Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kialakult az új fővárosi drogügyi rendszer

Fővárosi droghelyzet: a keret már megvan, már csak lépni kellene

2021. szeptember 25. szombat

Nyomtatott lapszámunkban körkérdést önkormányzati képviselőink sürgető lépéseket ígértek drogügyben. Érdeklődtünk a fővárosi egyeztető fórumnál is arról, mi a helyzet fővárosi szinten. Korábban Gy. Németh Erzsébet alpolgármester hatáskörébe tartozott a budapesti droghelyzet mint téma, szeptemberben arról döntött a főváros, hogy egy másik alpolgármester, Kerpel-Fronius Gábor kapja meg ezt a területet – megvolt az első ülés.

Szeptember elején a Fővárosi Közgyűlés döntött arról, hogy újjáalakul a Budapesti Kábítószer Egyeztető Fórum (BKEF), az első ülés összehívását szeptember 24-re időzítették, ez le is zajlott.

Ezen a plenáris ülésen döntöttek a BKEF működési módját szabályozó ügyrendről, a megalakuló munkacsoportok számáról és azok tagjainak kiválasztási módjáról is. A tervek között szerepel az is, hogy a munkacsoportokba nyilvános pályázati úton a BKEF állandó tagjai mellé más civil, egyházi és akár állami szereplők is csatlakozhatnak, akik a területen dolgoznak és tenni szeretnének a fővárosi droghelyzet javításáért. Az ütemezést tekintve 2021 október végére szeretnék, ha lezajlana a jelentkezési és kiválasztási folyamat, november elején pedig már össze is tudnának ülni a munkacsoportok, hogy megkezdjék a tényleges munkát – amire a józsefvárosi képviselői megszólalások tükrében is azt lehet mondani, már nagy szükség volna. 

Szekeres Levente Sebestyén - az Okosvárosért és Részvételiségért Felelős Főpolgármester-helyettes –, Kerpel-Fronius Gábor munkatársa lapunknak elmondta, hogy a fővárosi droghelyzet javítása érdekében az első szükséges lépésnek a droghelyzet és az arra reagáló szolgáltatások fővárosi szintű felmérését látják. Ha ez megvan, akkor a munkacsoportokkal közösen egy – ezen eredményekre reagáló – Fővárosi Drogstratégia megírását és azzal összhangban kialakított intézkedési terv létrehozását látják a következő hiánypótló lépésnek.

Kerpel-Fronius Gábor, a fővárosi drogügy új gazdája

Hármat akartak, öt munkacsoport lett

Megkérdeztük, hogy a politikai szereplőkön milyen civileket és szakmai szereplőket vonnak be a közös munkába. 

A civil tagokat úgy választották ki, hogy a fontosabb területeken működő ernyőszervezeteket hívták meg, amelyek az azokon a területeken működő civil szervezeteket tömörítik – a cél a minél nagyobb elérés és a minél több terület lefedése volt. A szeptember 1-jei plenáris ülésen helyet kapott a Magyar Addiktológiai Társaságnak, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetségének, a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetségének, valamint az Ártalomcsökkentők Országos Egyesületnek egy-egy delegáltja.

Nekünk még azt nyilatkozták, három munkacsoportot alakítanak ki (kínálatcsökkentés, ártalomcsökkentés, megelőzés), ezekbe várják még további civil, egyházi és szakmai szervezeteket, amelyek nem tagjai a plenáris ülésnek. Végül öt munkacsoport lett:

a) ártalomcsökkentő munkacsoport

b) egészségfejlesztési és drogmegelőzési munkacsoport

c) kezelési, ellátási és felépülési munkacsoport

d) kínálatcsökkentési munkacsoport

e) kutatási munkacsoport

Ezen munkacsoportokban a BKEF állandó tagjai mellett korlátozott létszámban helyet kap valamennyi Budapesten működő drogügyi területen szakmai munkát végző szervezet, intézmény is. 

A munkacsoportokba való jelentkezéshez szükséges nyilvános pályázati felhívást a Szociálpolitikai Főosztály teszi közzé október elején. A jelentkezők közül a mai napon megválasztott - a BKEF állandó tagjaiból álló - 7 fős bizottság fogja kiválasztani az ily módon csatlakozó munkacsoporttagokat.

Korábban mi is írtunk róla, hogyan alakult a fővárosi kábítószer-politika. Még az előző fővárosi vezetés alatt, 2019 elején Tarlós István is jóváhagyta a civilek és pártok bevonásával hónapokon át előkészített projektet a fővárosi drogbizottságról. Végül azonban a fővárosi Fidesz – a budapesti rendőrkapitánnyal egyetértésben – az utolsó pillanatban megakadályozta annak létrejöttét. Ehelyett alakult meg az a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, melyet valódi tartalommal nem töltöttek meg. Először az önkormányzati választások utáni változások, majd a járványhelyzet jelentett akadályt. A designer drogok térnyerése azonban nem állt meg ebben az időszakban sem, többen is elégedetlenségüknek adtak hangot az elpazarolt idő miatt. „El kell végre kezdeni ezt a munkát” – nyilatkozta Pikó András is idén februárban, hozzátéve, hogy reméli, a közvélemény nyomásával végre beindul a munka.

A fővárosi tájékoztatás alapján most megtudtuk, hogy a BKEF működéséhez közgyűlési döntésre lett volna szükség, azonban azt a járványhelyzet alatt nem lehetett összehívni. A pandémia utáni első (rendkívüli) közgyűlésen végre elfogadták a Budapesti Kábítószer Egyeztető Fórumról szóló előterjesztést, és abban 30 napos határidőt szabtak a BKEF első ülésének megtartására.

Szöveg: Pálinkás János; Fotó: Mile Máté, Pexels

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben