Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szoboravatás

Szoboravatással zárult a Benyovszky Móric nemzeti emlékév

2021. december 18. szombat

A józsefvárosi Tisztviselőtelepen van a róla elnevezett utca, itt működik a Benyovszky Társaság is, az emlékév kezdeményezője.

Dr. Erőss Gábor alpolgármester az avatáson elmondott beszédét olvashatják.

Nagy örömmel állok ma itt Józsefváros kultúráért és emlékezetpolitikáért felelős alpolgármestereként.

S nagyon köszönöm, köszönjük, kiemelten a Benyovszky-társaságnak, és elnökének G. Németh Györgynek, hogy ez az esemény, ez a szoborállítás létrejöhetett.

Melyhez természetesen a Józsefvárosi Önkormányzat is minden segítséget megadott.

Józsefváros büszke Benyovszky Móricra, akinek emlékét kerületünkben utca, emlékház, s immár tér és szobor is őrzi.

Ő, a felvidéki nemes, világutazó és gyarmatosító, akit magyarok, szlovákok és lengyelek, de kicsit a franciák és a madagaszkáriak is magukénak éreznek, aki küzdött az oroszok ellen a lengyel szabadságért… aztán a sajátjáért, aki így – a 18. században – az első és leghíresebb „Gulagról” szökött rab volt…

Nos, Benyovszky, ebben a soknemzetiségű, szabadságszerető kerületben otthon van.

Nélküle szűkebb lenne a világ. Amikor „kalandorként” emlékezünk rá, akkor azt a csodálat hangján mondjuk, s valami olyasmi kavarog elménkben, amit Ady Endre fogalmazott meg Harc a Nagyúrral című versében.

Nyitra megyétől Kamcsatkáig, Formosától (Tajvantól) Madagaszkárig, Párizstól az amerikai Baltimore-ig kalandozott Benyovszky gróf. Az európaiak közül talán az első volt, aki behajózta a Csendes-óceán északi térségét, orosz rabtársaival szabadság-kiáltványt írt, XV. Lajos francia királytól George Washingtonig mindenki bejelölte a Facebookon, bekövette Instán…

Mária Terézia először törölte, de aztán ő is meggondolta magát.

Emlékiratait történetesen franciául írta, de meg tudta volna írni 6 másik nyelven is. Ő volt talán az egyik első globális celeb. S ki ne hájpolná magát a közösségi médiában?!

Korának közösségi médiája a ponyvairodalom (és ebben semmi sértő nincs!); az ő világszerte népszerű emlékirataiból is ilyen bestseller lett.

S ha nem is volt éppen Madagaszkár királya, azért elég menő dolgokat tett így is: elfoglalt egy várost Kamcsatkán, elkötötte a cár egyik hajóját, etnográfusi részletességgel, első európaiként írta le az Alaszkához tartozó Szent-Lőrincz-sziget lakóinak életmódját, macaói átszállással utazott Párizsba, aztán lecsapolta Madagaszkáron a mocsarak egy részét…

Jókai, a Benyovszky-legenda legnagyobb hirdetője írja róla:„Először a lengyelek szabadságáért küzd a lengyelekkel, s ennek feláldozza boldog családi életét Magyarországon. Azután a száműzött szibériai oroszokat gyűjti táborrá egy merész eszme körül, s csupa oroszokból álló szövetségeseivel diadalra juttatja hihetetlen merészségű tervét: – ennek áldozza fel Afanázia szerelmét, de feláldozza haragját, bosszúját ellenségeivel szemben is; mert azok is a szabadság táborához tartoztak. Majd a szigetlakó vad népeknek segít elnyomóikat leverni: azoknál alkotmányos önkormányzatot honosít meg. Ezért feláldozza magas pártfogói kegyét: először a francia királyét és minisztereiét, azután József császárét, s utoljára az egyedül szabad Észak-Amerikai Egyesült Államokhoz fordulva, azoknak segélyével kezdi meg a kísérletet egy barbár népből szabad nemzetet alkotni, amidőn már az óvilágban mindenütt alkonyatára látszik hajlani a szabadság napja.”Bátorságának és szabadságvágyának négy kontinens hódol immár harmadik évszázada.

G. Németh György, a Benyovkszy Nemzeti Bizottság és a Benyovszky Társaság elnöke 

Méltóképpen fejezi ezt ki e szép szobor, itt Józsefvárosban, amit épp Mária Terézia fia, a „kalapos király” II. József után neveztek el Józsefvárosnak. Vivát Benyovszky!

Fotók: Huszár Boglárka- Józsefváros Újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben