Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közlemény

Lezárult a belső ellenőrzés a JKN Zrt.-nél

2021. október 21. csütörtök

A belső ellenőrzést júliusban kezdeményezte az aljegyző egy, az integritást sértő eseménnyel kapcsolatos bejelentés hatására

Lezárult az a belső ellenőrzés az önkormányzati tulajdonú JKN Zrt-nél, amelyet idén júliusban kezdeményezett a jegyzőt helyettesítő aljegyző integritást sértő eseménnyel kapcsolatos bejelentés hatására.

A belső ellenőrzéssel kapcsolatos tájékoztatást a józsefvárosi képviselő-testület tagjai október 21-i ülésén kapják kézhez.

A belső ellenőrzés kitért egyrészről a beszerzési eljárások vizsgálatára. Az itt talált esetek egy része (írásos anyagok iktatása, hibás teljesítésigazolások, pontatlan ajánlatok) felveti a szabálytalanság gyanúját.

Az ellenőrzés továbbá vizsgálta az Önkormányzat balatonalmádi strandja egy részének bérbeadását is.

A jelentés megállapítja, hogy a bérbeadási szerződést a teljesítés alatt, a birtokba adást követően foglalták írásba. Szintén megállapítja a jelentés, hogy a JKN Zrt. mint a strand használója nem kapott egyértelmű jogosítványt arra, hogy az általa használt ingatlanokat rövid, vagy hosszútávon tovább hasznosíthassa.

A feltárt szabálytalan gyakorlat - ingatlanok alapfeladathoz nem kötődő hasznosítása tulajdonosi döntés nélkül - már legalább 2015. június 1-től fennállt. 

A feltárt hiányosságok egy része tehát legalább 2015. június 1. óta folytatott helytelen és szabálytalan gyakorlatok továbbfolytatásából adódik.

A belső ellenőrzés által feltárt szabálytalan gyakorlat, működési minta, mechanizmus hosszú évek óta fennáll. 

Hasonló okokból volt szabálytalan ugyanis 2016 és 2019 között a Magyarkúti Erdei Iskola üzemeltetésére kötött szerződés a Vác és Vidéke Nonprofit Közhasznú Kft- vel, melyről képviselő-testületi vagy bizottsági döntés nem született. 

A vizsgálat ténymegállapításai nyomán haladéktalanul szükséges a beszerzési, szerződéskötési és ellenőrzési protokoll revíziója, annak érdekében, hogy az eddigi szabálytalan gyakorlat ne folytatódjon, és hatékonyabb ellenőrzést biztosítson a tulajdonos önkormányzat számára.

A jelentés végleges változata október 13-án készült el.

A belső ellenőri vizsgálat alapján bűncselekményre utaló adat nem merült fel.

Az azóta napvilágot látott információk szükségessé tehetnek olyan személyi és jogi lépéseket, amelyeket az októberi józsefvárosi képviselő-testületi ülés fog tárgyalni. 

A JKN Zrt. vezérigazgatója 2021. október 20-án lemondott posztjáról.

A témához kapcsolódó anyagokat a 2021. október 21-i képviselő-testület napirendi pontjainál találja itt >>>

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben