Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nagyobb helyre költözik a Labrisz Leszbikus Egyesület

Új közösségi tér alakul, a Fidesz szexuális propagandát kiált, pedig még a polgárőrség is jól járhat vele

2021. szeptember 27. hétfő

A minap ismét felháborodva vonta fel szemöldökét a józsefvárosi Fidesz, botrányt emlegetve amiatt, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület a Baross utcába költözik. Holott eddig is a kerületben székeltek, ezt Sára Botond volt polgármester akár tudhatná is. A Labrisz új közösségi teret hoz létre, amelyben más is tarthat programokat, akár a polgárőrség is.

"Józsefváros baloldali vezetése tegnap egy olyan egyesület támogatásáról döntött, mely szakmai programjának egyik kiemelt célja, hogy szexuális propagandát vigyen az óvodákba és iskolákba" – írta ki szeptember 22-én Sára Botond kormánymegbízott, egykori józsefvárosi polgármester a Facebookra. Posztja alatt további magyarázatként és konkretizálásként a Hírnyolc cikke van belinkelve, ahol az olvasható: „A Baross utcában lesz a Meseország Mindenkié című könyv kiadójának, a Labrisz Leszbikus Egyesületnek az új bázisa. A helyiséget kedvezményesen bérelhetik majd a Józsefvárosi Önkormányzattól – döntött a baloldali többség a Civil, Oktatási, Nemzetiségi, Sport és Esélyegyenlőségi Bizottság keddi ülésén.”

Egy baj van csak: a Labrisz Leszbikus Egyesület eddig is a kerületben működött, a Szentkirályi utcában. Persze enélkül a hír már nem lenne hír, ezért ezt a Hírnyolc cikke nem veri nagydobra. 

Az idén júniusban az országgyűlés által elfogadott pedofil-törvénynek nevezett, de valójában a homoszexualitást megbélyegző rendelkezés miatt még inkább célkeresztbe kerülő Labrisz Leszbikus Egyesületet még 1999-ben jegyezték be, legfontosabb tevékenységük a közösségszervezés, a leszbikus és biszexuális nők láthatóságának erősítése (fesztiválok, kiadványok), és a társadalommal való párbeszéd élénkítése ismeretterjesztésen, lobbitevékenységen keresztül. 

A legnagyobb szálka a hatalom szemében azonban a Melegség és megismerés című program, mely 2001-ben indult, az azóta eltelt 20 év alatt pedig már több száz órát tartottak budapesti és vidéki középiskolákban és tanárképző intézményekben a témakörben.

Új közösségi tér alakul 

Tímár Magdolna, az egyesület irodavezetője elmondta lapunknak, hogy eddigi helyükön, a Szentkirályi utcában csak a programjaik szervezését tudták intézni, azok lebonyolítását nem, mivel nem volt elegendő terük erre. A kinőtt helyszín hátrahagyásával, az új helyszínen azonban lehetőségük nyílik valódi közösségi programok megtartására, és végre igazi befogadó helyként tudnak működni. A helyszín jelen állapotában nem beköltözhető, felújításra van szükség, ezt az egyesület saját maga finanszírozza, adományokból, és az adóegyszázalékos felajánlásokból. 

Egyébként pedig, ha a tervezett karácsony előtti nyitás megvalósul, egy unikális hellyel gazdagodhat a főváros: egész Budapesten nincsen dedikált LMBTQ-közösségi ház, a melegbárokat nem tekinthetjük igazán annak, szóval, mi leszünk az elsők – mondja az ügyvivő.  A kerület által nyújtott bérleti díjkedvezmény minden civil szervezetnek jár, aki vállalja, hogy közösségi programokat szervez, de „természetesen nem csak LMBTQ-rendezvények lesznek a házban, hanem más, kerületi programokat is befogadunk, így akár a polgárőrség is jöhet hozzánk” – tágítja a horizontot Takács Mária. 

Apropó polgárőrség: az idézett nem túl Fidesz-kritikus kiadvány természetesen nem hagyja ki a mégoly erőltetett párhuzamba állítás lehetőségét: a kiszámítható narratíva szerint a leszbikusoknak jár kedvezmény, bezzeg a polgárőröknek nem. „A polgárőrség egy önálló, az önkormányzattól független szervezet” – mondja Békési Zsuzsanna, az önkormányzat sajtófőnöke. A kerületi vezetés korábban felmondta az együttműködési megállapodást a polgárőrséggel, mivel, Pikó András polgármester szerint „„érdemi munkát nem tapasztalunk a részükről, folyamatosan kerestük a vezetőjüket, a korábbi képviselőtestület volt fideszes önkormányzati képviselőjét, Kaiser Józsefet, de nem tudtunk vele kapcsolatba lépni”. A témáról bővebben itt cikkeztünk.

A közbiztonsági helyzet, melynek állítólagos romlását szintén állandóan napirenden tartja a Fidesz pedig így néz ki a polgármester szerint: „Pár nappal a 2019 októberi választási vereségük után már tucatjával jelentek meg a közösségi médiában azok a trash oldalak, ahol padokon vagy utcákon látható hajléktalanokat, szemetes közterületeket mutató, gyakran hónapokkal korábban készült fotógalériákkal bizonygatták, hogy Karácsony vagy Pikó megválasztása az oka annak, hogy pár nap alatt hirtelen káosz, „afrikai állapotok” és világvége köszöntött be a fővárosba, különösen a nyolcadik kerületbe.” A teljes véleménycikket itt olvashatja.

Szöveg: Bujdosó János; kép: Nagy Dániel

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben