Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lakhatás

Lakhatási modellprogramra pályázik a kerület civil szervezetekkel együttműködésben

2021. november 29. hétfő

Az épületben 8-10 olyan lakást tervezünk létrehozni, ahol támogatott formában három női célcsoportnak nyújtunk lakhatási lehetőséget

A Szigony utca 18. szám alatti, jelenleg üresen álló önkormányzati ingatlan korábban óvodaként működött, amely 2019. augusztus 30-án bezárt. Az ingatlan sajnos azóta üresen áll.

A tapasztalatok szerint sem a környező lakóknak, sem a kerületnek nem érdeke, hogy egy ingatlan üresen és használaton kívül álljon. Olyan funkciót keresünk tehát ennek az önkormányzati ingatlannak, ami felújítással és karbantartással egybekötve értéket teremt, megelőzi az épület állagromlását és csökkenti a lakásszegénységet is. Ezért a Józsefvárosi Önkormányzat három civil szervezettel együttműködésben - NANE Egyesület, Utcáról Lakásba! Egyesület és a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont - pályázat benyújtását tervezi a Fund for Innovation in Development felhívására. Ha megnyerjük, akkor a pályázat jelentős forrást biztosít az épület felújítására és működtetésére.

Közismert, hogy a lakhatás megoldatlansága és magas költségei a nők, különösen a gyerekeiket egyedül nevelő nők számára rendkívül nagy terhet jelentenek.

Ezért az épületben 8-10 olyan lakást tervezünk létrehozni, ahol támogatott formában három női célcsoportnak nyújtunk lakhatási lehetőséget: az ideiglenes lakhatási szolgáltatást nyújtó intézményekből kikerülő egyedülálló anyáknak, bántalmazó párkapcsolatot átélt nőknek, és a gyermekvédelmi ellátásból kikerülő lányoknak.

A projekt olyan értékes ingatlan felújítására, hasznosítására ad lehetőséget, amire önállóan az Önkormányzatnak nem lenne forrása. Így sikeres pályázat esetén a kerület egyszerre nyerne egy felújított, hosszú távon üzemeltetett ingatlant és egy innovatív lakhatási mintaprojektet, melyet később lakásgazdálkodási programmá lehet fejleszteni.

Jelenleg a pályázat benyújtásának előkészítése zajlik, ezért természetesen a kezdeményezés megvalósulásának előfeltétele a sikeres pályázat. Ugyanakkor fontosnak tartjuk az ingatlan környezetében élők közvetlen tájékoztatását arról a jó hírről, hogy olyan modellprogram elindítását tervezzük, amely értéket teremt a közvetlen környezet és a kerület számára is.

A pályázat benyújtásáról várhatóan a decemberi képviselő-testület szavaz. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben