Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Köztéri szobor

A Szaxofonozó farkas támogatásának visszavonását kezdeményezik képviselők

2021. december 14. kedd

A támogató döntés után roma művészek tiltakoztak, szóvá téve az alkotó korábbi, romákat sértő kijelentéseit

A józsefvárosi képviselő-testület decemberi ülésére a Momentum két egyéni képviselője, Hermann György és Könczöl Dávid nyújtottak be képviselői előterjesztést.

A javaslat a képviselő-testület korábbi, 2021. júniusi határozatának visszavonását szorgalmazza.

Mint ismert, a testület akkor arról döntött, hogy támogatja a Mátyás téren a Wahorn András által felajánlott szobor - “Szaxofonozó farkas” - elhelyezését.

A képviselők indítványa megfogalmazza: “A ‘Szaxofonozó farkas’ szobor ügyében hozott támogató képviselő-testületi döntés mögött kettős megfontolás állt: támogatta a köztéri szobor felállítását, mert egy jelentős avantgárd művész esztétikailag értékes alkotásáról van szó, és mert a szobor felállítását indokló üzenettel - mely szerint ezzel a kerület roma zenészei előtt tisztelegne a művész - azonosult a képviselő-testület.

A támogató döntés után roma művészek tiltakoztak, szóvá téve az alkotó korábbi, romákat sértő kijelentéseit, valamint felvetve a cigányság köztéri reprezentációjával kapcsolatos elvi problémákat.

Ezt követően az alkotónak, Wahorn Andrásnak egy másik ügyben kifejtett, komoly felháborodást kiváltó álláspontja is új megvilágításba helyezte a Mátyás térre tervezett szoborról hozott döntést.” 

Az előterjesztés szerint a művész közéleti megnyilvánulásaitól művei nem tudnak függetlenedni - különösen ilyen előzmények után. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja az előterjesztést, azzal kinyilvánítja, hogy “A képviselő-testület szeretne elhatárolódni, szándékainktól függetlenül sem kívánja azt a látszatot kelteni, hogy azonosul a művész vitatott kijelentéseivel. A politika igazsága, miszerint nem elég tisztességesnek, befogadónak, antirasszistának, szexuális erőszak ellenesnek lenni, annak is kell látszani - mert a politika világában a látszat is valóságos eszköz, mellyel üzen és mintát ad a társadalomnak. Ezért javasoljuk a döntés visszavonását.”

- zárják az előterjesztést a képviselők.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben