Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szociális ellátás

Felmérés készült Józsefvárosban az utcán élő hajléktalan emberek körében

2021. november 17. szerda

A számlálás visszaigazolta az utcai segítők tapasztalatát, hogy a szállások igénybevételéhez hasonlóan jelentősen csökkent a közterületen élő hajléktalan emberek száma is

A hajléktalan emberek ellátásával, gondozásával foglalkozó szervezetek napi tapasztalata, hogy - a témával kapcsolatos rendszeres hangulatkeltéssel ellentétben - az elmúlt hónapokban  csökkent a valamilyen formában szállást nyújtó intézmények terhelése és az utcán lévők száma is. Így lehetségessé vált a közterületen élő emberek számának további csökkentése, ami a Józsefvárosi Önkormányzat számára nagyon fontos cél. 

A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett az utcai hajléktalanság csökkentése mellett.

  • -    Ennek egyik eszköze a megelőzés: Ezt szolgálja egyrészt lakáspolitikánk, melynek célja a hajléktalanná válás megakadályozása, a lakásszegénység enyhítése.
  • -    Másik eszközünk a lakhatási lehetőségek bővítése, legyen szó akár a Lélek-ház programról, akár lakáspályázati rendszerünkről. 
  • -    Harmadik eszközünk az utcán élő hajléktalan embereknek történő segítségnyújtás, azaz olyan programok megvalósítása, amelyek során  a közterületen tartózkodó emberekkel a szociális ellátók intenzív szociális munka keretében foglalkoznak ellátásuk, elhelyezésük érdekében.
  • Hosszú távú terveink között szerepel egy nappali járőrözés elindítása, ahol szociális munkás, közterület-felügyelő, és rendőr együtt látogatja végig azokat a helyszíneket, ahonnan sok lakossági bejelentés érkezik. Szintén tervezzük a szállók, melegedők érzékenyítését annak érdekében, hogy legyenek befogadóbbak a közterületen fellelt emberekkel. A programok megvalósításának előfeltétele volt annak felmérése, hogy jelenleg hány ember él a kerületünk közterületein.

A számlálást november 10-én szerdán végezték önkénteseink és szakembereink két ütemben: először a szállók nyitása előtt 16 órától 18 óráig, majd az éjjeli órákban a szállások működése idején 22 óra és éjfél között.

A felmérés célja annak megállapítása volt, hogy hány ember tölti azt az adott napot és éjszakát Józsefvárosban közterületen.

A kerület utcaszinten való bejárásban összesen kb. 30 fő vett részt. Józsefváros 11 negyedét negyedenként 1-1 pár járta végig. Az önkéntesek munkáját a háttérből a Menhely Alapítvány Utcai Gondozó Szolgálata és a Diszpécser Szolgálat segítette. 

A számlálás visszaigazolta az utcai segítők tapasztalatát, hogy a szállások igénybevételéhez hasonlóan jelentősen csökkent a közterületen élő hajléktalan emberek száma is. 2021. november 10-én Józsefváros valamennyi közterületét végigjárva délután 52, éjjel 43 közterületen tartózkodó emberrel találkoztak a számlálók. Mivel 12 ember azonos volt mindkét idősávban, ez összesen 83 különböző embert jelent.

Előfordulásuk zömében a közlekedési csomópontokhoz, aluljárókhoz kötődik (45%), ezt követi a parkokban, zöldterületi padokon előfordulók 30%-os aránya, a többiek utcákon, kirakati portálokban, kapualjakban, vagy egyszerűen fedetlen helyeken, a járdán húzzák meg magukat .

Vegyesen férfiak és nők, a nők aránya kicsit alacsonyabb az utcán élők között, mint általában a hajléktalan emberek között (a regisztráltak között kb. 20 %).

A kérdezőknek nem volt kötelező kontaktust teremteniük az utcán élő emberekkel, de ha szóba elegyedtek, ajánlhattak segítséget az elhelyezésük érdekében, és választ kaphattak személyesebb kérdésekre is (pl., hogy miért van az utcán, hol tervezi a telet, hogy oldja meg az étkezését, kitől kap segítséget). A harmadukkal tudtak kommunikációt kezdeményezni a kérdezők, a többiek vagy aludtak éppen, vagy hárították a kapcsolatfelvételt, segítséget csupán igen kicsi hányaduk szeretett volna kérni (jellemzően takarót, ruhát, szállóra jutásban való segítséget).

A számlálás eredményei jó kiindulópontot nyújtanak a közterületen élőkkel kapcsolatos intenzív szociális munkához, a regisztrációs lapokat az önkormányzat átadta a Menhely Alapítvány által működtetett Utcai Gondozó Szolgálatnak, a kapcsolatfelvétel megkönnyítése céljából.

Az önkormányzat által a téli krízisidőszakban működtetett Életmentő Pont éppen ezekben a helyzetekben segíthet, azonban az egyéni kapcsolatfelvételek reményt jelentenek a tartósabb megoldásokra is.

 

 

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben