Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nem tudnak sportolni szabadtéren a gyerekek

Az évek óta lezárt kesztyűgyári sportudvar kálváriája

2021. szeptember 27. hétfő

Tudta ön, hogy egy nagy sportpálya van a Kesztyűgyár háta mögött? A közösségi házhoz tartozó sportudvar azért is ismeretlen a környékbeliek számára, mert évek óta nem lehet használni a közvetlen szomszédságban zajló építkezés miatt. A munkálatok nemsokára befejeződnek, de ettől még bőven maradt vita a beruházó és a Kesztyűgyár fenntartója, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. (JKN) között.

Gigantikus daru magasodik a Homok utcai építkezés felől a Kesztyűgyár fölé. A hely munkatársai korábban azt is tapasztalták, hogy építési anyagok, ablakkeretek, vödrök tárolására is használták az udvart valakik. „A daru jelenléte miatt több, mint másfél éve nem használjuk az udvart. Nem vállalható számunkra annak a felelőssége, hogy a daruról, vagy az építési állványról leeshet bármi, ami veszélyes lehet”- mondta el Csőke Zita, a Kesztyűgyár szakmai vezetője. „A közösségi házba sokan járnak, akik nem tudják megengedni maguknak a fizetős sportlétesítményeket, ezért nagy szükség lenne a sportudvarra.” Ha végre használatba vehetnék, foci- és kosárlabda edzéseket, mérkőzéseket rendeznének, akár szabadidős programokat, családi rendezvényeket is.

Kié a felelősség? 

Gőz Gabriella, a JKN vezérigazgatója szerint az építtetőé. A JKN tavaly novemberben küldte el a kivitelező Octodomus lngatlanfejlesztő Kft-nek az első levelet, melyben az építkezési tevékenység mielőbbi befejezését kérték, és azt, hogy távolítsanak el minden építési eszközt, anyagot, hulladékot a sportudvar területéről. Körtvélyessy László, a beruházó cég ügyvezetője szerint ők nem tárolnak ott semmi mást, kizárólag a kivitelezéshez szükséges állványzat van a területen. Kevermesi György, a JKN műszaki koordinátora szerint nemcsak régi épületelemek, ablakkeretek jelentek itt meg, hanem új, beépítésre váró ablakok is, ezek szerinte egyértelműen az építkezéshez köthetők, pedig a kivitelezőnek nem lett volna jogosultsága a Kesztyűgyárhoz tartozó területen tárolni azokat. „Ráadásul kétnaponta takarítanunk kellett a lehulló hulladék, törmelékek miatt” – mondta Kevermesi.  

Szeptemberben egy bejáráson egyeztettek a felek az ingatlan területén. Az álláspontok nem közeledtek, Körtvélyessy szerint minden az építési engedélynek és a hatályos előírásoknak megfelelően történik, rendszeres hatósági ellenőrzés mellett. „Egy kivitelezés mindig jár kellemetlenségekkel, de ezt a szomszédok a hatályos jogszabályok értelmében tűrni kötelesek. Egyébként pedig mindig törekedtünk arra, hogy szükségtelen kellemetlenséget ne okozzunk” – mondta az ügyvezető. Azt egyébként elismeri, hogy a rekortán réteg egy, a sportudvart és az épülő új házat elválasztó régi fal bontása során sérült meg, de szerinte a sportpálya sittre épült, azért süllyedt meg egy részen. Kevermesi máshogy emlékszik, szerinte a sittrétegre anno masszív aszfaltréteg került, de mégis, a pálya emberek súlyára lett tervezve, nem 3 tonnás BOBCAT munkagépek megtartására. „A focipálya aljzatát több mint egy éve kijavítottuk és átadtuk a Kesztyűgyár képviselőinek” – válaszolja erre Körtvélyessy. 

A JKN azt is nehezményezte, hogy a sportudvar Homok utcára nyíló vészkijáratán a kivitelező zárat cserélt, de a kulcsokat nem adta át a Kesztyűgyárnak. A kivitelező cég szerint azonban a zárat a Kesztyűgyár műszaki vezetőjével egyeztetve cserélték le: „a kulcsok a 24 órás portaszolgálatnál bármikor a rendelkezésükre állnak, ha szükségük van rá” – mondta Körtvélyessy. 

Nincs megegyezés abban sem, hogy a daru alatt lehet-e tartózkodni. A kivitelező cég szerint, ha tilos lenne, akkor sehol nem lehetne közlekedni a városban, annyi építkezés van. „A darunk egyébként nem a sportudvar felett emel, így az nem balesetveszélyes” – mondta Körtvélyessy. A JKN szerint viszont nem biztonságos a daru, az esetlegesen lehulló törmelékek veszélyt jelentenek az ott tartózkodókra (az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló rendelet szerint biztosítani kell, hogy a felemelt teher alatt, valamint a veszélyeztetett területen emelés és leeresztés közben senki ne tartózkodjon). 

Az ág is húzza

Körtvélyessy elpanaszolta, hogy a beruházás teljesen veszteséges: „az árak időközben 60 százalékkal emelkedtek, mi mégis a legnagyobb odafigyeléssel dolgozunk, és az új épület nagyban hozzá fog járulni a környék megújulásához, így jelentősen növelni fogja a szomszédos ingatlanok értékét is.” 

Az építkezés pár héten belül véget ér, de az azt övező viták elhúzódhatnak: a beruházó az okozott károkért nem fizet, ellenben készséggel kijavítja azokat, a JKN tovább tárgyalna. 

Szöveg:Bujdosó János;

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben