Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Előválasztási hajrá

Show, rap, köpködés és korrekt verseny - ilyen volt az előválasztás

2021. szeptember 28. kedd

Az utolsó napon arra kértük a józsefvárosi érdekeltségű ellenzéki jelölteket, összegezzék az előválasztási kampány tapasztalatait. Mindenki bizakodik, tippelni senki nem akart. Demeter Márta arról is beszélt, milyen visszhangja volt a jobbikos huszárvágásának, Csordás Anett a rapben előadott programjának utóéletéről mesélt, Gelencsér Ferenc pedig arról, hogy leköpték és halálosan megfenyegették. Este 7-ig a sátraknál, 8-ig pedig online lehet még szavazni.

Itt az előválasztás utolsó napja, fokozódnak az izgalmak. A hivatalos közlés szerint kedd este nyolcig aki beáll a sorban a köztéri sátraknál (és online is), még leadhatja szavazatait, írja az előválasztás Facebook-oldala. Aki 20.15-ig regisztrál, az még sikeresen sorban áll - ez tehát az általános helyzet, de érdemes résen lenni, mert a Kálvin téri 1-es oevk-s sátornál csak az szavazhat, aki 7-ig beáll a sorba, utána már nem, és ugyanez a helyzet a 6-os oevk sátrainál is, azok 7-kor bezárnak, online lehet 8-ig szavazni egyedül. Tehát a Józsefvárosban személyesen szavazni sátraknál csak 19 óráig lehet.  Hétfőn 34 421 ember szavazott sátorban, 23 124 online, ez összesen 57 545 fő. Az előválasztás utolsó napja előtt több mint 570 ezer ember adta le voksát.A szavazás lezárulta után szerdán reggel 9-kor kezdik el összeszámolni a szavazatokat, Budapest és Pest megye eredményeit együtt, s folyamatosan adják majd ki az eredményeket. Pest megyével kezdik, a 6-os és 1-es országos egyéni választókerületek (tehát a Józsefvárost érintő két oevk) eredményei a délután folyamán lesznek ismertek. Megkérdeztük a jelölteket az utolsó nap, hogy látták a kampányt, és mire számítanak.

6-os oevk

Jámbor András, a Szikra Mozgalom MSZP-s támogatottságú jelöltje elmondta, utolsó map még kimennek pultozni, még egy utolsó roham jön: beszélnek a választókkal, agitálnak. Úgy fogalmaz, magabiztos, de a választók döntenek. Úgy érzi, megtett mindent, amit akart, jó és erős kampányt tudott lefolytatni. A végeredményt illetően sok adatnak tűnő találgatás látott napvilágot, erről azt mondja, neki nincs semmilyen adata, de bizakodik az eredményt illetően.

Csordás Anett, a C8 jelöltje is azt mondja, nem ismer semmilyen adatot a végeredményről, "honnan is lenne adatom". Nagyon élvezte a kampányt, végig együtt lehetett a C8-cal és a kampánycsapatával. Nagyszerű volt a hangulat, jó hangulatú kampányt vitt végig. Annak is örül, hogy jó viszony volt végig a többiekkel. Örült a nagy országos részvételi aránynak, és annak is, hogy kis pénzből, de jó kampányt csinált. Felidézte, ő volt az első, aki valóban vitát provokált a Partizánban, ahol a vita "show jellegét is vittem". Szerinte ezután kezdődött el máshol is az igazi vita, például a miniszterelnökjelölt-jelöltek közötti tévés vitán. Ez is eszköz volt neki, elérte az ismertsége növelését, ami fontos volt, mert ebben a többiekhez képest hátrányban volt - ő inkább ügyeket vitt mindig, és a híres, rengeteg helyen megosztott, közreadott rap-kampánydal is segítette ebben. Maga a műfaj is, meg a végtermék is, még hivatásos rapperek is írtak neki és dicsérték.  "Én nevetek rajta, akárhányszor megnézem", mondja, mert persze vicces is, de nyilván komoly is, fontos benne minden elem, az elreppelt választási program, és a résztvevők is. Ráadásul egy fillérbe nem került, és volt, hogy fiatalokkal tudott ennek apropóján beszélgetni.

Manhalter Dániel, a DK jelöltje úgy látja, jól sikerült kampány volt ez a mostani, jó arcát mutatta a kampány. Ő optimista, amit akart, elért. A keddi napja úgy néz ki, hogy folytatódik tovább a munka, kitelepülnek 2-től este 7-ig, igyekeznek meggyőzni a még nem szavazott embereket. Nincs neki sem sejtése a végeredményről, annyit mond, optimista. 

Az LMP-s, de a bejutása esetén a Jobbik frakciójába beülő Demeter Mártát épp kampánytevékenység közben értük el. Jó kampánynak érezte ezt, az emberek változást akarnak. Mindegyik jelölt sok embert tudott módosítani, magas részvételi adatra számít. Jó tapasztalatai vannak, "az emberek beengedtek az életükbe". A lakhatás, az átlátható beruházások témája volt nekik fontos, hogy a helyi emberek kapjanak munkát, a helyi vállalkozások helyzete javuljon, és javítani kell a közbiztonságon, köztisztságon. Több rendőr kell, és más rendvédelmi szervezetekkel is erősíteni kell a közbiztonságot. A kormány lesöpörte Demeter javaslatait a parlamentben, pedig több pluszforrás kell az önkormányzatoknak. Elszámoltatást is akarnak az emberek, vissza kell szerezni az ellopott pénzt, erre is van igény, vázolta fel a politikus a tapasztalatait és egyben a programját is pár percben. Elárulta, az utcai beszélgetések alapján is változtatott a programján. Nem tippelne a végeredményre, "ma van az utolsó nap, menjen el mindenki szavazni", ez a javaslata. Úgy látja, korrekt volt az együttműködés a többiekkel, tisztességes volt a kampány, nem volt nagyobb szabálysértés. Rákérdeztünk, mit szóltak az emberek ahhoz, hogy LMP-s politikusként a Jobbik frakicójába ülne be, nem érintette-e ez esetleg hátrányosan, erre Demeter azt válaszolta, "pozitív visszajelzéseket kaptam". 

1-es oevk

Gelencsér Ferenc

Nagyon jó kampány volt, mondta el a Józseváros újságnak a Momentum politikusa, rengeteget dolgoztak mind a négy kerületben (az oevk az I., V., VIII. és IX. kerületből áll össze), mindenhol van momentumos alapszervezet. Legalább 50-en benne voltak a kampánycsapatban, Gelencsér maga több száz emberrel beszélt telefonon. Két vita is volt közte és ellenfele, az LMP-s Csárdi Antal között, ezek jól sikerültek. Fontosnak tartja kijelenteni Csárdival és a többi politikussal kapcsolatban, hogy az ellenfél nem ellenség, és jó lenne egy olyan országban élni, ahol tere van az ilyen vitáknak. 2006 óta nem volt rendes választási vita Gelencsér szerint, "akkor kente el a Gyurcsány az Orbán száját". Örül a magas részvételnek, úgy tudja, az 1-es oevk-ban is magas volt a részvétel, akárcsak országosan. Egy érdekes esetet is említett: ráírt egy kanadai fiú, aki magyar állampolgár is, és érdeklődött az előválasztás iránt. Végül kiderült, itt él, ráadásul a körzetében, így Gelencsér hatására be is jelentkezett hivatalosan, hogy szavazhasson a lakcímkártyával. Kevésbé kedves tapasztalata is volt a momentumos politikusnak, többször leköpték, megfenyegették, hogy agyonverik - "szomorú, hogy itt van az ország mentálisan", de ez is Csárdival együtt a közös céljuk, hogy javítsanak ezen a rossz mentális állapoton. 

Az LMP-s Csárdi Antalnak a legfontosabb, hogy vidám volt a kampány, jókedvű emberek voltak a tömegben, ez a legtöbb, amit kaphatunk, és ezt várhatjuk a kormányváltás esetén is. Az eredménytől függetlenül látszik, egy működőképes koalíció állt össze, folytatja a jelölt. Az eredmény megmutatja majd, sikeres volt-e a kampánya, a részvételi adatok arra mutatnak, mindenki jól vizsgázott, jól mozgósított. Kérdésünkre, hogy kedden mit csinál, annyit mond "nem fogom meglepni. Kampányolok." Kedden kint van a Batthyány téren, egész nap járja a sátrakat. A mai részvételről egyelőre azt tudja mondani, már lehet látni, hogy az utolsó nap van, kisebb érdeklődést tapasztalt eddig a sátraknál, de az online szavazást egyre jobban lehet használni, szerinte nőni fog ma az aránya a szavazatszámban.

Szerző: Dercsényi Dávid; Kép: Huszár Boglárka, Ványi Ákos, Nagy Dániel 

  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben