Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Adó

Adórendeletek módosításáról döntött a józsefvárosi képviselő-testület

2021. november 19. péntek

Továbbra is kedvezményes adómérték vonatkozik az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés célját szolgáló épület, épületrészek után.

Adórendeletek módosításáról döntött a józsefvárosi képviselő-testület novemberi ülése. Szükséges a - tavaly is elmaradt - adókarbantartás annak érdekében, hogy a költségvetés stabilitása fenntartható legyen. A módosítások a kerület lakosságának 99%-át nem érintik. Az elfogadott módosítások emellett számos igazságossági elemet építettek be a helyi adórendszerbe. Nem emelkedik az építményadó a 100 m2-t meg nem haladó ingatlanok után. Szintén fontos változás, hogy a kommunális adó mentesség csak egy, a tulajdonos által életvitelszerűen lakott 8. kerületi ingatlan után marad fenn.

A józsefvárosi képviselő-testület november 18-i ülésén az egyes önkormányzati adórendeletek módosításáról határozott. Mint ismeretes, egy tavaly decemberi kormányrendelet - 535/2020. (XIII.1.) - értelmében az építményadó, a telekadó és a magánszemély kommunális adójának mértéke idén változatlan maradt. A módosítások, és így az adókarbantartás elmaradása mintegy 170 millió forint bevételkiesést jelentett 2021-ben Józsefvárosnak.

Helyi adóemelés ugyanakkor 2022-ben szükséges, mivel részben a járványhelyzet, részben a Józsefvárost extrém mértékben sújtó kormányzati elvonások súlyos, több milliárdos bevételkiesést okoztak Józsefvárosban (kormányzati fejlesztési források elvétele, gépjárműadó-részesedés kormányzati elvétele, a reklámhordozókra kivetett építményadó eltörlése, a közterületi parkolás veszélyhelyzeti ingyenessé tétele, az idegenforgalmi adó szinte teljes kiesése, a közterület-használati díjbevételek, valamint az iparűzési adó mértékének 1%-ra történő mérsékléséből adódó bevételek csökkentése) . Ezért továbbra is indokolt az építményadó, a telekadó, valamint a magánszemély kommunális adója vonatkozásában az adómérték emelése. 

A kommunális adó, az építményadó és a telekadó változása a 76 000 lakosú Józsefvárosban hozzávetőleg 5293 adózót érint, ebből a VIII. kerületi adóalanyok száma:  1036.

A józsefvárosiak 99%-át nem érinti a helyi adóemelés.

A mostani emelés átlagban 10 százalékos az építményadó esetében:

- az adóalap 100 m2-t meg nem haladó része után nincs emelkedés; az adóalap 100 m2-nél nagyobb, de 500 m2-t meg nem haladó része után 156 forint/ m2/ év- az adóalap 500 m2-t meghaladó része után 186 forint/ m2/ év a növelés összege.

A kedvezményesen adózók esetében ez semmilyen növekedéssel nem jár, például: 100 m2-es építmény után eddig évi 50 000 forintot, jövőre is 50 000 forintot kell majd fizetni. A jelenlegi intézkedés fenntartja az adószerkezetet, így a kedvezményesen adózó sávokat is az építményadó esetében, ami a kis és közepes méretű vállalkozásoknak kedvez a kerületben. A 8. kerületi kisebb méretű üzlethelyiségek továbbra is az egyik legalacsonyabb építményadót fizetik Budapesten.

A szálláshely-szolgáltatás folytatását szolgáló lakás, lakrész után fizetendő építményadó esetén a növelés összege 186 forint/ m2/év, ez 10%-os emelést jelent.

A telekadó mértéke az évi 330 forint/m2 összegről évi 378 forint/m2 összegre nő.

A kommunális adó mértéke 28.140 forintról 32.216 forintra nő.

Szintén fontos változás, hogy a továbbiakban önmagában a VIII. kerületi lakóhely megléte nem elegendő az adómentesség megállapításához. Az elfogadott módosítás szerint az a lakás mentes továbbra is az adó alól, amelyben a tulajdonos lakóhellyel rendelkezik és életvitelszerűen tartózkodik és azt nem adja részben vagy egészben bérbe, továbbá egyéb módon nem hasznosítja.

A 2020. évi földhivatali nyilvántartás alapján megközelítőleg 6200 olyan lakás van a kerületben, amelynek tulajdonosa egynél több ingatlannal rendelkezik, azonban az eddigi rendelet értelmében ők csak egy lakóingatlan után fizettek kommunális adót.

A helyi adók emelése nem rendkívüli, volt rá példa a korábbi években is. Az emelés mértéke megfelel a törvényi előírásoknak.

A helyi közteherviselésből eredő bevételek reálértékének megőrzése érdekében ugyanis időről időre indokolt legalább az infláció mértékével egyező korrekció.

Az építményadó-mértékek a kerületben az 500 négyzetméter feletti ingatlanok esetében változtak 2019. január 1-jétől. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben