Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Részvételi költségvetés

2022-ben indul Józsefváros első Részvételi Költségvetése!

2021. szeptember 27. hétfő

A józsefvárosi képviselő-testület 2021. szeptember 23-i ülésén elfogadta a 2022-es Részvételi Költségvetés induló koncepcióját és előzetes kötelezettséget vállalt 120 millió forint elkülönítésére, amelyet majd a lakosság döntése alapján hasznosít.

A Józsefvárosi Önkormányzat hosszú távú célja, hogy a kerület lakosai egyre növekvő mértékben tudjanak ellenőrzést gyakorolni és felelősséget vállalni az őket érintő döntésekben. Ehhez szükség van arra, hogy az önkormányzat képes legyen bizonyos döntési és működési kompetenciákat átengedni az állampolgároknak, az állampolgároknak pedig akarniuk kell felelősséget vállalni a döntésekért és ezek közösségi megvalósításáért. A részvételi költségvetés (RK) ennek a hosszú távú folyamatnak az első lépése. A részvételi költségvetésről szóló előterjesztést itt olvashatja >>>

Az elmúlt években egyre több magyarországi önkormányzat tett már kísérletet arra, hogy költségvetésébe olyan elemeket építsen, amelyek közvetlenül, lakossági kezdeményezésre kerülnek kiválasztásra. Többek között Kispest, a 13. kerület, Budafok-Tétény, legutóbb pedig a Fővárosi Önkormányzat valósított meg részvételi költségvetés tervezést.

A közös gondolkodás, a problémák és célok megtalálása egy olyan folyamat, amelyben egyenlő partnerként vehet részt lakos és önkormányzat. Ez lehetővé teszi, hogy a kerület költségvetésének rövid és hosszútávú vállalásai valós igényeken alapuljanak és olyan közvetlen párbeszédben alakuljanak ki, amely a részvételt, a szolidaritást erősíti.

A jövőre megvalósuló első Józsefvárosi Részvételi Költségvetés célja, hogy minél szélesebb körben vonja be a kerület lakosait. Ennek érdekében jelenleg előkészítő munka zajlik a Közösségi Részvételi Iroda koordinálásával. Célunk, hogy a tavasszal induló ötletgyűjtési szakaszban a kerület összes részében személyesen valósuljanak meg olyan találkozók, ahol az érdeklődő lakosok közösen az önkormányzat szakértőinek segítségével vehetnek majd részt a költségvetés tervezésében, így segítve őket, hogy ötletükből terv válhasson.

Célunk egy olyan Részvételi Költségvetés megalkotása, amely nem engedi el a kezdeményező kezét az ötlet beadása után, hanem vele együttműködve formálja azt addig, amíg az önkormányzat számára is befogadható projekt válik belőle. Mert a Részvételi Költségvetés nemcsak a pénzről és ötletről szól, hanem a kölcsönös tanulási folyamatról, amelyben a kerület lakosai megismerhetik a költségvetés tervezés szempontjait, kereteit, az önkormányzat pedig megtanulja segíteni és befogadni az állampolgárok kezdeményezését.

A megfogalmazott ötletek hosszú utat járnak majd be azelőtt, hogy jövő nyáron a szavazólapra kerülnek. Az ötletet először megvizsgálják az önkormányzat hivatalának munkatársai, amelynek során eldől, hogy megvalósítható-e, nem tartalmazza-e már más fejlesztési terv, illetve valóban a kerület illetékességébe tartozó feladatról van-e szó. Ezt követően az erre vállalkozó kerületi lakosokkal, önkormányzati képviselőkkel és szakértőkkel felálló állampolgári gyűlés formálja véglegessé azokat az ötleteket, amelyek megszavazásuk esetén beépülhetnek az önkormányzat költségvetésébe. A  kész tervek ezt követően kerülnek a szavazólapra, amelyre a kerület minden felnőtt lakosa szavazhat online és papíralapon formában is. Így válik a részvételi költségvetés ötletpályázatból a demokrácia gyakorlásának valódi eszközévé.

Mi erre teszünk kísérletet 2022-ben, ebben pedig a kerület lakosainak segítségét is kérjük. Kérdezzenek, ötleteljenek, vegyenek részt!

A folyamat menetéről, a részvétel lehetőségeiről november folyamán tartunk nyilvános bemutató fórumot, ahova szeretettel várjuk az érdeklődő lakosokat, közösségeket és szervezeteket!

Ha szeretne mindig friss információkat kapni a részvételi költségvetésről Józsefvárosban, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat hírlevelére itt >>>

A részvételi költségvetés koncepciója itt olvasható >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben