Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Városfejlesztés

Lezárult a Bacsó Béla utca megnyitásának véleményezése

2021. november 19. péntek

A tesztidőszak lezárultával kérdőíves kutatást végeztünk, hogy megtudjuk, hogyan értékelik az érintettek a Bacsó Béla utca megnyitását, milyen tapasztalataik és javaslataik vannak a jövőre nézve.

2021 júniusában a Józsefvárosi Önkormányzat próbajelleggel megnyitotta a Bacsó Béla utca Vásár és Bérkocsis utca közötti szakaszát a lakosok és a vendéglátóhelyek részére. A projektet az önkormányzat megbízásából a Rév8 Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Zrt. bonyolította le. Az október elejéig tartó időszakban ezt az utcarészt lezártuk a gépjárműforgalom elől, programokat szerveztünk és a helyieket is erre bíztattuk, a vendéglátóhelyek teraszai mellett pedig az általunk kihelyezett székeken is üldögélhettek-beszélgethettek az erre járók.

A tesztidőszak lezárultával kérdőíves kutatást végeztünk, hogy megtudjuk, hogyan értékelik az érintettek a Bacsó Béla utca megnyitását, milyen tapasztalataik és javaslataik vannak a jövőre nézve. A kérdőívet 2021. október 4. és 31. között összesen 444-en töltötték ki, 188-an offline (azaz személyesen), és 256-an online. A 256 online kitöltőből 10 fő az idegen nyelvű kérdőívet töltötte ki, azaz feltételezhetően nem magyar anyanyelvű. Az alábbiakban ennek a kérdőívnek az eredményeit mutatjuk be részletesen, amelyből az derül ki, hogy mind a helyben, mind a kicsit távolabb lakók is széles körben támogatják a Bacsó Béla Bérkocsis és Vásár utca közötti szakaszának lezárását az autóforgalom elől.

Összefoglalva: a kérdőívet kitöltők 90%-a egyetért a Bacsó Béla utca érintett szakaszának átmeneti megnyitásával a lakók és a vendéglátóhelyek előtt, 7,7%-uk ellenzi azt, míg 2,3%-uk nem tud véleményt formálni. Ha úgy tettük fel a kérdést, hogy támogatnák-e a lakók a Bacsó Béla megnyitását örökre vagy nyaranta a gyalogosok előtt, akkor 67%-a az állandó, míg 26,8%-uk a nyári átmeneti megnyitást támogatta (vagyis összesen 93,8% támogatja a megnyitást valamennyi időre). Mindössze a válaszadók 6%-a nem támogatja a Bacsó Béla utca érintett szakaszának megnyitását.

A felmérésben a Rév8 munkáját a Közösségi Részvételi Iroda munkatársai és önkéntesei segítették, akik 1 hónapon keresztül járták a Bacsó Béla utca, Vásár utca, Rákóczi tér, Bérkocsis utca és Víg utca közelébe eső házait a kérdőívvel, hogy minden itt élőt elérjünk, illetve sok-sok órát standoltak a Rákóczi téren is, ahol szintén nagyon sok környékbelivel találkoztak, akik kitöltötték a kérdőívet. Ezúton is köszönjük valamennyi önkéntesünk és kollégánk munkáját, aki részt vett a Bacsó Béla utca megnyitásának kérdőíves értékelésében, és azoknak a válaszadóknak az együttműködését, akik kitöltötték kérdőívünket!

A kérdőíves kutatás és a nyár tapasztalatai alapján az Önkormányzat képviselő-testülete előreláthatóan 2022 elején fog döntést hozni az érintett szakasz újbóli megnyitásáról, valamint a Bacsó Béla utca teljes hosszának megújításáról.

A kérdőíves felmérés eredményeinek részletes bemutatását és elemzését itt találja >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben