Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mi szabályos és mi etikus?

500 ezer felett van az előválasztáson a részvétel

2021. szeptember 27. hétfő

Kedd estig van lehetőség online és személyesen szavazni az előválasztáson, a legfrissebb adatok szerint már több mint 500 ezren tették meg voksukat. Egyre több a vitás ügy a szavazás hajrájában.

Egyre többen szavaznak online az előválasztáson, ami annak is köszönhető, hogy nem több mint néhány perc az egész procedúra és az utazási időt is meg lehet spórolni. Ennek ellenére a személyesen leadott vokson még mindig magasan vezetnek a neten ikszeltekkel szemben (hiszen az utóbbival sok probléma volt korábban). Az előválasztás Facebook-oldalán azt írták, hogy az előválasztás első hétvégi napján a helyszínen 70 122 szavazó, az interneten keresztül pedig 19 080 szavazó adta le voksát, vasárnap pedig 55 527 és 20 020. Hétfőig 500 ezren szavaztak összesen.  

Könczöl Dávid józsefvárosi momentumos képviselő és választásban segédkező politikus tapasztalatai szerint érdeklődők voltak az emberek, és atrocitás sem érte őt a kampány során. 

Több helyen is azt lehetett olvasni, Dobrev Klára igen jól áll a miniszterelnökjelölt-jelölti versenyben - Könczöl szerint ezt abból következteheti a párt, mert a DK jól mozgósította a szavazóit, valamint a standoknál értéknyilatkozat kitöltésben segítséget kérők létszámából is következtethet erre.

A DK vélt vagy valós előnye kapcsán felmerült, hogy a párt egyes helyeken a választóit buszos utaztatással segítette eljutni a szavazósátrakhoz. Ezzel, kapcsolatban megkerestük a Demokratikus Koalíciótól Sebián-Petrovszki Lászlót, akit – tudomásunk szerint - az előválasztással kapcsolatban lehet kérdezni, hogy valóban történt-e ilyen, de azt mondta, hogy ezekre a vádaskodásokra nem válaszol, forduljunk a DK sajtósához. Soós Henrietta, a DK sajtóreferense pedig arról tájékoztatott minket, hogy az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) tárgyalta az ügyet és egyhangú szavazással arra jutott, hogy a szavazás során nem történt szabálysértés, arra viszont nem kaptunk választ, hogy utaztatás történt-e, vagy sem.

Érdeklődtünk arról is, hogy mennyire etikus a választópontok mellett az egyes pártok standjánál a szavazóknak a kitöltésben segíteni, amire Béres András, a Párbeszéd országos elnökségi tagja, akihez a párt irányított minket előválasztási kérdésekben. A választópontok 10 méteres körzetén belül nem szabad kampányolni, ha azon túl van a stand, az rendben van. Az értéknyilatkozatot bárhol ki lehet tölteni, akár a sátorban, akár a standoknál vagy éppen egy padon. (Ezt a dokumentumot kell a szavazás előtt kitölteni, és aláírni.) A szavazólapot csak a szavazósátrakban lehet kitölteni, a szavazatot pedig a két dokumentummal együtt kell leadni. 

Hétfőn pedig egy kecskeméti MSZP-s politikust vádolt meg a helyi momentumos azzal, hogy pénzt fizetett a szavazóknak. Bodrozsán Alexandra, a Momentum helyi jelöltje szerint az embereknek 2-4 ezer forintot kínáltak, ha az MSZP-s Király Józsefre és Karácsony Gergelyre szavaznak. Erről felvételeket is csatolt az előválasztási bizottságnak. Király József tagadta a vádakat.

De a hétfői nap kétségkívül legnagyobb visszhangot kiváltó lépése Tóth Csaba, zuglói MSZP-s jelölt visszalépése volt, aki a folyamatos támadásokkal indokolta lépését. A hozzá kapcsolható zavaros gazdasági ügyek miatt a MKKP és a Momentum után egyre többen támadták, majd lassan kilépett mögüle az addig őt támogató összes párt. 

Szöveg: Rebró Fanni; Képek: Nagy Dániel, Mile Máté

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben