Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kerekasztal

Ülésezett a Józsefváros Biztonságáért Kerekasztal

2021. október 07. csütörtök

A fórum célja, hogy a rendészeti feladatokat ellátó szervezetek, az önkormányzat és a szociális, oktatási, vagy más területen működő, a biztonság megteremtéséért tenni tudó szervezetek és a helyi lakosok érdekeit képviselő civil szervezetek között szakmai kapcsolat alakuljon ki.

Tavaly ősszel alakult az a közbiztonsági kerekasztal, amelynek célja a szakmai szereplők munkájának összehangolása a kerületben a közbiztonság javítása érdekében. Az ülésen részt vett többek között a VIII. kerületi Rendőrkapitányság, a Józsefvárosi Közterület- Felügyelet, a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ, a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési Igazgatósága, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, a Józsefváros Közbiztonságáért Közalapítvány, Budapest Főváros Kormányhivatala Gyámügyi és Igazságügyi Főosztálya, és a Budapesti Polgárőr Szövetség képviselői.

Az ülésen Molnár Gábor rendőr alezredes, Józsefváros rendőrkapitánya és Pikó András polgármester is részt vett. Pikó arról beszélt: a szegénység, szociális problémák köztéri megjelenését a lakók egy része közbiztonság-romlásként éli meg, az érzet kezelésére rendelkezésre álló eszközök ugyanakkor végesek. Mindezek kezelésére új típusú együttműködések kialakítására van szükség, melynek szereplői között mind a szociális ellátórendszer, a városüzemeltetés, a közterület- felügyelet munkatársai is fontos szerepet játszanak a rendőrséggel partnerségben, továbbá működő és feddhetetlen polgárőrségre is szükség van. Pozitív példaként emelte ki a polgármester a kerületben működő közösségi rendészeti programot, a Police Café rendezvénysorozatot, illetve a szomszédsági házfelügyelők rendszerét. A három programelemre vonatkozó, eredetileg 2021. június 30-án lejáró megállapodás a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal december 31-ig meghosszabbításra került.

Az ülésen rendőrségi tájékoztató hangzott el az általános közbiztonsági helyzetről, különös tekintettel a közterületi szabálysértések számáról. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Városüzemeltetési Igazgatósága a kerületi köztisztasági problémák közbiztonsági vetületei témában tartott beszámolót. Ezt követően a rendőrség drogkérdéssel kapcsolatos tájékoztatóját hallgatták meg a résztvevők, végezetül a kerekasztal tárgyalta a Budapesti Polgárőr Szövetség jövőbeni aktivitásait a kerületben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben