Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Átláthatóság

A 6. legjobb lett a Józsefvárosi Önkormányzat az Ez a minimum! auditján

2021. november 18. csütörtök

Magas pontszámokat értünk el a működés nyilvánossága, a döntéshozók elszámoltathatósága, illetve az átlátható költségvetési gazdálkodás területein

A Józsefvárosi Önkormányzat 2019-ben csatlakozott a KMonitor, a Transparency International és az Átlátszó.hu Ez a minimum! nevű átláthatósági kezdeményezéséhez, melynek célja az önkormányzatok tevékenységének transzparensebbé tétele.

2020 szeptemberében a józsefvárosi képviselő-testület antikorrupciós stratégiát fogadott el, melynek részleteiről itt olvashatnak: https://old.jozsefvaros.hu/hir/75360/-antikorrupcios-strategiat-fogadott-el-a-jozsefvarosi-kepviselo-testulet

Az átláthatósági programot kezdeményező szervezetek 17 város és kerület esetében az Ez a Minimum! szempontrendszere szerinti auditot végeztek.

Megvizsgálták, megvalósulnak-e az átláthatósági minimum vállalásai az önkormányzatok adatközzétételi gyakorlatában.

A 17 vizsgált önkormányzat közül a VIII. kerület a 6. legátláthatóbbnak bizonyult az Ez a Minimum! szempontjai alapján. A közérdekű adatigénylések, az önkormányzati tulajdonú vállalatok és a nyilvános szerződések és közbeszerzések területén fontos feladatok állnak előttünk az átláthatóság javítása érdekében - ahogyan ezen a Polgármesteri Hivatal munkatársai dolgoznak is.

Fontos információ, hogy már az audit elvégzése óta is tettünk újabb lépéseket az átláthatóság irányába: így elérhető a honlapon az Önkormányzat közbeszerzési és beszerzési szabályzata, a jegyzőkönyvek - egyelőre még nem visszamenőlegesen - már kereshető formátumban is elérhetők.

A működés nyilvánossága, a döntéshozók elszámoltathatósága, illetve az átlátható költségvetési gazdálkodás területein magas pontszámokat értünk el, sokat javult az önkormányzat átláthatósága az elmúlt két évben, ahogyan ezt az audit eredményei is visszaigazolják.

A kutatást az Ez a Minimum! résztvevői körében negyed év múlva, februárban megismétlik, és az akkori eredményeket nyilvánosan is közzéteszik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben