Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pege Aladár Park, XIX. kerület

Parkot neveztek el kerületünk híres lakójáról, Pege Aladárról

2021. szeptember 29. szerda

Közterületet neveztek el Pege Aladárról, a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyarcigány bőgőművészről, kerületünk híres lakójáról. A „nagybőgő Paganinije” néven is emlegetett (nevéből eredő szójátékkal: Pegenini) zenész nevét egy XIX. kerületi park fogja viselni - erről döntött a szerdai fővárosi közgyűlés.

Pege Aladár nevét fogja viselni a Kispesten található, a Zrínyi utca és a Jókai utca között elterülő park. Pege nemcsak művészként, hanem tanárként, dzsesszmuzsikusként és a klasszikus zene előadójaként is maradandót alkotott. Játékát virtuozitás, kiváló improvizációs képesség, sokoldalú stílusismeret és muzikalitás jellemezte. 

1956-tól debütált színpadon, de nemzetközi bemutatkozására sem kellett sokat várni, 1963-ban rendszeresen szerepelt a nemzetközi pódiumokon is. 1964-ben alakította meg saját együttesét, rendszeresen koncertezett Budapesten és vidéken, gyakori fellépője volt az Egyetemi Színpadnak. Beindult külföldi karrierje is, 1964-ben díjat nyert Prágában, 1970-ben Montreux-ben. Fellépett a New York-i Carnegie Hallban Herbie Hancock együttesének vendégszólistájaként, ekkor kapta meg a világ legjobb nagybőgősének tartott Charles Mingus hangszerét ajándékba a művész özvegyétől. 2006. szeptember 23-án hunyt el, ebben az évben ünnepelte első színpadra lépésének 50. évfordulóját. 

Pegééknél a zenélés családi hagyomány. Kispesti nagybőgős családból származott, az eddig névtelen XIX. kerületi park ezért is fogja az ő nevét viselni. Tehát Kispest, de Pege a nyolcadik kerülethez is kötődött: sokáig élt a Víg utca 20-ban, ezt emléktábla is jelzi a csarnok mögötti kis utca házának homlokzatán. 

A most hétvégén megrendezésre kerülő I. Józsefvárosi Jazzfesztivál fellépői között is találhatunk olyan művészeket, akik még együtt játszhattak a legendás bőgőssel, mint például Balázs Elemér, vagy Szakcsi Lakatos Béla, de Pegéhez közvetlenül is kötődik majd program: A Víg utcai történetek című kiállításon Oláh Norbert képeivel találkozhatunk, aki konkrétan a fent említett Víg utcai házzal is foglalkozik egyik munkájában. 

A festőművész egyébként is nagy szenvedéllyel keresi a kerület jellemző hangulatait, történeteit, legújabb festményein is ilyen helyszínekkel foglalkozik: a Víg utca 20. és 22. alatti házakkal, természetesen nem függetlenül azok előtörténetétől: amellett, hogy a 20-ban élt Pege Aladár, a Víg utca 22-ben működött a Bauhaus-stílusban 1931-ben átadott Omnia Garage, és itt élt egy zsidó család nyolc nővér tagja is. A 22-es számba mi is ellátogattunk nemrég a Budapest100 programjának részeként. 

A jazzfesztivál programjáról részletesen itt olvashatnak 

„Már az anyaméhben

pengetted köldököd.

Ördögöd van, Ali:

angyali ördögöd!”

– Utassy József: Pege Aladár

Szöveg: Bujdosó János; kép: Fortepan/ Szalay Zoltán

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben