Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pikó András és Nagy Ibolya az oltástámogatásról

„Védjük meg a sajátjainkat”

2021. szeptember 28. kedd

Szeptember 9-én egyhangú szavazással döntött a képviselő-testület arról, hogy 10 ezer forintot kapnak azok a rászorulók, akik szeptember 10. és december 31. között felveszik az oltást, vagy már korábban felvették. Pikó András polgármesterrel és Nagy Ibolyával, a Családsegítő Iroda vezetőjével beszéltünk az eddig itthon példa nélküli kezdeményezésről.

Az emberek elkezdtek érdeklődni, de bizonytalanok abban, hogy miként is működik a rendszer, elkél a tájékoztatás, információ, mondta Nagy Ibolya. Ennek az is lehet oka, hogy ez a támogatás máshogy működik, mint a többi, dokumentumokat kell hozni, bonyolultabb egy fokkal az általánosnál, vélekedik Pikó András. A Családsegítő Iroda segít mindenben, tette hozzá Nagy, de a kérelmezőknek kell a szükséges papírokat, mint az oltási igazolást is, beszerezni. 

Pikó azt gyanítja, hogy a bizonytalanság kapcsolatban lehet az oltásokkal szemben észlelhető bizalmatlansággal is, a saját Facebook-oldalán a hír alatt feltűnnek oltásszkeptikus és oltásellenes hangok is, amelyek gyanakodnak az akcióval kapcsolatban. „Nemcsak az információk hiányával kell megküzdeni, hanem a félelmekkel is." 

A kezdeményezést a média felkapta, és polgármester kollégák is megkeresték Pikó Andrást, érdeklődtek, elismerésüket fejezték ki az ötlet miatt. Ahol sok a rászorult, érdemes is lehet megfontolni a bevezetését. „Én nagyon szeretném, ha terjedne", jelenti ki Pikó.

A delta variáns ugyanis gyorsabban terjed, és jobban meg is gyötri Pikó szerint a védteleneket, mint az előzőek. Ő még egy korábbi hullámban kapta el a covidot, de azt az élményt sem kívánja senkinek. Ezért is fontos a kerületnek, hogy „védjük a sajátjainkat". 

Hogy az információ rendesen terjedjen, erőteljes kampányra van szükség: hirdetni kell a Józsefváros újságban, ki kell rakni az InfoPontokon, a házakban a népszerűsítő plakátokat. És ha nem növekszik jobban az érdeklődés, más eszközöket is be kell vetni, véli Pikó. A képviselőtestületi-ülésen felmerült, hogy növelik az összeget, vagy a rászorultság kritériumait tágítják - ha a jelentkezéseknél észlelhető lesz, hogy sokan épp hogy csak lecsúsztak, akkor ezen változtatnak. 

Hogy az oltottak is kaphatnak pénzt, az hosszas viták után megszületett döntés eredménye, oszt meg egy kulisszatitkot Pikó András. Mert a szárazan logikus döntés az lenne, ha csak az oltatlanok kapnának pénzt, hiszen az átoltottság kiszélesítése a cél. De rögtön felmerült, hogy mit fognak érezni azok, akik már be vannak oltva, és lecsúsztak a pénzről, mert a vezetésnek nem jutott eszébe előbb ez az akció. Hátrányban lennének azok, akik már ezt vállalták, teszi hozzá Nagy Ibolya. Olyan pozitív visszajelzés a 10 ezer forint, aminek a továbbgyűrűző hatása ebben a társadalmi rétegben erős lehet, érvel a polgármester, ezért is érdemes ezt bevállalni. Mindenki jól jár: a rászorulók is kapnak pénzt, és a társadalom is nyer vele. 

Sőt, Pikó szerint, ha sikeres lesz ez a kampány, akkor akár a kormány is ráharaphat, és bevetheti, ha ne adj isten a delta variáns nagyon elharapódzik. A költségvetésnek ez a pénz fajlagosan nagyon kevés pluszkiadást jelentene. És vannak olyan vidékek, ahol nagyon szegények élnek, ahova az oltás kevésbé tud eljutni, és ahol a félelmet pont egy ilyen 10 ezer forintos ösztönzés tudja legyőzni.

És még valami: a politikai megosztottság itt is érezteti hatását. Ha a kerületvezetés előállna egy olyan edukációs anyaggal, ami tisztázná, hogy itt senki nem akar chipeket beültetni az oltással, a másik oldal szavazóinak egy részében ez úgy csapódna le, hogy na, biztosan chipeket akarnak belénk ültetni. 

Ezért is jó, hogy az elmúlt két évben páratlan módon, ezt a javaslatot ellenszavazat nélkül fogadta ela képviselő-testület. Ha pedig a helyi ellenzékkel együtt mondják, hogy nincs chip az oltásban, akkor tényleg mindenki elhiszi, mondja Pikó. „Fontos, hogy együtt mondjuk jobbról, balról, alulról, fölülről, hogy az egészségünk mindennél fontosabb, és ezért be kellene oltatni magunkat”.

Pikó szeptember 10-én levélben javaslatot tett a kormánynak a covid-oltás kötelező előzetes online regisztrációjára és az időpontfoglalás eltörlésére. És egy olyan oltási program kidolgozására is, amely sok más országhoz hasonlóan a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban hozzáférhetővé teszi a tömeges oltás lehetőségét mindenki számára, függetlenül attól, hogy milyen anyagi helyzetben van, milyen korú és milyen internet-hozzáférése van. Válaszlevelében a kormány kifejezte, örül a támogatási kampánynak, de a regisztrációt nem törli el.

Jelenleg a kerületben a háziorvoson keresztül, vagy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren, azaz a felhőn át lehet jelentkezni az oltás felvételére, a JEK-ben pedig van elegendő vakcina, ott mindennap oltanak. A kerületi zöld számot tárcsázóknak a regisztrációban is segítségetenek.

Szöveg: Dercsényi Dávid; Fotó: Nagy Dániel


Ha nem tudja, mit kell tegyen, a legjobb, ha telefonál vagy bemegy a Családtámogatási Irodára, akár más támogatást is kaphat. Emellett a kerületi zöld számon (06 80 277 256) is adnak felvilágosítást.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben