Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Mi várható a Horváth Mihály téren a lakossági véleményezés után?

2021. november 08. hétfő

A Józsefvárosi Önkormányzat lakossági egyeztetést tartott a Horváth Mihály tér északi oldalának megújításáról - a beérkezett véleményeket és az arra adott válaszokat most részletesen elolvashatják.

A Józsefvárosi Önkormányzat a lakossági egyeztetést követően két részletben teljes körűen megújítja a Horváth Mihály tér északi oldalát, azaz a templom környezetét. Az első ütem munkálatai 2022 tavaszán kezdődhetnek meg.

A jól működő városi terek megállásra, időtöltésre, pihenésre, találkozásra adnak helyet. A Horváth Mihály tér északi oldala jelenleg erre nem alkalmas, így fejlesztése időszerűvé vált. Az egészséges környezethez mindenkinek joga van és az Önkormányzatnak kötelessége ezt biztosítani.

A Horváth Mihály tér történeti, kulturális, városképi és funkcionális szempontok szerint is fontos része Józsefvárosnak, ezért az ehhez méltó közterület kialakítása elengedhetetlen. A felújítás végére a térhasználóknak olyan teret kívánunk átadni, mely sokkal inkább klíma- és emberközpontú, továbbá rendezett környezetet biztosít Józsefváros központi helyén.

A beruházás keretében jelentősen növekszik a gyalogos- és zöldfelület aránya, vagyis:

-    Egységes arculatú, sok ülőfelülettel ellátott, árnyas gyalogos területek alakulnak ki.

-    A meglévő fák megőrzése és védelme mellett több, lehetőség szerint nagy lombot nevelő, árnyékoló új fa telepítésére kerül sor, valamint a lehető legtöbb zöldfelületet alakítjuk ki.

-    A földszinti üzlethelyiségek számára kitelepülési lehetőséget, a templom előtt szilárd burkolatú teresedést biztosítunk, hogy élettel teljen meg a tér.

-    A biztonságos térhasználatot, a gyalogos és kerékpáros forgalom érdekeit szem előtt tartva készülnek el a járdaszintbe emelt csomópontok és a forgalmat terelő növénykazetták.

-    A felszíni parkolási lehetőségek csökkentését fel kell vállalni az élhető városi terek kialakítása érdekében, melynek kompenzálása kidolgozás alatt van – ezért is döntött az Önkormányzat a tér két ütemben történő felújítása mellett. Az első ütemben kb. 49 parkolóhely szűnik meg

A tér terveivel kapcsolatban a Városépítészeti Iroda egyeztetett a helyi szereplőkkel (pl. Józsefvárosi Szent József Plébánia, Kozmo Hotel) és szolgáltatókkal (pl. Állatklinika, Cukrászda), míg a lakosoknak – akik szórólapokon és plakátokon is tájékozódhattak – 2021. szeptember 14. és 26. között volt lehetőségük arra, hogy a megosztott információk, tervek és látványtervek alapján észrevételeikkel, meglátásaikkal és ötleteikkel hozzájáruljanak a tér végleges terveinek megalkotásához. A véleményezésről szóló felhívást és a látványterveket itt találja >>>

A kérdőívet összesen 107-en töltötték ki 12 nap alatt. A válaszadók körülbelül háromnegyede legalább heti szinten többször is megfordul a tér északi, felújítandó részén és a kitöltők

-    több, mint háromnegyede 26 és 65 év közötti;

-    többsége a felújítás környezetében lévő Corvin, Csarnok és Magdolna negyedekben él.

A véleményezés során az alábbi vélemények fogalmazódtak meg leghangsúlyosabban.

Sokan támogatták a nagy arányú gyalogos terület növekedését, sőt még több zöldfelületet szeretnének, ha lehet, egybefüggően kialakítva.A több parkolóhelyet és a kevesebb parkolóhelyet kérők száma azonos, körülbelül 20%-os volt. Ezt a két igényt nem lehet egyszerre kielégíteni. Kerületi és fővárosi szintű parkolási koncepció és beavatkozási terv készítése szükséges. A zsúfolt városi környezetben a lakossági gépjármű tárolási igények kielégítése jelenti a fő problémát a napi szintű mozgó parkolási igények kiszolgálásával szemben.

Sokan kérték a templom mögötti utcaszakasz jelenlegi szűk kialakításának megváltoztatását, illetve az Őr és Tavaszmező utcák biztonságossá tételét, melyet a terv eddig is részben tartalmazott (kiemelt csomópont), így ez a szempont mindenképpen érvényesülni fog. Úgy véljük, hogy az utcaszélesítés nem szolgálná sem a gyalogosok biztonságát, sem a sebességcsillapítás betartását. A közvilágítás fejlesztése sem szükséges, mert a tervezők vizsgálata szerint a jelenlegi kialakítás megfelelő fényerőt biztosít.

Mint minden véleményezés, konzultáció esetén, többen fogalmaztak meg fontos igényeket tágabb területre is. A Német utcában rejlő lehetőségeket (fásítás, parkolóhelyek, kerékpársáv kialakítása) többen említették. Noha ez nem volt része ennek a beruházásnak tervezési szempontból, de mindenképp a fejlesztési prioritási lista élén szerepel, csak úgy mint a Horváth Mihály tér déli oldalának klímabarát fejlesztése.

A köztisztasági és közbiztonsági problémák gyakori aggályként jelentek meg a kitöltők között az új tér kialakításával kapcsolatban, ami ugyanakkor nem elsősorban fejlesztési, hanem üzemeltetési kérdés. A lakhatási válságból következő közterületi hajléktalanság problémáját a kerület a saját eszközeivel folyamatosan kezeli abban az összetett megközelítésben, amely mind a szociális, mind a közterületi szempontokra figyelmet fordít, ideértve a megújuló lakásrendeletet, a rendszeresen meghirdetett lakáspályázatokat, a hajléktalan-ellátás problémáira történő fővárosi szintű figyelemfelhívást, valamint az utcai szociális munka támogatását.

Köszönjük a sok építő javaslatot minden válaszadónak!

Noha a tér adottságai erősen megkötik a tervezési lehetőségeket, kidolgozásakor a beérkező javaslatokból a lehető legtöbbet fel fogjuk használni a végleges tervek elkészítésekor.

Az észrevételek részletes listáját és a róluk szóló döntéseket a tervezést illetően (befogadtuk, vagy éppen nem tudtuk befogadni) itt találják >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben