Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Megújul a Somogyi Béla utca

2021. november 18. csütörtök

A képviselő-testület november 18-i ülésén döntött a 220 millió forint támogatás nyújtásáról a Fővárosi Önkormányzatnak a Somogyi Béla utca felújítására.

Mint az közismert, ötvenöt év után új, igényes karaktert kap Budapest egyik legforgalmasabb, jelentős történelmi és szellemi örökségű csomópontja, a Palotanegyed kapuja, a Blaha Lujza tér. A tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul teraszokkal, találkozóhelyekkel és zöld szigetekkel. Az ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában – a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával – újul meg, jelenlegi méltatlan állapotából a pezsgő városi élet központja lesz. 

Az eredeti tervekben szerepelt a Somogyi Béla utca felújítása, mely végül csak opcionális tételként került bele a szerződésbe. A felújítás az utca műszaki állapota miatt és városépítészeti szempontból is indokolt és időszerű. Egy gyalogosbarát tengely jön létre a Kiscsibész tér és a megújuló Blaha Lujza tér között, a tér felújításával együtt zajló kivitelezés pedig kevésbé terhelné meg a környék lakosságát, mint egy-két évvel később az újabb lezárások. A felújítás költsége bruttó 220 millió Ft, melyre a Fővárosi Önkormányzatnak nincs anyagi forrása, de az opciós tétellel lehet élni, ezért a Józsefvárosi Önkormányzatának kell finanszíroznia a felújítást.  A Somogyi Béla utca a Blaha Lujza tér és a Gutenberg tér között újulhat meg a felújítás eredményeképp. A végleges tervet a Tulajdonosi, Vagyongazdálkodási és Közterület-hasznosítási Bizottságnak a kivitelezés megkezdése előtt jóvá kell hagynia. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben