Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Részvételi költségvetés

Bemutatjuk a Józsefvárosi Részvételi Költségvetés folyamatát!

2021. október 27. szerda

Mi az a részvételi költségvetés? Mire jó? Miért csináljuk? Hogyan történik? Ezekre a kérdésekre adunk választ november 11-én csütörtökön 18 órától a Kesztyűgyárban!

2021. szeptember 23-án az önkormányzat 120 millió forintot különített el, amelyet tavasszal a lakosság ötletei és döntése alapján épít majd be jövő évi költségvetésébe.

A részvételi költségvetés előkészítése nem csak az önkormányzat hivatalát állítja kihívás elé, fontos, hogy az érdeklődő lakók, szervezetek, közösségek is ismerjék és készüljenek a folyamatban való részvételre!

Ezért november 11-én, 18 órától a Kesztyűgyárban (Mátyás tér 15.) nyilvános fórumon mutatjuk be a részvételi költségvetés folyamatát, amelyre várjuk az érdeklődő józsefvárosi lakókat, közösségeket, szervezeteket!

A jövőre megvalósuló első Józsefvárosi Részvételi Költségvetés célja, hogy minél szélesebb körben vonja be a kerület lakosait. Ennek érdekében jelenleg előkészítő munka zajlik a Közösségi Részvételi Iroda koordinálásával. Célunk, hogy a tavasszal induló ötletgyűjtési szakaszban a kerület összes részében személyesen valósuljanak meg olyan találkozók, ahol az érdeklődő lakosok közösen az önkormányzat szakértőinek segítségévelvehetnek majd részt a költségvetés tervezésében, így segítve őket, hogy ötletükből terv válhasson.

A részvételi költségvetés-tervezés gyakorlatára már számos nemzetközi példát ismerünk és Magyarországon is egyre több város és kerület próbálta már ki ennek beépítését saját rendszerébe. A recept azonban sehol sem ugyanaz, a tervezés menetét meghatározza a megvalósítás helyszíne, a bevonandók köre és a hivatal felkészültsége.

Az elmúlt időszakban azon dolgoztunk, hogy az első józsefvárosi részvételi költségvetés megfeleljen a sokszínű kerület kihívásainak és lehetővé tegye a lakosság széleskörű bevonását.

Hogyan és milyen ötletet lehet beadni? Mely ötletek kerülnek a szavazólapra? Kik szavazhatnak majd?

A bemutató fórumra azokat várjuk, akik Józsefvárosban élnek, dolgoznak, tanulnak, látják a kerület problémáit, lehetőséget látnak azok megoldására és tudni szeretnék hogyan vehetnek majd részt a költségvetés-tervezés folyamatában!

Hogyan fog a költségvetés-tervezés valóban részvételivé válni? Hogyan érjük el a lakókat, hogyan vonjuk be őket, hogyan biztosítjuk mindenki számára a szavazás lehetőségét?

A részvételi költségvetés-tervezéshez jelen kell lenni a kerületben, lehetővé téve, hogy ne csak online legyen lehetőség csatlakozni a közös munkához. Ezért a nyilvános fórumra várjuk azokat is, akik akár önkéntesként is segítenék a megvalósítást!

Átlátható lesz a folyamat? Mi biztosítja, hogy az önkormányzat valóban arra költi a pénzt, amire az emberek megszavazták? Hogyan részesül a forrásból egyenlően a kerület összes része?

A nyilvános fórumra várjuk azokat is, akiknek kétségeik, kérdéseik vannak a folyamat részleteit illetően! Vitassuk meg együtt a dilemmákat, keressünk megoldásokat, mert: a részvételi költségvetés nem csak a pénzről és ötletről szól, hanem a kölcsönös tanulási folyamatról, amelyben a kerület lakosai megismerhetik a költségvetés tervezés szempontjait, kereteit, az önkormányzat pedig megtanulja segíteni és befogadni az állampolgárok kezdeményezését.

Jöjjön el, vegyen részt, ismerje meg és segítsen nekünk Józsefváros első részvételi költségvetésének megvalósításában!

Ha szeretne mindig friss információkat kapni a részvételi költségvetésről Józsefvárosban, kérjük, iratkozzon fel a Józsefvárosi Önkormányzat hírlevelére itt >>>

A fórumot élőben közvetítjük a Józsefvárosi Önkormányzat Facebook oldalán: facebook.com/jozsefvaros.hu

A személyes részvételhez kötelező a védettségi igazolvány felmutatása és a maszk használata.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben