Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Emlékezés a hősökre

2012. március 21. szerda

Józsefváros a hagyományokat követve idén is a Horváth Mihály téren emlékezett a márciusi ifjakra és a szabadságharc többi hősére. Kocsis Máté, a kerület polgármestere köszöntő beszédében hangsúlyozta: „164 éve vagyunk hűek az eskühöz: rabok tovább nem leszünk. Ma is ehhez tartjuk magunkat. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc látszólag megbukott. De nem. Ez adott és ad erőt azóta is minden tavasszal ahhoz, hogy higgyünk magunkban”.

A Horváth Mihály tér idén is megtelt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezőkkel. A méltóságteljes megemlékezés, melynek narrátora Csúri Ákos volt, a Lakatos Menyhért Józsefvárosi Általános Művelődési Központ diákjainak zenés, táncos és verses műsorával kezdődött, ezután hangzott el Kocsis Máté köszöntője. „Tisztelet a bátraknak, akiket a tenni akarás és a szeretet vezetett. A haza szeretete, mert ők már akkor tudták, hogy gyűlölködésre hazát építeni nem lehet. Saját személyes kényelmüket, biztonságukat, megítélésüket félretéve kiálltak a nemzet érdekképviseletéért, a magyarok ügyéért, mert nem kételkedtek abban, hogy a magyaroknak lehet saját ügye és érdeke. Mi sem kételkedhetünk ebben!”- mondta Józsefváros polgármestere, majd hozzátette, hogy valami hasonló játszódott le hazánkban két esztendeje azért, hogy végre elkezdődhessen a rendcsinálás, a gazdasági és morális kilábalás abból a mélységből, amelybe korábban taszították Magyarországot.

Kocsis Máté hangsúlyozta azt is, hogy ehhez a munkához összefogásra, partnerségre, együttműködésre volt és lesz is szükség, mert - ahogy 1848/49-ben, úgy 2010-től napjainkig is egy lerombolt, kifosztott országot kellett újjáépíteni.  Ezt a munkát egy használt lakás felújításához hasonlította, mely zajjal, porral, nehézségekkel jár, sokszor zavarja a szomszédokat és a lakótársakat, de a végeredmény mindenki számára örömet nyújt, mert az új ház jobb minőségű, hosszabb élettartamú anyagokból épül. A forradalomra és szabadságharcra emlékezve elmondta, hogy 1848/49 olyan örökséget hagyott ránk, amelyet oltalmaznunk és becsülnünk kell. „Azokból az újításokból, eszmékből, a szókimondók gondolataiból és bátorságából élt az ország majd 150 évig, a rendszerváltásig. Amiről ma már tudjuk, hogy csak rendszerváltoztatás volt. Két éve tart a teljes felújítás, és hiszünk abban, hogy a valódi rendszerváltás hozadéka legalább 150 évig békét, boldogságot és megnyugvást biztosít hazánk polgárainak. Tiszteljük múltunkat, az elődeinktől ránk maradt értékes örökséget, és ragaszkodjunk a jövőnkhöz!"- szólította fel az egybegyűlteket.

Az ünnepi beszédet a Pesti Jézus Szíve Templom Musica Sacra kórusának műsora követte, melynek keretében Bárdos Lajos Tiszai dallamok és Fraysse Szívből köszönöm Uram! című zeneműveit hallhatta a közönség. Az önkormányzati rendezvény végül koszorúzással zárult.  

Tisztelet a bátraknak! Ezt a címet viselte idén a 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett ünnepség sorozat. Március idusán már reggel kilenc órakor megtelt a Múzeumkert a Magyarország függetlenségét ünneplő, és a márciusi ifjakra emlékező tömeggel, köztük több ezer lengyellel, akik így kívánták kifejezni tiszteletüket, támogatásukat és barátságukat a magyarok és a kormány iránt. A Pénzügyőrség Zenekara már fél kilenctől térzenével fogadta a megemlékezésre érkezőket, az ünnepi műsorban közreműködött a Honvéd Táncegyüttes, valamint Kiss Gergő és barátai előadásában Katonaénekek csendültek fel, Habóczki Máté színművész előadásában pedig elhangzott a Nemzeti Dal. Tarlós István, Budapest város főpolgármestere ünnepi beszédében külön köszöntötte a lengyel vendégeket és a közös történelmi szálakat felidézve köszönetet mondott nekik a „baráti bíztatásért”. „Európa sokat tanulhat a hagyományaira büszke, önazonosságát őrző, de összetartozását a legnehezebb időkben is bizonyító lengyel és magyar nemzettől” - fogalmazott. Hangsúlyozta, hogy március 15-e minden magyar ember szent ünnepe, jelkép, nemzetünk szabadságszeretetét fejezi ki, majd hozzátette, hogy a szabadsághoz bátorság kell, azt ki kell vívni, meg kell érte küzdeni, erre pedig csak a bátrak képesek. A műsor után hagyományőrző huszárok, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével ünnepi menet indult a Budai várba, az állami ünnepségsorozat következő helyszínére.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben