Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Pályázat

“Nem kérünk virágot! - alternatív nőnapi pályázat beszámoló

2021. december 03. péntek

A “Nem kérünk virágot” alternatív nőnapi pályázatot 2021-ben hirdette meg az Önkormányzat és a JKN Zrt. Az összesen 32 érvényes pályázatból 8 nyert támogatást.

Józsefváros Önkormányzata elkötelezett a nemek közötti egyenlőség elősegítése mellett, és fontos értéknek tartja a kerületben működő női közösségeket, ezért a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. “Nem kérünk virágot” címmel alternatív nőnapi pályázatot hirdetett a nemzetközi nőnap alkalmából, közösségi programok megvalósítására.

A nőnapi pályázat célja, hogy megerősítse és támogassa a kerületben működő női közösségeket, azokat a civil szervezeteket és magánszemélyeket, akik elkötelezettek a nemek közötti egyenlőség elősegítésében. A pályázat keretében olyan közösségi, kulturális és ismeretterjesztő programötleteket vártunk, amelyek Józsefvárosban élő, vagy itt dolgozó nőket szólítanak meg, és a kerületben valósulnak meg.

A pályázat keretösszege kezdetben 1 millió forint volt, ötletenként maximum bruttó 200 ezer forintra lehetett pályázni. A járványhelyzet következtében elmaradt, nőnapra tervezett önkormányzati programokra szánt összeget a JKN Zrt. átcsoportosította, így az alternatív nőnapi pályázat keretében nyolc pályázó részesülhet támogatásban, összesen közel bruttó 1 millió 400 ezer forint összegben.

A beküldési határidő végéig, 2021. április 15-ig 32 darab formailag érvényes pályázat érkezett be. A pályázók között voltak civil szervezetek, informális közösségek és magánszemélyek is.

A pályázatok kiválasztása során több szempontot vettünk figyelembe, így például azt is, hogy a program Józsefvárosban kerüljön megvalósításra, a kedvezményezettjei józsefvárosi nők legyenek és hozzájáruljon az ő közösségeik építéséhez. Ezek alapján a nyertes pályázatok között volt, ami a nők gondoskodási válságban megélt tapasztalataival, a nemek közti egyenlőséggel, a nemi szerepekkel, külföldi nők magyar női közösségekkel való ismerkedésével, a szülésélménnyel, józsefvárosi nők tapasztalataival és élményeivel, a nők elnyomásával vagy éppen a józsefvárosiak számára inspiráló nőkkel foglalkozott.

Az események szervezőinek beszámolóit itt olvashatják:

1.    Ökofeminista Fesztivál - 2021. június 12-13.

Megvalósító: Margit Anna

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„A fesztivál célja az ökofeminizmus bemutatása mint mozgalom volt, valamint egy fórum kialakítása. A programok kiválasztásánál fontos szempont volt a rendszer kritikusság (heteroszexuális patriarchális kapitalista rendszer) ennek ellenére a hangsúly egy pozitív, alternatív világkép bemutatásán volt, ami egyaránt szól a társadalom által meghatározott nőknek, férfiaknak és azoknak akik egyik kategóriával sem tudnak azonosulni. Szó volt közösségépítésről, a tradicionálisan nőkhöz rendelt láthatatlan munka értékéről, a környezetünkhöz való viszonyról és antikapitalista, alternatív és inklúzív értékrendszerekről. Önképző körök, koncertek, filmvetítések, közösségi főzések, beszélgető körök közösségi kezdeményezésekről, együttműködésről, testünk autonómiájáról, anyaságról és apaságról, gender kérdésekről és tapasztalatokról tették a hétvégét minden elvárást felülmúlóan varázslatossá.”

Józsefváros Újság beszámolója >>>

2.    A mi Népszínház negyedünk! - 2021. június 17.

Főzzünk együtt migráns nőkkel! - 2021. július 11.

Tanuljunk meg kerékpározni migráns nőkkel! - 2021. augusztus 28., szeptember 4., szeptember 9.

Megvalósító: Menedék Migránsokat Segítő Egyesület

Megítélt támogatás: 150 000 forint

„A séta során megmutattuk, hogy milyen sokszínű a kerület. A résztvevők jól érezték magukat, születtek új ismeretségek. Két tradicionális külföldi ételt főztünk közösen magyar nőkkel a Mandák házban. Amíg az étel készült, interaktív játékokat játszottunk. Ez volt a legjobban sikerült program, ami köszönhető a Mandák ház kellemes hangulatának, és védettségének. Az első kerékpáros alkalmat megzavarta a Vadhajtások. A második alkalom (kezdők tanítása) nagyon jól sikerült. A harmadik alkalom (forgalomban gyakorlás) is izgalmas volt, bár az kiderült, hogy a kerület szűk utcái nem a legmegfelelőbbek (egyelőre) a magabiztosság kialakítására. Az oktatásban a Velo Budapest oktatói voltak segítségünkre.”

Videó az eseményhez >>>

Józsefváros Újság beszámolói:

https://old.jozsefvaros.hu/egyetemvaros/76851/egy-konyha-harom-etel-hat-nemzet-

https://old.jozsefvaros.hu/hir/77101/bringaoktatas-menekulteknek-

https://old.jozsefvaros.hu/hir/76604/csadoros-copfos-sortos-seta-es-piknik-bevandorlokkal

3.    Otthon, egyenlően – női körök - 2021. június 19., június 26., július 3.

Megvalósító: Nők Egymásért Mozgalom

Megítélt támogatás: 160 000 forint

„A Nők Egymásért Mozgalom a „Nem kérünk virágot” nőnapi pályázat keretében egy három alkalmas programsorozatot valósított meg, mely az Otthon, egyenlően – női kör címet kapta, hangsúlyozva a háztartásokban és a női mindennapokban jelen lévő látens elnyomásokat. A három alkalom során izgalmas diskurzus alakult ki résztvevőinkkel és tapasztalt facilitátorainkkal a házimunka, gyermeknevelés és bevásárlási szokások körül. A nyári meleg ellenére sikerült eltöltenünk egy-egy tartalmas estét a gyönyörű Szeszgyár Kertben, megosztva egymással tapsztalatainkat, gondolatainkat és inspirálódni egymás életéből és történeteiből, bensőséges női körben. Hálásak vagyunk, hogy ez a programsorozat a Józsefvárosi Önkormányzat segítségével megvalósulhatott, és fontosnak tartjuk, hogy a jövőben minél több ehhez hasonló kreatív és a civil mozgalmi szféra felé nyitó kezdeményezés kaphasson teret a Józsefvárosban.”

Videó az eseményhez >>>

4.    INSPIRÁLÓ UTCÁK - 2021. június 27., július 2.

Megvalósító: Útilapu Hálózat - Open Doors munkacsoport

Megítélt támogatás: 150 000 forint

„Az Inspiráló Utcák program két alkalma során a résztvevők egy kreatív workshop és egy közösségi piknikkel kiegészített kültéri kiállításon vehettek részt a Brunszvik Júlia téren.

A kreatív workshopra 6 országból érkeztek résztvevők, akik közös ötletelés, gyűjtés és kutatás során oszthatták meg egymással az őket valamilyen módon inspiráló női alakokat. Az kiválasztott személyekről plakátok készültek kollázs technikával, majd minden résztvevő választott magának egy közterületi helyszínt, ahova a kiállítás alkalmára kihelyezésre kerültek a plakátok.

A program második alkalmával egy pop-up kiállítás keretein belül egy közös sétával kihelyeztük a plakátokat a kiválasztott köztereken, a nyomtatott térképet pedig a központi Brunszvik Júlia téren. Az új utcanevek felavatására közösségi pikniket és ünnepséget szerveztünk, melybe közösségünk nemzetközi tagjai és a kerület érdeklődő lakói is részt vettek.

A kiállítás útvonalát egy interaktív térkép is dokumentálja.”

Interaktív térkép az elkészült plakátokból >>>

5.    Családi főzés a Láthatatlan Tanodában - 2021. július 3.

Megvalósító: Rosa Parks Alapítvány

Megítélt támogatás: 100 000 forint

„Családi főzést tartottunk a Láthatatlan Tanodában július 3-án, szombaton! A már-már hagyományos közös főzésünk tökéletes alkalom arra, hogy még szorosabbá váljon a Láthatatlan Tanoda munkatársai, önkéntesei és a családok közötti kapcsolat, és kiváló szülői közösség formáló esemény. Ezúttal is nagyon jól sikerült a program, mivel nem csak ebéddel és gyerekprogramokkal készültünk, hanem meghívtuk Tonté Barbarát is, a Romani Gastro szakácskönyv és blog szerzőjét, aki vezette a főzést (isteni finom mediterrán töltött kelkáposztát készítettünk), és informálisan beszélgetett a szülőkkel a nők, azon belül is a roma nők helyzetéről a háztartásban, a magyar társadalomban. Emellett ellátogatott hozzánk Somhegyi György, színész is, aki improvizációs játékokkal, gyakorlatokkal készült a gyerekeknek, amelyeket minden korosztály nagyon élvezett. A gyerekek hamar ráhangolódtak a szituációkra, és újabb és újabb kört szerettek volna játszani, amelyek során hol egy közös mesét találtunk ki, hol egy általunk kitalált történetet jelenítettünk meg. Mindenki nagyon jól érezte magát az első lezárások után tartott közösségi programunkon!”

6.    Női tekintetek Józsefvárosban - közösségi szubjektív térképkészítés - 2021. augusztus 14., augusztus 21., augusztus 22.

Megvalósító: Donáth Anna Róza, Thury Lili, Tóth Eszter

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„A program során egy közösségi, szubjektív térképet hoztunk létre a 8. kerülethez bármilyen módon kapcsolódó nők részvételével. A térkép létrehozása és a résztvevőkkel való beszélgetéseink során a következő kérdésekre kerestük a választ: Milyen nőként létezni egy városban, jelen esetben Budapest 8. kerületében? Milyen visszatérő helyek/ ügyek/ érzések rajzolódnak ki a kerülethez kapcsolódó nők számára?

Az óriás térkép megalkotásához főleg a rajz, írás és a fotó eszközeit használtuk. A térkép a kerülethez kapcsolódó nők különböző gondolatait, tapasztalatait, élményeit, emlékeit, érzéseit, vágyait jeleníti meg saját elbeszéléseik alapján, így létrehozva egy kollektív vizuális alkotást.A Józsefváros térképet ábrázoló molinót előre elkészítettük, a résztvevők pedig kiegészíthették azzal, amit szerettek volna elmondani a kerülethez kapcsolódóan. Előre elkészítettünk különböző érzelmeket megjelenítő matricákat is, amiket felragaszthattak a térképre, így vizuálisan is megjelenítve a kerület részeihez fűződő érzelmeiket. Hogy minél több nőt szólítsunk meg és minél többféle narratíva jelenjen meg, a térkép három különböző helyen és időpontban volt kihelyezve augusztusban. A programot a környéken kihelyezett plakátokon és különböző közösségi média felületeken népszerűsítettük.

Szeptember 14-én a Kesztyűgyárban a Józsefváros, ami sosem tud ugyanaz lenni, de sose más című kiállításon kerül bemutatásra a térkép, hanganyaggal kiegészítve. Tervünk, hogy a jövőben is bemutassuk különböző józsefvárosi köztereken a térképet, és bővítsük a közösségi média oldalainkat újabb tartalmakkal.”

A Józsefváros újság beszámolója >>> 

Dajer.hu beszámolója >>>

7.    Egy nap a háborítatlan szülésért - 2021. augusztus 28.

Megvalósító: Magyarországi Dúlák Egyesülete (MODULE)

Megítélt támogatás: 200 000 Forint

„2021. aug.28-án egy egésznapos információs programot tartottunk, melynek a háborítatlan szülés volt a témája. Ezt egy 12 részes videósorozat előzte meg, a Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés 12 lépéséhez kapcsolódóan készítettünk videókat, melyekben kerületi anyák mesélik el a várandósságukat, szülésélményüket. Ezeket posztoltuk napról napra az eseményhez kapcsolódva, majd pedig kivonatolva írott szövegként kifüggesztettük történetüket a fák közé kifeszített kötélre. Néhány háborítatlan szüléshez kapcsolódó képpel is díszítettük a helyszínt, és kikerült ide még a betegjogokról szóló plakát, az EMMI 2019-ben kiadott családbarát szülészeti irányelve, a Nemzetközi Szülészeti Kezdeményezés (ICI) 12 lépése és a várandósok részére készült hasznos tájékoztató is. Ezen kívül helyet kapott még egy könyves sarok, ahol át lehetett böngészni a legfontosabb szakirodalmakat, köteteket a témában,Délelőtt és délután is résztvehettek az ide látogatók egy-egy művészetterápiás foglalkozáson. Elhelyeztünk egy anyaméhet imitáló csepphintát, valamint egy szülőcsatorna installációt, melyeket ki is próbálhattak a jelenlévő gyerekek és felnőttek. Beszélgethettek dúláinkkal, megosztották velünk élményeiket, feltehették kérdéseiket. Egy asztalkán elhelyezhettek szülésükre emlékeztető tárgyakat, kitölthettek egy szüléssel kapcsolatos totót, a kitöltők MODULE kitűzőt kaptak.”

Videó az eseményhez >>>

Józsefvárosi Újság beszámolója >>>

8.    Vadvirágok Fesztivál 2021 - 2021. október 19-24.

Megvalósító: ISBN könyv+galéria, Ádám Anna

Megítélt támogatás: 200 000 forint

„A fesztivál két részből áll: szervezés/alkotás és nyilvános bemutató.

2021. október 19., 16-19:00: ISBN könyv+galéria - TEMATIKUS SZERVEZÉS/ALKOTÁS: ’Test és fogyasztói társadalom" (testképek és szépségideálok, divat, pornográfia...): Séta a kerületben, bemelegítés, beszélgetés, téma játékos feldolgozása két csapatban mozgásos gyakorlatokon keresztül. Bemutató, feedback. A kerületi résztvevők jól érezték magukat, abszolút felszabadult volt a hangulat, mindenki simán megszólalt, megosztotta gondolatait, tapasztalatait.

2021. október 20., 16-19:00: ISBN könyv+galéria - TEMATIKUS SZERVEZÉS/ALKOTÁS: "Test és egészség" (boszorkányság, gyógyítás, rítus...)Beszélgetés, mozgásos gyakorlatok. Érintkezés különféle stációi. Az egyik résztvevő megosztott egy nagyon személyes történetet és tapasztalatot. Arról sokáig beszélgettünk.

2021. október 21., 16-19:00: ISBN könyv+galéria - TEMATIKUS SZERVEZÉS/ALKOTÁS: "Test és társadalmi kontroll" (félelem, hatalom, elnyomás, hierarchia...)

"Play fight"-on keresztül tapasztaltuk meg az elnyomásról alkotott véleményeinket, tapasztalatainkat. Utána megbeszéltük az átélteket, hogy a partnerünk segített a saját erőnk feltérképezésében. "Battle"-lel zártuk a workshopot, és mindenki elképesztő energiákkal távozott.”

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben