Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Részvételi költségvetés

Így néz majd ki a 2022-es józsefvárosi részvételi költségvetés folyamata

2021. november 26. péntek

November 11-én, a Kesztyűgyárban tartott nyilvános fórumon mutatta be a Közösségi Részvételi Iroda Józsefváros első részvételi költségvetésének tervezett folyamatát.

A fórum itt visszanézhető: https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=592935995093491

Miért csinálunk részvételi költségvetést Józsefvárosban?

A 21. század kihívásai és lehetőségei a magyarországi önkormányzatokat is szerepük és feladataik újragondolására késztetik. Az önkormányzati szerep újrafogalmazásának középpontjában az a meggyőződés áll, hogy az önkormányzat több mint helyi szintű feladatok végrehajtója: az önkormányzat az állampolgárok által választott és fenntartott eszköz arra, hogy a helyi ügyeket intézze, a települést gondozza és fejlessze, a problémákat feltárja és kezelje, az állampolgárokkal párbeszédben és partnerségben. Ebből természetszerűen következik elköteleződésünk, hogy a döntéseket közelebb vigyük azokhoz, akikről szólnak. A részvételi költségvetés egy olyan tanácskozási és döntéshozatali eljárás, melynek során a közösség tagjai közvetlenül befolyásolhatják a költségvetés egy részének felhasználását. Az évről évre ismétlődő folyamat keretében a lakosság által kitalált és rangsorolt projektek valósulnak meg, az eredmények átláthatóak és számonkérhetőek.

2022-ben a józsefvárosi lakosok 120 millió forint elköltéséről dönthetnek!

Ki adhat majd be ötletet?

A részvételi költségvetés az ötletek beadásával indul 2022 márciusában. Ebben a szakaszban bárki,  aki Józsefvárosban él, dolgozik, vagy tanul és elmúlt 16 éves adhat majd be ötletet az online felületen, személyesen valamilyen ötletleadó ponton, illetve lehetőség lesz részt venni olyan ötletgeneráló műhelyeken is, amelyen az önkormányzat szakembereinek segítségével, más lakókkal közösen gondolkodva születhetnek ötletek.Az ötletbeadáshoz meg kell majd adni az ötletgazda nevét, lakcímét (vagy azt a címet, amin keresztül kötődik a kerülethez), születési évét és, hogy melyik körzetben valósulna meg az ötlet.

Hol adhatunk be ötletet?

A kerületet 3 körzetre osztottuk, amelyek fejlesztésére várjuk az ötleteket. Ötletet bármelyik körzetre be lehet adni. Mindegyik körzetnek 40 millió forint áll rendelkezésére.

A körzetek kialakításakor elsősorban a lakosságszámot vettük figyelembe, hogy mindegyik körzetben lakosságarányosan kerüljön elosztásra a rendelkezésre álló összeg, valamint törekedtünk arra, hogy a hasonló karakterű kerületrészek egy körzetbe kerüljenek, nem megbontva a kerület hagyományos negyedeit.

Minden körzetben lehetőség lesz részt venni személyesen “ötletgeneráló műhelyen” március-április folyamán, amit a Közösségi Részvételi Iroda szervez.

Az ötletgeneráló műhelyre várjuk azokat, akiknek nincs még ötletük, de szeretnének részt venni a folyamatban, valamint azokat is, akiknek van ötletük, de nem tudják, hogy hogyan öntsék formába azt.

Milyen ötleteket lehet beadni?

Körzetenként 40 millió áll rendelkezésre, így ez az ötlet összeghatára is. Csak olyan ötleket tudunk befogadni, amelyek az önkormányzat illetékességébe tartoznak, illetve nem ütköznek jogszabályba. Nem lehet ötletet beadni magánterület fejlesztésére és saját tevékenység támogatására sem. Minden beadott ötlethez kérjük a várható költség megbecsülését is.

Nem baj, ha az érték nem pontos, ebben a szakaszban csak azt várjuk az ötletgazdáktól, hogy a költségvetés-tervezéshez csatlakozva maguk is gondolkodjanak el azon, hogy ötletük megvalósítása mennyibe kerülhet. A minél pontosabb költségbecsléshez online is biztosítunk segítő útmutatót, valamint lehetőség van az egyik ötletgeneráló műhelyen, az önkormányzat szakembereinek segítségével kidolgozni azt. Az ötletek beadásakor a magánterületen kívül nem korlátozzuk az ötletek megvalósításának tervezett helyszínét, ugyanakkor a szavazólapra kerülés előtti szűrés során vizsgálni fogjuk, hogy megvalósítható-e a projekt, ha az nem az önkormányzat területén valósul meg.

Milyen folyamaton megy végig az ötlet?

Az ötleteket április végéig várjuk. Ezt követően a beérkező ötleteket a Hivatal a fenti szempontok alapján előszűri, hogy csak azok az ötletek maradjanak “versenyben”, amelynek a szavazólapra kerülése esetén az önkormányzat vállalni tudja a megvalósítását.

Ezt követően kerülnek az ötletek az önkéntesen jelentkező állampolgárokból, a részvételi költségvetés folyamatát koordináló operatív munkacsoport tagjaiból, a hivatal illetékes munkatársaiból, és a területileg illetékes egyéni képviselőkből felálló Gyűlések elé kerülnek, ahol a tartalmilag hasonló ötleteket összevonják, megtalálják a beadott ötletek közötti egyensúlyt, és összeállítják a végső szavazólapot.Gyűlések mindhárom körzetben felállnak és az adott körzet beérkező ötleteit vizsgálják.

Ki lehet tagja a Gyűlésnek?

Önkéntesen jelentkező józsefvárosi lakosok, akik közül a részvételi költségvetés folyamatát koordináló operatív munkacsoport választja ki a résztvevőket, meghatározott szempontok alapján: lakhely, életkor, iskolázottság, ötletgazda-e, tagja-e valamilyen szervezetnek? Ezek a jellemzők a Gyűlés reprezentatív összetételének kialakítását segítik.

Hogyan szavazhatunk az ötletekre?

A részvételi költségvetésbe érkező ötletekre 2022 júniusában indul a szavazás, amelyen minden 16 év feletti józsefvárosi lakos részt vehet. Azt, hogy a kerületben lakik a szavazó a lakcím megadásával (hogy tudjuk mely körzetben használhat fel több szavazatot) saját nyilatkozatával fogja igazolni. A teljes folyamathoz hasonlóan szavazni is online és személyesen is lehet majd.

Minden szavazónak 4 szavazata van: 2 ötletre szavazhat saját körzetében, 1-1 szavazatot pedig másik körzet ötletére adhat.

A szavazás időszaka július végéig tart. Az egyes körzetekben a 40 milliós értékhatárig megszavazott ötletek megvalósításának előkészítése ezt követően, szeptembertől indulhat. Bár a részvételi költségvetésben elköltésre szánt 120 millió forint előirányzatként “le van kötve” az önkormányzat költségvetésében, az elköltés egy hosszú folyamat, ami az adott ötlet nehézségétől is függ, így a megvalósítás akár éveken át is tarthat.

Önkéntesként is segítheti a folyamat megvalósulását!

Ahhoz, hogy a 2022-es költségvetés-tervezés valóban részvételivé váljon, jelen kell lennünk a kerületben! Ebben kérjük az önkéntesek segítségét!

Önkéntesnek a részvételi költségvetés teljes folyamata során lehet jelentkezni, ezen a linken: https://old.jozsefvaros.hu/szoljon-bele/77204/onkenteseket-varunk-a-2022-es-reszveteli-koltsegvetes-szervezesehez

Eközben elindult a Fővárosi Közösségi Költségvetés is, amely idén már második alkalommal hívja meg a főváros lakóit, hogy 1 milliárd forint sorsáról döntsenek. Az ötletek gyűjtése novemberben indult és január 31-ig tart. December 9-én, 18 órától tartanak online fórumot a folyamat szervezői, ahova az érdeklődő józsefvárosi lakosokat várják: https://www.facebook.com/events/287932043214925

Ha további kérdése van a részvételi költségvetés folyamatával kapcsolatban, vagy a csatlakozás lehetőségeiről, keresse a Közösségi Részvételi Irodát: reszvetel@jozsefvaros.hu

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben