Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Új campus a Palotanegyedben

2021. november 16. kedd

A Józsefvárosi Önkormányzat a palotanegyediek érdekében a lakók bevonását kezdeményezi

A közelmúlt fontos, Józsefvárost érintő eseménye, hogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) új campusának tervpályázatának győztese a KÖZTI és a Hamburg C. építészirodák konzorciuma, a pályázat vezető tervezői Tima Zoltán és Kruppa Gábor. Ők készíthetik el közösen az új campus részletes terveit. A tervpályázat előkészítése során a kerületi igények találkoztak a fejlesztők elképzeléseivel és beépültek a tervezési szempontok közé. A Bírálóbizottságban az Önkormányzatot Barta Ferenc főépítész képviselte.

A kerület vezetése támogat minden olyan fejlesztést, amely az itt lakók érdekeit figyelembe veszi, és a józsefvárosiaknak előnyös. Az önkormányzat folyamatosan kapcsolatban volt a szervezőkkel, a Budapest Fejlesztési Központ és a PPKE képviselőivel az elmúlt háromnegyed évben.

A Pollack Mihály tér, a Múzeum és a Szentkirályi utca szervesen kapcsolódik a beruházáshoz. Megújításuk városépítészetileg szükséges annak érdekében, hogy a projekt legyen minél közösségibb, gyalogosabb, zöldebb. Ezért fontos, hogy a campus kialakítása oly módon történjék, hogy a kialakuló épületegyütteshez kapcsolódó városias közösségi terek a városlakók és a terület használói számára egyaránt átjárhatóak legyenek, kapcsolódva a meglévő városszövethez. A kerületi klímastratégiával összhangban a tömböt körülvevő közterületek erőteljes fásítása is szerepel a közösen megfogalmazott célok között.

Az önkormányzat főépítészének véleménye szerint a nyertes pályamű alkalmas arra, hogy továbbtervezésével a kiírás szellemisége még jobban érvényesüljön. A bíráló bizottság több kiegészítő javaslatot fogalmazott meg számukra, melyek betartását az elkövetkező folyamatban figyelemmel kísérjük.

A Józsefvárosi Önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a palotanegyediek érdekei megfelelő módon biztosítva legyenek a tervezési folyamatban, ezért folyamatos társadalmi párbeszédet kérünk és kezdeményezünk a koordinátor BFK-tól.  Célunk, hogy egy, a józsefvárosi és azon belül a palotanegyedi lakosokhoz méltó és őket figyelembe vevő beruházás valósulhasson meg.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben