Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az állam kiköltöztette volna őket

Nem kerül az utcára a Városi Tanoda – megy a Mi Hazánk irodája mellé

2021. szeptember 25. szombat

12 év után kellett volna kiköltöznie a Városi Tanodának a Szentkirályi utcából egyik napról a másikra – a hír az intézmény vezetői körében pánikot keltett, majd megindult a cselekvési lánc. Még Kocsis Máté fideszes frakcióvezetőt is bevonta az iskola vezetése a megoldáskeresésbe. Végül találtak helyet, nem is akárhol.

Akut vészhelyzet elhárításának okán jelentkezett be élőben hétfőn a Józsefváros újság Facebook-oldalán a Városi Tanodából Pikó András polgármester és Szili-Darók Ildikó alpolgármester. A konkrét veszély az volt, hogy a tanodának záros határidőn, egy napon belül ki kell költöznie az épületből, mivel azt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) eladta az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumnak.  

A tanoda álláspontja szerint a MNV a kiköltözésükre való felszólítással mintha elfelejtette volna korábbi ígéretét, miszerint október végéig maradhatnak az épületben, az MNV hiányos adatszolgáltatást emlegetett.

12 éve vannak itt, most egyik napról a másikra kellene menniük

30 diák saját diák, 6 tanterem, délutáni foglalkozások a Szentkirályi utcában kb. 300 négyzetméteren – immáron 12 éve, ez a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület által működtetett Városi Tanoda teljesíténye röviden számokban. A hátrányos helyzetű általános és középiskolás korú gyerekek számára létrehozott tanoda a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ (FROKK) épületében kapott helyet 2019 májusában. A két intézmény tevékenysége ott fonódik össze, hogy a FROKK is visz oktatási programokat, melybe a Tanoda is beszáll, hol szabad könyvtárhasználattal, hol szaktanáraik bevonásával. 

A Tanoda tehát nem bérlőként, hanem a FROKK együttműködő partnereként volt jelen az épületben, ezért nem is kellett fizetniük a használatért. Az adásvétel megtörténte után a mindkét intézmény sorsa bizonytalanná vált, de míg a FROKK elhelyezése megoldódni látszott (a hetedik kerületi Hársfa utcába költöznek) addig a Városi Tanoda csak az MNV abbéli ígéretében bízhatott, miszerint a kiköltözési határidő szeptember 21-i dátuma ellenére még október végéig maradhatnak a Szentkirályi utcai épületben. 

„Régóta tudtuk, hogy egyszer eladják ezt az épületet, de csak idén augusztus végén kaptunk levelet arról, hogy tényleg menni kell. El is kezdtük szervezni a Józsefvárosi Önkormányzattal, hogy kapjunk egy új helyet, de ez nem megy egyik napról a másikra, ezért közben jeleztük az MNV felé is, hogy ameddig lehet, maradnánk” – mondja Szili-Darók Ildikó, a tanoda vezetője. 

Ekkor az MNV írásba is adta, hogy hajlandóak szerződést kötni a tanodával, megerősítették, hogy amennyiben közfeladatot látnak el, akkor ők hajlandóak egy olyan szerződést kötni, mely szerint az intézmény ideiglenesen a helyszínen maradhat. Ehhez képest volt fejlemény hétfőn, szeptember 20-án az MNV-től kapott levél, melyben felszólították az egyesületet, hogy hagyják el az épületet, onnan haladéktalanul költözzenek ki. 

A kerület még Kocsis Máté közbenjárását is kérte

A Magyar Állam képviseletében eljáró MNV álláspontja azért változhatott meg, mert a Tanoda által korábban elküldött kérelemben hiányoztak, illetve késve érkeztek be bizonyos dokumentumok, úgy is, mint az épület alaprajza. „Az igaz, hogy nem rögtön adtuk be a kért dokumentumokat, mert a költözés miatt a FROKK-nál már be volt minden csomagolva, így az alaprajz előkerítése is akadályokba ütközött, de végül ez is meglett” – mondja Szili-Darók. 

De nem csak ez az egy problémája volt az MNV-nek: a cég szeptember 16-án helyszíni szemlét tartott, melynek során megállapították, hogy fűtéssel, melegvíz-ellátással az ingatlan nem rendelkezik, ezért a közüzemi szolgáltatások nincsenenek teljeskörűen biztosítva. Számos helyen észlelték beázás, vakolathullás nyomait, és kifogásolták azt is, hogy az „ingatlan őrzésvédelme, illetve a nem használt területek lezárása nem biztosított, álláspontunk szerint indokolt es szükségszerű az ingatlan mielőbbi kiürítése” – írták szeptember 20-án kelt levelükben. 

Való igaz, hogy nem volt portaszolgálat, de ez talán nem a mi felelősségünk, az épület leromlott állagáról sem mi tehetünk, fűtés, meleg víz pedig eddig sem volt, mindent magunk oldottunk meg, kis elektromos fűtőtestekkel fűtöttünk például” – érvel Szili-Darók. 

A felgyorsult események lázas telefonálgatásokra sarkallták a tanoda vezetőit: „a politika legfelsőbb szintjéig is eljutottunk, azt a Kocsis Mátét is megkerestük, aki annak idején maga vágta át az intézmény piros-fehér-zöld szalagját – csodálkozott is Kocsis irodavezetője, hogy az MSZP-s alpolgármester éppen tőle kér segítséget, de én azt gondolom, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatásának ügye túlmutat minden pártpolitikai érdeken” – vélekedik a tanoda vezetője. 

Megy a tanoda a Mi Hazánk irodája mellé

Végül a helyzet a csütörtöki napon rendeződött, amikor is a MNV végül írásban jelentette ki, hogy a Városi Tanoda feladatellátására (közfeladat) tekintettel lehetőséget látnak arra, hogy legkésőbb 2021. október 31. napjáig biztosítsa az ingatlanhasználatot a cég a tanodának, szűk másfél hónap haladékot kapva ezzel. 

Nem kell tehát az utcára kerülnie a Városi Tanodának, sőt állandó elhelyezése is biztosítottnak látszik, mert az önkormányzat elkötelezett abban, hogy helyiséget biztosítanak nekik. A konkrét helyszín is megvan már, ez pedig a József krt. 43. szám alatt található ingatlan. 

A helyzetnek amúgy külön pikantériát ad az a tény, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom éppen a szomszédos irodában székel a József körút 45-ben: „Most meglesz a lehetőségük a Mi Hazánk-osoknak, hogy ingyenes, de általuk nem kért érzékenyítő tréningen vegyenek részt, hiszen itt naponta találkozhatnak majd a cigánygyerekkel, és az sem kizárt, hogy pár hét múlva már ők is fejből tudják majd a cigány himnuszt” – kacsint Szili-Darók Ildikó.

Szöveg: Bujdosó János; kép: Nagy Dániel, Google Maps

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben