki tag is, hogy rálássanak a folyamatra. Pikó András ezt a kérést természetesnek tartja, Sántha Péternét jelölik. Elfogadta a testület a javaslatot.  

Megkötötte a Magyarországi Roma Parlament civil szervezettel a szerződést a Kőfaragó utcai galéria ügyében, maradhat a lakásban a gyűjtemény. 

Aranykoszorú – öt év elég lesz

Módosul a Józsefvárosi Aranykoszorú díj egyik feltétele, a kerületben magas színvonalú szolgáltatást nyújtó iapros, kereskedő, vállalkozó cég vagy magánszemélyn részére adható díjat eddig olyanok kaphatták, akik legalább 10 éve működnek a kerületben, de a változó világ miatt ez túl hosszú időszak, a vállalkozások átalakulnak, alkalmazkodnak - ezért már 5 éves működéssel is rá lehet szolgálni az aranykoszorúra. Sátly Balázs arról kérdezett, hogy a jogi személynek kell ugyanaznak lennie öt évig, vagy a tevékenységet kell ennyi ideig folytatni. Juharos Róbert arról kérdezett, hogy kire lett szabva ez a változtatás, mert más ésszerű indokot nem lát, szerinte a 10 év jelentősebb idő, az 5 év nem. Koródi Éva hatósági osztályvezető elmondta, hogy egyszerűen nem maradnak a gazdasági szereplők 10 évig ugyanazon a helyen, ez indokolja a változtatást. A Fidesz szerint ez csökkentés erodálja a díj értékét, ha pedig nincs épp megfelelő vállalkozás, inkább ne osszák ki a elismerést abban az évben, vagy találjanak más módot, legyen egy másik díj. Végül megszavazták a 10 év 5 évre csökkentését.

Ezután zárt ülés következett, ingatlaneladások kapcsán döntött a testület többek közt. 

A Józsefváros újságban működik a Pegasus?

Az ülés végén Juharos Róbert még rákérdezett, hogy az vajon hogy lehet, hogy miután Könczöl Dávidtól kapott egy e-mailt a politikai klímáról való közös egyeztetéssel kapcsolatban, fél órára rá felhívta őt a Józsefváros nevű „világlap" szerkesztője, és a levélről érdeklődött, vajon milyen Pegasus szoftver van itt működésben. Pikó András arról számol be, hogy ő a Hírnyolctól kap kérdést, majd a kérdés és válasz nélkül már hamarabb lejön a cikk maga. Könczöl megadta a választ Juharos aggodalmaira (amely megoldás a cikkünkben is olvasható): a Facebookon már napokkal korábban közreadta a kérdést, ezt láthatta lapunk munkatársa - és igen, valóban így történt, bár a Pegasus ettől még lehet, hogy működésben volt a folyamat valamelyik pontján. Veres Gábor arról számolt be, hogy ő két év alatt kétszer került be a lapba, mire Pikó András azt mondta, hogy ő négyszer. 

Szerző: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka   

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben