Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

16 akciónap

Hova fordulhatnak a családon belüli erőszak áldozatai?

2021. november 23. kedd

Minden hasznos telefonszám, honlap, elérhetőség és szakirodalom a családon belüli erőszak áldozatainak.

Telefonos segítség

NANE Egyesület: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 18–22 óráig, szerda: 12-14 óráig) Segélyvonal bántalmazott nők és gyerekek számára

Patent Egyesület jogsegélyszolgálat: 06 70 252 5254 szerdánként 16 és 18 óra között és 06 70 277 6522 csütörtökönként 10 és 12 között vagy jog@patent.org.hu. Az egyesület jogsegélyszolgálata bántalmazott nőknek, valamint a nemi alapú erőszak és diszkrimináció áldozatainak nyújt segítséget

OKIT: 06 80 20 55 20 (24 órában, 7 napon) Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat, olyan esetben, ha menekülni kell

KERET Koalíció segélyvonala szexuális erőszak áldozatainak: 06 40 630 006 (helyi tarifával hívható, hétfőnként 10–14, szerdánként 14-18 és péntekenként 10–14 óráig)

Stop-Férfierőszak információs vonal: 06 1 344 3802 (csütörtökönként 18–21 óra között) Információs vonal férfiaknak, akik – saját életükben vagy társadalmi szinten – tenni szeretnének a nők elleni erőszak és a nők kihasználása ellen

Rendőrség fontosabb számai:

Országos Rendőr-főkapitányság: 107, 112

ORFK Telefontanú: 06 80 555 111 bűncselekmények névtelen bejelentésére

BRFK SMS-vonal hallássérülteknek: 06 20 9000 107

Országos Mentőszolgálat: 104

Az Országos Mentőszolgálat honlapján hasznos információkat találhat! (Pl.: „Ki és mikor hívhat mentőt?")

Honlapcím: www.mentok.hu/index.php

Hasznos internetes oldalak:

NANE: www.nane.hu

Patent Egyesület: www.patent.org.hu

Nôk Joga: www.nokjoga.hu

Stop-Férfierőszak Projekt: www.stop-ferfieroszak.hu

OKIT: www.bantalmazas.hu

Főkapitányságok, kapitányságok, rendőrőrsök, körzeti megbízotti irodák: http://www.police.hu/a-rendorsegrol/testulet

A rendőrség tájékoztató oldala a megelőző távoltartással kapcsolatos hasznos tudnivalókról: http://www.police.hu/ugyintezes/tavoltartas

Az áldozatvédelmi referensek feladatköre (minden kapitányságon kell lennie áldozatvédelmi referensnek, családi összekötő tisztnek, és/vagy családon belüli erőszakkal kiemelten foglalkozó munkatársnak). Érdemes telefonon előzetesen időpontot kérni a területileg illetékes rendőrkapitányság referenséhez.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szolgálata Áldozatsegítő Szolgálat: http://kih.gov.hu/miben-tudunk-segiteni

A honlapon megtalálható, hogy ki, milyen esetben, mikor jogosult az Áldozatsegítő Szolgálat által nyújtható segítséget igénybe venni, és milyen segítséget tud nyújtani a Szolgálat.

Áldozatsegítő Szolgálatok elérhetôségei: http://kih.gov.hu/ugyfelszolgalat2

Igazságügyi Hivatal pártfogó felügyelői szolgálat: http://kih.gov.hu/partfogo-felugyeloi-szolgalat

Pártfogó Felügyelői Szolgálat elérhetőségei: http://kih.gov.hu/ugyfelszolgalat4

Jogi Segítségnyújtó Szolgálat: http://kih.gov.hu/miben-tudunk-segiteni-

Az Áldozatsegítő Szolgálattól igényelhető azonnali pénzügyi segélyt akkor kérhet a kliens, ha krízishelyzetben van, azaz a bántalmazás következtében nincs abban az állapotban, hogy lakásáról, ruháról, élelemről, utazásáról, gyógyszereiről gondoskodni tudjon. A 2014-ben legfeljebb 94.213 Ft összegű támogatás igénybe vételének feltétele, hogy a bántalmazás bűncselekménynek minősüljön, és a segély iránti kérelmet a bűncselekményt követő öt napon belül terjessze elő az illetékes Áldozatsegítő Szolgálatánál, melyről a 06 80 225 225 zöld számon kaphat felvilágosítást.

Állami kárenyhítésre tarthat jogot továbbá mind a bántalmazott szülő, mind a gyerek, akkor is ha maga sértettje a bűncselekménynek, vagy mint a sértett hozzátartozója, ha ellene szándékos, személy elleni bűncselekményt követtek el. Kárenyhítést az kaphat, akinek esetében a fejenkénti havi nettó jövedelem 2014-ben nem haladja meg a 188.426 Ft-ot, illetve meghatározott szociális ellátások valamelyikében részesül. A kérelmet a bűncselekmény elkövetése után három hónapon belül kell az áldozatsegítő szolgálatnál előterjeszteni, akár részletes igazolásával.

Szükséges továbbá, hogy az áldozat sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt akár hivatalból, akár feljelentésre eljárás induljon. Kárenyhítésként legfeljebb 1.413.195 Ft adható egy összegben vagy havi járadékok formájában.

Bíróságok: www.birosag.hu A „Törvényszékek” menüpont alatt találhatóak az elérhetőségek vagy település szerinti keresés: www.birosag.hu/ugyfelkapcsolatiportal/birosag-kereso

Ügyészségek: http://www.mklu.hu/repository/mkudok2909.pdf

„Jogi fórum” sok jogi információval: www.jogiforum.hu és néhány fontos törvény ugyanitt: www.jogiforum.hu/torvenytar

Hasznos további olvasmányok:

A bántalmazás és erőszak természetrajza

Lundy Bancroft – Jay G. Silverman – Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó? A partnerbántalmazás hatása a szülő-gyermek kapcsolatra. Ford. Kuszing Gábor és Szil Péter. Budapest, 2013, Háttér Kiadó – NANE Egyesület.

NANE Egyesület: Miért marad? A partnerkapcsolati erőszak felismerése, az áldozatok hatékony segítése. Budapest, 2006, NANE Egyesület.

Tóth Olga: Erôszak a családban. TÁRKI Társadalompolitikai Tanulmányok, 12. 1999, Tárki.

Szil Péter: Miért bántalmaz? Miért bántalmazhat? A családon belüli erőszak: a férfiak felelőssége. Budapest, 2005, Habeas Corpus Munkacsoport.

Morvai Krisztina: Terror a családban. A feleségbántalmazás és a jog. Budapest, 1998, Kossuth Könyvkiadó.

Az erőszak megelőzése és felismerése

Dina McMillan: De hiszen azt mondja, hogy szeret! Vagy csak uralkodni akar? Ford. Kuszing Gábor, Marczali Ferenc, Szil Péter. Budapest, 2009, Nyitott Könyvműhely – Stop-Férfierôszak Projekt.

Luis Bonino – Szil Péter (Kuszing Gábor közre működésével): Hétköznapi hímsovinizmus: A párkapcsolati erôszak, amit még nem nevezünk annak. Budapest, 2006, Habeas Corpus Munkacsoport – Stop-Férfierőszak Projekt.

Helen Benedict: Csak okosan! Önvédelem kamaszoknak. Ford. Drixler Ildikó. Budapest, 2004, Háttér Kiadó – NANE Egyesület.

Patricia Evans: Szavakkal verve… Szóbeli erőszak a párkapcsolatokban. Ford. Recski Ágnes. Budapest, 2004, Háttér Kiadó – NANE Egyesület.

Haas Anna: A feleséged vagyok, nem a cseléded. Budapest, 2005, Arsenicum Kiadó.

Feldolgozás és gyógyulás

Susan Forward: Mérgező szülők. Hogyan szabaduljunk meg fájdalmas örökségünktől, és nyerjük vissza életünket? Ford. Kövi György. Budapest, 2000, Háttér Kiadó.

Judith Lewis Herman: Trauma és gyógyulás. Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig. Ford. Kuszing Gábor. Budapest, 2003, Háttér Kiadó – Kávé Kiadó – NANE Egyesület.

Alice Miller: A tehetséges gyermek drámája és az igazi én felkutatása. Ford. Pető Katalin. Budapest, 2002, Osiris Kiadó.

Alice Miller: Kezdetben volt a nevelés. Ford. Fischer Eszter. Budapest, 2002, Pont Kiadó. Erőszakmentesség és asszertivitás

Anne Dickson: A teljes jogú nő, avagy a természetes viselkedés kézikönyve. Ford. Zentai Éva. Budapest, 1989, Park Kiadó.

Thomas Gordon: P. E. T. A szülői eredményesség tanulása. A Gordon-módszer: Hogyan változtathatják a szülők a gyerekhez fűződő egyoldalú viszonyukat egyenrangú, örömteli kapcsolattá? Ford. F. Várkonyi Zsuzsa. Budapest, 1991, Gondolat Kiadó.

Marshall B. Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak. Az erőszakmentes kommunikáció. Ford. Bojtár Tamás. Budapest, 2001, Agykontroll Kiadó.

Női önismeret és öntudatébresztés, a társadalmi közeg kritikája

Simone de Beauvoir: A második nem. Ford. Görög Lívia. Budapest, 1969, Gondolat Könyvkiadó.

Marilyn French: Nők. Regény. Budapest, 1993, Biográf Kiadó.

Madonna Kolbenschlag: Búcsúcsók Csipkerózsikának. Feminista meseelemzés. Budapest, 2000, Csokonai Kiadó.

Robin Norwood: Nők, akik túlságosan szeretnek. Budapest, 1992, Hunga-Print.

Cheryl Benard – Edit Schlaffer: Tűsarkú cipőben hátrafelé… is tudunk annyit, mint a férfiak! Budapest, 1992, Hunga-Print.

Kuszing Gábor és Szil Péter szerkesztésében: Férfierőszak. Írások a nők és gyerekek elleni erőszakról. Budapest, 2007, Habeas Corpus Munkacsoport – Stop-Férfierőszak Projekt.

Gerd Johnsson-Latham: Patriarchális erőszak: Támadás az emberi biztonság ellen. Budapest, 2007, Habeas Corpus Munkacsoport – Stop-Férfierőszak Projekt.

Spronz Júlia – Wirth Judit: A nők elleni erőszak áldozatainak integrált ellátása: Egy kísérleti program tapasztalata és eredményei. Budapest, 2006, NANE Egyesület – Habeas Corpus Munkacsoport.

Wirth Judit szerkesztésében: Rendszerbe zárva: Hogyan kezeli az igazságügyi rendszer a nők és gyerekek elleni férfierőszak jelenségét ma Magyarországon? Budapest, 2009, NANE Egyesület – Patent Egyesület.

Kuszing Gábor – Spronz Júlia – Wirth Judit: Szakmai módszertani útmutató a párkapcsolati erőszak elleni hatékony fellépésre. Budapest, 2012, PATENT Egyesület – NANE Egyesület.

PATENT - Patriarchátust Ellenzők Társasága www.patent.org.hu

A szórólap eredeti verziója a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával készült 2014-ben.

A szórólap letölthető verziója >>>

www.nokjoga.hu

A nők elleni erőszak és diszkrimináció bármely formája ellen az áldozatot védelem illeti meg. Ez minden nő emberi joga.

NANE SEGÉLYVONAL BÁNTALMAZOTT NŐK ÉS GYEREKEK SZÁMÁRA: 06 80 505 101

Hétfő, Kedd, Csütörtök, Péntek: 18:00-22:00

Szerda: 12:00-14:00

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben