Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mobil rendőrőrs

Modern rendőrség a konténerben (+Fotók)

2012. július 17. kedd

A bűnügyi fertőzöttség és a lakossági bejelentések indokolták, hogy a Diószeghy utcában helyezzék el az első konténerben kialakított, mobil rendőrőrsöt. Ha a beváltja a hozzá fűzött reményeket, a hamarosan három újabb konténert helyeznek ki Józsefvárosban. A lakosság a szállítható irodában is éjjel nappal felkeresheti a rendőrséget. Tekintse meg cikkünk végén a képgalériát!

A mobil rendőrőrs átadásán Kocsis Máté, a kerület polgármestere ismertette, hogy az önkormányzat 9 millió forintot költött a mobilirodára, amelyet 2 órán belül a kerület bármelyik pontjára át lehet telepíteni. Amennyiben rendőrszakmai szempontok indokolják, akkor a Diószeghy utca és a Korányi Sándor utca sarkáról egy másik helyszínre teszik le és folytatják a munkát a kerületi rendőrök – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a tervek szerint másfél-két éven belül további három ilyen létesítményt helyeznek ki a bűnügyileg terhelt területekre. A polgármester kiemelte, a környéken sok a lakossági panasz és a Diószeghy utcában és környékén jelentős a bűncselekmények száma.

Kocsis: Ez után újabb konténerek jöhetnek

Nagyban könnyíti a rendőrség munkáját, hogy a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el. Kocsis Máté hangsúlyozta azt is, hogy az önkormányzat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kapcsolódó beruházások sokasága miatt kiemelten fontosnak tartja a városrész közbiztonságának javítását, hiszen mint mondta, sok 1000 diák fog tanulni és élni a környéken. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: a konténer a törvénytisztelő állampolgároknak azt üzeni, hogy minden technikai eszköz adott, hogy közvetlen lakókörnyezetükben megvédje őket a rendőrség, a jogsértőknek pedig azt, hogy nem érdemes itt bűncselekményt elkövetni. Mint mondta, a konténer segít a megelőzésben, de ha valaki mégis bűncselekményt követ el, a létesítmény segít a gyorsabb elfogásban. Szavai szerint a mobil rendőrségi konténer telepítésével a rendőrség „a helyszínre érkezett”, s példaértékűnek nevezte a VIII. kerületi önkormányzattal folytatott közös munkát. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy amennyiben a mobilőrs beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor azon kistelepüléseken is megfontolják kihelyezését, ahol jelenleg nincs rendőr.

Folyamatos lesz a rendőri jelenlét

A konténer egy 12 méter hosszú szabvány konténer minden oldalon 2-2 ablakkal. A fehér színnek köszönhetően a rendőrautókról ismert egyedi matricázás miatt a konténer illeszkedik a rendőrségi flottamegjelenésbe – így a lakosság számára is könnyen beazonosítható. Kihelyezhetőségének nincs korlátja, akár két parkoló autó közé letehető, áttelepítése nem vesz igénybe több időt 2 óránál. A belső kialakításnál elsődleges szempont volt, hogy alkalmas legyen a mobil iroda a folyamatos rendőri tartózkodásra. Az ügyféltér maga 10 négyzetméter, klasszikus iroda felszereléssel, egy időben 4-5 személy leültetésére alkalmas. Fűtött és klímatizált.

Rendelkezik minden szükséges, modern technikával

A konténert a létező összes informatikai megoldással felruházták, úgymint Robotzsaru futtató környezet, földi HD Tv vételre alkalmas Tv készülék, EDR rádió, telefon, fax, fénymásoló, nyomtató, stb. A konténer tetejére egy mobil térfigyelő kamerát telepítettek, így a környék „megfigyelésére” is lehetőség nyílik, a kamera képét közvetlenül a kapitányság térfigyelő központjából is lehet követni. A konténer alá egy 11 köbméteres szaniter modult építettek be, így pusztán árammal akár 6 hétig üzemelhet a konténer víz utántöltés nélkül – hiszen egy konyha és egy egészségügyi helyiség is van a konténerben.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben