Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A remény pajzsa

Józsefváros bemutatta új címerét

2012. március 19. hétfő

A Nemzeti Múzeum dísztermében mutatta be a kerület az új címerét. A jelképet Kocsis Máté, a kerület polgármestere és Tátrai Tibor zenész, Józsefváros díszpolgára leplezte le – a díszpolgári cím átadása előtt.

Régi adósságunkat törlesztettük azzal, hogy Józsefváros egy új, a kerülethez méltó címert kapott – mondta a polgármester a bemutatás előtt. „Az új jelképünkkel szeretnénk hangsúlyozni, hogy Józsefváros egy egyedülálló kerület, amely megérdemel egy olyan címert, amely nem csak szép, de címertanilag is hibátlan.” – tette hozzá.

Kocsis Máté: "Régi adósságunkat törlesztettük az új címerrel!"

Az előző, 1996-ban elfogadott címerben számos heraldikai hiba volt, ezeket javíttatta ki Sára Ernő, Ferenczy Noémi díjas grafikus művész. Az újban visszaköszönnek a régi címer színei, hiszen érdekessége, hogy Európában Skóciától Dél-Olaszországig sehol, egyetlen településnek sincs ilyen, óarany és méregzöld színekből álló pajzsa. Ezt a változatot ráadásul az Európai Heraldikai Bizottság elnöke is jóváhagyta.

Az álló háromszögletű zöld pajzson a pereméig érő arany latin kereszt, közepén azonos formájú boglárpajzs zöld mezejében lebegő, aranyszínű egytornyos, két nyitott szárnyú, egykapus vár, belül felhúzott őrrostéllyal, vörös toronytetővel - Pest város jelképével. A pajzs tetején ötlombos arany korona nyugszik. A címerpajzsot két oldalról, hátsó lábaikon álló aranyszínű misztikus állatok tartják a karmaik között. A hímoroszlán, Budát jelképezi, vele szemben pedig a Pestet szimbolizáló griffmadár áll. A pajzs alatt zöld színű, aranybélésű szalag lebeg, közepén „Józsefváros” felirattal.

Jókai Anna: "A remény pajzsa az új címer"

Jókai Anna, Józsefváros 2012-ben kitüntetett díszpolgára az ünnepség végén úgy fogalmazott, az új címer szerencsés kompozíció, hiszen a zöld színnek köszönhetően a remény pajzsa, amelyben az aranyszínű kereszt szintén a remény napsugarait szimbolizálhatja. Hozzátette: a közepében látható vár pedig az a hely, ahova visszahúzódhatunk, és innen indulhatunk.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben