Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros - közös város

Kiről és mit nevezzen el a Józsefvárosi Önkormányzat a nemzetközi nőnapra?

2021. december 14. kedd

Várjuk a lakosság javaslatait 2022. január 20-ig!

Annak ellenére, hogy a magyar társadalom felét a nők teszik neki, Budapesten a személynevet viselő közterek 89%-a férfiakról van elnevezve, míg Józsefvárosban a közel 150-ből csak 11 közterület visel női nevet (összesen 7%): Blaha Lujza tér, Brunszvik Júlia tér, Hugonnai Vilma tér, Koltói Anna tér, a Ludovika tér, Lujza utca, Magdolna utca, Magyarok Nagyasszonya tér, Mária utca, Márkus Emília utca és Szeles Erika tér.

Annak érdekében, hogy erősítsük a nők közterületi reprezentációját, 2020-ban a Józsefvárosi Önkormányzat elindította azt a hagyományt, hogy minden évben a nemzetközi nőnap tiszteletére korábban névtelen közterületeket nevez el a közéletben, művészetben vagy éppen a tudományban fontos szerepet betöltő nőkről. Az első évben Hugonnai Vilmáról és Brunszvik Júliáról, 2021-ben pedig Koltói Annáról és Szeles Erikáról neveztük el korábban névtelen közterületeket a kerületben.

Szerencsére azonban nemcsak a közterek állnak rendelkezésünkre ahhoz, hogy tisztelegjünk a számunkra példamutató nők emléke előtt. Viselheti nők nevét tér, utca, megálló, park, fa, facsoport, (közösségi) kert, intézmény, terem, épület, szervezeti egység, ünnepség, fesztivál, program, verseny vagy akár pályázat is.

Ötleteljünk együtt! 2022. január 20-ig várjuk a lakosság javaslatait és ötleteit arról, hogy a 2022-es nemzetközi nőnap tiszteletére kiről és mit nevezzen el a Józsefvárosi Önkormányzat!

A közterek elnevezéséről a végső döntést a kerületi képviselő-testület javaslatára a fővárosi közgyűlés hozza meg.

Az online űrlapot a javaslat leadásához itt találja >>>

Ha az online űrlap kitöltése nehézséget okoz, akkor az innen letölthető űrlapot kinyomtatva leadhatja a Polgármesteri Hivatal Tám-Pontján (Baross utca 63-67.) minden munkanap a Hivatal munkaidejében. Ha nem tud otthon nyomtatni, az űrlapot a helyszínen is ki lehet tölteni.

Tovább információ: Közösségi Részvételi Iroda, reszvetel@jozsefvaros.hu, 061- 459-2139

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben