Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Lezárult a Ganz negyed építési szabályzatának módosítása

2021. november 08. hétfő

Az Önkormányzat 2021 tavaszán kiemelt fejlesztési területté nyilvánította a Ganz negyedet. Ennek kapcsán módosult az itt hatályos Kerületi Építési Szabályzat, amelynek részleteiről itt olvashatnak.

Az Önkormányzat idén tavasszal döntött a Vajda Péter utca - Orczy út - Orczy tér keleti oldala - Kőbányai út - Könyves Kálmán körút által határolt (továbbiakban: Ganz negyed) 38599/3 helyrajzi számú telek kiemelt fejlesztési területté nyilvánításáról és egyúttal a Ganz negyed területére hatályos Kerületi Építési Szabályzat (36/2019. (VIII.22.) önkormányzati rendelet, továbbiakban: GTKÉSZ) módosításáról.

A terület átalakulásának elősegítése érdekében első lépésként elengedhetetlen volt a GTKÉSZ-ben szereplő telekalakításra vonatkozó előírások felülvizsgálata.

A szükséges módosításokat tartalmazó dokumentáció elkészítését követően a partnerségi egyeztetés 2021. július 21-ével indult meg. A véleményezésre való felhívás kikerült a kerületi honlapra és a közösségi médiába, továbbá a jogszabály által meghatározott ún. partnerek értesítve lettek e-mailen is (ide tartozik pl. az ELTE Fűvészkert, Társak a Teleki Térért Egyesület, Civilek a Palotanegyedért Egyesület, Szent Rókus Plébánia, Kesztyűgyár Közösségi Ház, Levegő Munkacsoport, Civilek a Százados Negyedért Egyesület, Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület stb.). A vélemények és javaslatok megküldésére 2021. augusztus 6-áig volt lehetőség.

A véleményezési eljárás kapcsolódó dokumentumai (a tervezet, a véleményezési adatlap és a döntés a partnerségi lezárásáról) elérhetők ezen a linken >>>

A vélemények alapján véglegesített rendelet elfogadásáról 2021.10.28-án döntött a Képviselő-testület a 33/2021. (X. 28.) rendelet keretében, amely itt elérhető >>>

A módosítások csak a GTKÉSZ területi hatálya alá tartozó gazdasági területeket érintik, azaz a 38599/3 helyrajzi számú telekre vonatkozó előírásokat. Pontosításra kerültek gazdasági területen a közforgalom elől elzárt magánutak és közforgalom számára megnyitott magánutak kialakításának szabályai valamint a telekalakítás időpontjában alkalmazható beépítési százalék kedvezménye az általános építési előírásokhoz képest. Egyéb szabályozási elemek nem módosultak, így a lakó-, intézményi-, egészségügyi területekre valamint a közpark, közkert területére vonatkozó előírásokban változások nem történtek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben