Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kutyásként Józsefvárosban

Fokozottan vigyázzunk kutyáinkra, fertőzés terjed a budapesti kerületekben

2021. december 16. csütörtök

Az elmúlt időszakban egyre több a megbetegedés, amiért a giardia nevű egysejtű parazita felelős. Kérjük, fokozottan ügyeljenek a kutyáikra!

Az elmúlt időszakban egyre több a megbetegedés, amiért a giardia nevű egysejtű parazita felelős. Tünetei lehetnek a kellemetlen szagú hasmenés (vizes, nyálkás), hányás, puffadás, levertség, étvágytalanság vagy esetenként megnövekedett étvágy.

Fontos, hogy ebben az időszakban terjed a szokásos téli hasmenéssel járó vírus is, amelynek tüneteivel könnyű összekeverni a fertőzést, ezért ha felfedezik a megbetegedés jeleit, forduljanak állatorvoshoz! 

A Józsefvárosi Önkormányzat minden héten takarítja a kerület kutyafuttatóit és havonta egyszer fertőtlenít is, de sajnos továbbra is sok az otthagyott kutyaürülék, mely hozzájárul a járványok kialakulásához, hiszen a giardiosis is elsősorban széklettel terjed.

Kiemelten fontos, hogy a kutyaürüléket minden esetben szedjék össze, mert az esős, havas időszakban belemosódik a pocsolyákba, pangó vizekbe és csúnya fertőzéseket okoz!

Ne hagyjuk a kutyánkat pocsolyákból, közös tálból inni más kutyákkal és lehetőleg kerüljük a közös szájbavevős játékokat. 

A betegség kezeléséhez kiemelten fontos a higiénia: fertőtlenítsük a kutya fekhelyét, játékait, itató- és etetőtáljait, és ne vigyük közösségbe, futtatóba a fertőzés fennállása alatt.

A gardia egy olyan egysejtű parazita, amely nem csak a kutyákat, de rajtuk keresztül az embert is megbetegítheti. Ezért arra kérjük a kerületi kutyatartókat, hogy ezek betartására ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsanak! 

Józsefvárosiként havonta 100 db ingyen kutyapiszok-gyűjtő zacskót vehetnek át a kerületi kutyatulajdonosok, lakcímkártya bemutatásával. Az átvevő pont a Kálvária téri Infópont (barna faház), minden nap 07.00-09.00, 12.00-14.00 és 17.00-19.00 óra között.

A kerületben működő állatorvosi rendelőkről itt talál bővebb információt >>>

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben