Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

III. Ludovika Fesztivál

Katonák és civilek az Orczy parkban (+Fotók)

2012. május 21. hétfő

A már hagyományosnak mondható Ludovika Fesztiválon immár harmadik alaklommal találkozhattak a civilek és a katonák a józsefvárosi Orczy parkban. A kerület és a Magyar Honvédség közös rendezvényén több ezren vettek részt a három nap alatt. A rendezvényen ejtőernyősök is leszálltak a parkba, de bemutatkoztak a készenléti rendőrök, bomba kereső kutyák, és bárki kipróbálhatta a mai modern katonai eszközöket is. Tekintse meg a cikk végén található képgalériánkat!

A III. Ludovika Fesztivál idén is a „száznapos ünnepséggel” vette kezdetét az Orczy parkban. A látványos katonai rendezvényt Simicskó István a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. Mint mondta, a Ludovika Fesztivál olyan alkalom, amelyen a civilek megtapasztalhatják, mire képesek az egyenruhások, a katonák pedig átadhatnak nekik belső erejükből, hazaszeretetükből. Beszédében hangsúlyozta: A hadseregek védelmet biztosítanak, elrettentő erővel rendelkeznek, és késznek kell lenniük az erődemonstrációra, illetve az akarat kikényszerítésére az ellenséggel szemben. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a haditechnikai eszközpark és az egyenruha mellett az edzettség is fontos, de egy magasabb rendű célkitűzés szívben-lélekben elengedhetetlen, hogy hatékonyan meg tudják oldani az előttük álló feladatokat. „Ez a cél nem más, mint a hazaszeretet érzésének kialakítása mindannyiunk szívében, hiszen ez az alapja annak, hogy valaki jó katona legyen” − jelentette ki Simicskó István.

 

Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka reményét fejezte ki, hogy a fesztivált még sok-sok éven keresztül megtartják majd ugyanitt. Ezt követően Kocsis Máté beszéde elején elmondta, az, hogy 2012-ben is megrendezték a fesztivált, már valódi hagyománnyá emeli azt. Józsefváros polgármestere, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, beszédében a száznapos ünnepség hagyományairól beszélt, emlékeztetve a megjelenteket, hogy a tervek szerint az év végén megkezdődhet a Ludovika épületének felújítása, amely a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik objektumaként teljesíti majd feladatait.

A tisztavatást száz nappal megelőző ünnepség keretében elismeréseket adtak át a kiváló tanulmányokat folytató negyedéves honvédtiszt-jelöltek részére. A Ludovika-emlékkardot Fa Árpád honvédtiszt-jelölt, a Bolyai-vándorkardot Bárdos Barna Hunor honvédtiszt-jelölt, a Bolyai-dísztőrt Borbás Emese Dóra honvédtiszt-jelölt, a repülős dísztőrt Fábián Anikó honvédtiszt-jelölt, a Kossuth-dísztőrt pedig Feke Zsófia honvédtiszt-jelölt vette át. Az idei fesztivál különösen izgalmas és látványos volt. Először ejtőernyős katonák szálltak le a parkba, majd egymást követték a katonai és rendőrségi bemutatók, amelyeket délután a hagyományőrzők programjai követtek.

Emellett a nagy réten a különböző korokat felelevenítő csoportok mutatták be Magyarország történetének különböző katonai hagyományait. Katonai közelharc-bemutatóval, a díszzászlóalj fegyveres és a Készenléti Rendőrség kutyás bemutatójával, illetve robbanóanyag-kereső kutyák bemutatójával is találkozhatott az a több ezer ember, aki kilátogatott a parkba hétvégén.  

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben