Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Átvilágítás

Átvilágítottuk a vagyongazdálkodási cégünket

2022. január 18. kedd

Az átvilágítás tavaly készült, és kiterjedt a vagyongazdálkodásért felelős gazdasági társaság felépítésére, szakmai felügyeletére és vagyongazdálkodási tevékenységére is

Tisztelt Józsefvárosiak!

Az alábbiakban annak a Józsefvárosi Önkormányzat által megrendelt átvilágításnak az  összefoglalóját és részletes eredményeit tesszük közzé, amelynek tárgya a kerületi vagyongazdálkodás vizsgálata volt.

Mielőtt az átvilágítás előzményeiről és tanulságairól beszámolok, fontos röviden bemutatni, hogyan alakult ki a mai helyzet.

A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt-t (továbbiakban: JGK) a kerület előző, fideszes vezetése 2015-ben hozta létre. Az így kialakuló gazdasági társaságba három fő feladatot telepítettek, ezek: a parkolás, a vagyongazdálkodás és a városüzemeltetés. Bár a kerületi vagyongazdálkodás ezt megelőzően is nehéz örökséggel küzdött, de a politikai szempontok felülkerekedését a szakmaiakon jól jelzi, hogy vagyongazdálkodási igazgatói posztot töltött be itt többek között kormánypárti politikai elemző, későbbi médiaszereplő is.

A kerületi vagyon- és lakásgazdálkodás súlyos problémáinak kezelése évtizedes következetes munkát igényelt volna, azonban a Fidesz éppen ezzel ellentétes utat választott: a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalból alapos munkával minden érdemi vagyongazdálkodási és lakásgazdálkodási szakértelmet kipusztított, mellyel a hatékony tulajdonosi kontroll érvényesülhetett volna, az újonnan létrehozott JGK-t pedig kifizetőhellyé tette. 

Első feladatunk a 2019-es önkormányzati választást követően ennek a dúlásnak a megállítása volt.

Olyan vezetésre volt szükség, amelyik a korábbi korrupt gyakorlatot megszünteti: ennek érdekében éves szinten száz millió forint értékben bontottunk fel olyan szerződéseket, amelyek a politikai kifizetés alapjául szolgáltak korábban.

A romok eltakarítása és a viszonyok rendezése mellett a JGK aktívan vette ki részét a kerületi járványügyi védekezésből is. Ezzel párhuzamosan megtörtént a lakásrendelet új alapokra helyezése, amely lehetővé teszi az átlátható lakásgazdálkodást a kerületben.

Ezt követően rendelte meg az Önkormányzat az itt olvasható átfogó átvilágítást, melynek központi kérdése: a legakutabb működési problémák kezelése után hogyan modernizálható a kerületi vagyongazdálkodás?

Az átvilágítás megállapításai egyértelműen alátámasztják azt, ami eddig is fontos célkitűzésünk volt: a vagyongazdálkodás szisztematikus újraépítésére és átalakítására van szükség.

A következtetések levonása már most is zajlik, ezek alapján elindítottuk a szükséges változtatásokat: a Polgármesteri Hivatal megkezdte a Gazdálkodási Ügyosztály átalakítását, valódi szakmai kontrollt teremtve a területen. Szintén zajlik az új vagyongazdálkodási terv szakmai munkája, ennek eredményeit hamarosan a kerület lakossága is megismerheti; a vagyongazdálkodási tervet a képviselő-testület fogja elfogadni. Ezzel olyan, évtizedes távlatokat felölelő vagyonterve lesz Józsefvárosnak, amely átláthatóan és felelősen a kerület fejlődése és az itt élők szolgálatába állítja a közvagyont.

Némileg szokatlan a magyar közéletben, hogy olyan megállapításokat tárunk a nyilvánosság elé, amelyek akár tevékenységünk kritikájaként is olvashatók.

Polgármesterként őszintén hiszek abban, hogy egy politikai vezető felelőssége és feladata nem a felelősségébe tartozó területek működésében tapasztalható hibák takargatása, hanem ezen hibák kijavítása.

Ebben a tájékozott polgárok jelentik a legnagyobb segítséget. Kevéssé közismert, hogy az Önkormányzat és a JGK működését illetően egyaránt kritikus, az önkormányzati tulajdonú házaink bérlőit képviselő érdekvédelmi csoport szervezését egy uniós program keretében, szabályos beszerzési eljárást követően az önkormányzatunk finanszírozza. A Bérlői Érdekvéldelmi csoport működését családsegítő szolgálatunk szakmailag támogatja és munkájára, visszajelzéseire a jövőben is számítok. Az átvilágítás, vagy a bérlői vélemények összegyűjtése nem az Önkormányzatunk és cége, a JGK bűnlajstroma, hanem annak a szisztematikus átalakításnak az első lépése, amely elengedhetetlen annak érdekében, hogy Józsefváros a fejlődés útjára lépjen.

Ezt a munkát a kerületi lakosok korrekt, őszinte tájékoztatásával és velük való párbeszédben fogjuk elvégezni.

Pikó András, polgármester

Az átvilágítás összefoglalóját olvashatják itt.

A JGK észrevételeit az átvilágításról itt találják.

Jelentés első rész: A JGK irányításának és felügyeletének értékelése és fejlesztése

Jelentés második rész: A JGK szervezeti, működési és pénzügyi hatékonyságának elemzése

Jelentés harmadik rész: Helyiséggazdálkodási koncepció

Jelentés negyedik rész: Díjhátralékkezelés felülvizsgálata a bérlakások esetében

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben