Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Csak a Fidesz!

Csak kormánypárti vezetésű kerületek kaptak fejlesztési pénzeket

2021. szeptember 24. péntek

A kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányhatározat, melyben a kormány több mint 14,7 milliárd forintot ítélt meg fővárosi kerületek között. A kedvezményezett önkormányzatok között nem találni ellenzéki vezetésűt – a téma már a csütörtöki képviselő-testületi ülésen is előjött.

Útfelújítás, orvosi rendelő felújítása, közösségi ház fejlesztése, játszótér kialakítása, uszoda és strandfürdő fejlesztése. Többek között ilyen célokra oszt szét pénzeket a kormány. Fontos ügyek, de mintha nem csak a fideszes kerületeknek lenne szükségük ilyen fejlesztési pénzekre, hiszen a közintézmények, utak stb. állagromlása párpolitikai hovatartozástól függetlenül érint minden területet. A mostani pénzosztásból azonban kimaradtak az ellenzéki vezetésű kerületek, mintha ezek háza táján minden a legnagyobb rendben lenne. A részletes lista a cikk alján található meg, de itt mi most idézzük fel a Józsefvárost érintő közelmúltbeli, a mostanihoz nagyon hasonló eljárásokat.

A közutak leromlott állapota sajnos a nyolcadik kerületre is jellemző, volna tehát mire költeni a kerületben is, de a Magyar Közlöny június 7-i számában azt vehette észre a figyelmes olvasó, hogy 8.720.083.371 Ft, tehát majdnem 9 milliárd forint jutott is útfelújításokra, de csak fideszes vezetésű, vagy független, de a kormánypárt támogatását élvező polgármesterek által vezetett önkormányzatok között osztották szét ezt a pénzt. Bővebben a témával itt foglalkoztunk.

Hasonlóképpen történt egy hónappal később is, mikor is a Belügyminisztérium 26 milliárdos keretéből részesültek támogatásban önkormányzatok, kimondottan az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre. Ekkor Józsefváros a Práter utca felújításának ügyében pályázott a belügyminisztériumhoz, melyben 129 milliós önrészt vállalt is volna, ha megítélik a kért 60 milliós támogatást. Ez a pályázat azonban sikertelen volt, ezek szerint a Belügyminisztériumnak az az álláspontja, hogy nincs szükség a Práter utca felújítására. (Ettől még a Práter utcát felújítják, lassan vége a tervek véleményeztetésének.) A témáról bővebben itt olvashat.

Sokszor panaszkodnak az ellenzéki városvezetők arra, hogy a kormány bünteti, kivérezteti őket, a tendencia világosan látszik, de az, hogy ki milyen következtetést von le e kormányzati gyakorlat láttán, nyilvánvalóan személyes ízlés és pártpreferencia kérdése. A KT-ülésen a fideszes képviselők arról beszéltek, van pénze a kerületnek, tehát nincs kivéreztetés, a másik oldal pedig mondta a számokat, a milliókat, amik kiestek a kerületi költségvetésből

Végül álljon itt a támogatást elnyert kerületek listája, a fejlesztési célokkal együtt, tételesen (via 444.hu):

  • Az V. kerület önkormányzata 3.972.000.000 forintot kapott útfelújításra (polgármester: Szentgyörgyvölgyi Péter, Fidesz-KDNP);
  • A X. kerület önkormányzata 1.009.000.000 forintot kapott az újhegyi orvosi rendelő felújítására, az Újhegyi Uszoda és Strandfürdő fejlesztésére, a sportliget fejlesztésére és egy földút szilárd burkolattal történő ellátására (polgármester: D. Kovács Róbert Antal, Fidesz-KDNP)
  • A XVII. kerület önkormányzata 3.281.181.434 forintot kapott a Rákoshegyi Közösségi Ház fejlesztésére, útfelújításra; földút szilárd burkolattal történő ellátására. (polgármester: Horváth Tamás, Fidesz-KDNP)
  • A XX. kerület önkormányzata 911.220.081 forintot kapott a Kossuth Bölcsőde fejlesztésére, a pesterzsébeti Duna-parti sétány fejlesztésére és útfelújításra. (polgármester: Szabados Ákos, független, de a Fidesz támogatta)
  • A csepeli önkormányzatnak 2.314.000.000 forint jutott útfelújításra és földút szilárd burkolattal történő ellátására. (polgármester: Borbély Lénárd, Fidesz–KDNP)
  • A XXII. kerület önkormányzata 600 milliót kapott az Elágazás park fejlesztésére és útfelújításra. (polgármester: Karsay Ferenc, Fidesz–KDNP)
  • A XXIII. kerületi önkormányzat pedig informatikai fejlesztésre és játszótér kialakítására kapott 230.540.027 forintot. (polgármester: Bese Ferenc, független, de a Fidesz támogatta)

Szöveg: Bujdosó János; Kép: Huszár Boglárka

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben