Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Főpolgármesteri megbeszélés

Közös fókuszban: városfejlesztés, közlekedés, lakhatás

2021. november 08. hétfő

A Józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban látta ma vendégül Józsefváros vezetése Karácsony Gergely főpolgármestert és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest

A megbeszélésen Józsefváros részéről Pikó András polgármester és Rádai Dániel városfejlesztésért felelős alpolgármester vettek részt.

A megbeszélésen kiemelt téma volt a fővárosi hajléktalanellátó rendszer és Józsefváros illeszkedése ebbe a rendszerbe. A kerület hagyományosan jelentős szerepet vállal a hajléktalan-ellátásból és elkötelezett a lakhatási szegénység csökkentése mellett. Ennek érdekében készült többek között új lakásrendelet, hirdetett meg Józsefváros 60 feletti lakáspályázatot az elmúlt hónapokban, és folyamatosan olyan eszközök megvalósításán dolgozik, amelyek ezt a célt szolgálják. Ugyanakkor Pikó András a megbeszélésen kifejtette: megkerülhetetlen a hajléktalan-ellátás és lakásszegénység krónikus problémái kezelésének nem csak kerületi, hanem fővárosi szintű újragondolása. 

A már zajló városfejlesztési projektek közül kiemelkedik a Blaha Lujza tér felújítása, amivel kapcsolatban számos kérdés övezte a Somogyi Béla utca tervezett felújítását: Józsefváros elkötelezett, hogy saját forrásból valósuljon meg a fejlesztés. Kisebb volumenű, de a kerületieknek fontos a II. János Pál Pápa tér játszóterén lévő nyilvános vécéjének ügye, amely józsefvárosi kezelésbe kerül a közeljövőben. A kerületi fenntartás reményeink szerint biztosítja a kerületieket kiszolgáló közvécé működését. 

Számos olyan, Józsefváros közlekedését alapvetően befolyásoló téma van, amelyben szintén elengedhetetlen a főváros és a kerület együttműködése. Régóta rendezésre vár a kerületi parkolási tarifák rendbetétele, amelynek elemei fővárosi szintű rendezést igényelnek. Szintén közlekedésfejlesztési hír, hogy zajlik Józsefvárosban a kerületi mikromobilitási pontok kialakítása: 2022 tavaszáig a JGK Zrt. több, mint 300 db új kerékpár-támaszt helyez ki a kerület a közterületeire. A jogi-finanszírozási konstrukció kialakításában Józsefváros számít a főváros együttműködésére, de kész önállóan is lépni. A mMP-kal összefüggésben volt szó a MOL Bubi hálózat szükséges új kerületi gyűjtőpontjairól.

Hasonlóan fontos a kerületiek számára a régóta tervezett Orczy úti zebra, amelynél jelentős költségnövelő tényező a jelzőlámpa: a kerület a fővárossal együttműködésben a már megtervezett zebra megvalósításán dolgozik, amelynek eredményét reményeink szerint a kerületi lakosok is hamarosan láthatják. Szintén szóba került egy közlekedésfejlesztési terv: az Elnök-Diószegi utcák forgalomtechnikájának fejlesztése, illetve kerékpáros infrastruktúra kialakítása ezekben az utcákban.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben