Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beiskolázás

A niklai remete Józsefvárosban

160 éve készült el az újjávarázsolt Berzsenyi-szobor a Múzeumkertben

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy Budapest utcáin és terein szobrokat látunk. Azonban másfél évszázada a köztéren álló plasztika még igencsak ritkaságszámba ment. Pest első világi témájú emlékművét Józsefvárosban állították fel 1858-ban, amely Katona József egész alakos szobra volt. Az akkori Nemzeti Színház előtt helyezték el, azonban 1883-ban Kecskemétre szállították. Nem sokkal később, 1860-ban újabb emlékművet állítottak fel a városrészünkben: Berzsenyi Dániel portrészobrát a Nemzeti Múzeum kertjében.

Segítség az autóval közlekedő családoknak

Ingyenes reggeli és délutáni parkolás a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén

Józsefváros önkormányzatának köszönhetően ősztől újra igénybe vehetik a szülők azt a reggeli és délutáni rutint jelentősen megkönnyítő kedvezményt, amellyel autójuk mentesül a parkolási díj megfizetése alól reggel 8.00 és 8:30, valamint délután 15.30 és 18.00 között a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén. Az engedélyt a Parkolási Igazgatóságnál kell kérvényezni, a kérelemhez – az autó iratain kívül – csatolni kell az oktatási, nevelési intézmény igazolását, ahová a gyermek jár.

Öt érmet szerzett a kick-box csapat

Újabb sportsikerek a Zrínyi Akadémián

Több érmet is elhoztak a Józsefvárosban működő Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia csapatának növendékei a Győrben rendezett WAKO Utánpótlás kick-box Európa-bajnokságról. Az akadémia nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelési programra is, hogy versenyzői a korosztályos és később felnőtt nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelhessenek. A munka ismét meghozta gyümölcsét.

Ingyenes programok az egészségmegőrzés jegyében

Semmelweis Egészség Napok másodszor

Személyre szabott testösszetétel vizsgálattal, táplálkozási tanácsadással, időskori szimulációs lehetőséggel, valamint családtervezési beszélgetésekkel és újszülöttgondozással kapcsolatos interaktív programokkal is várják a jelentkezőket október 4-én a Semmelweis Egyetem Vas utcai Egészségtudományi Karán. A Semmelweis Egészség Napok keretében megszervezett rendezvény ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Nyáron is szorgalmasan készültek

Tanévnyitó hangverseny a Józsefvárosi Zeneiskolában

A Józsefvárosi Zeneiskola a hagyományait követve idén is október elsején, A zene világnapjához kapcsolódva tartotta meg a tanév első növendékhangversenyét, melynek ezúttal is a Nap utcai épület hangversenyterme adott otthont. Az izgatott növendékek tanáraik és szüleik jelenlétében mutatták meg, mit tanultak a nyári táborban.

Újabb segítség a továbbtanulásra

November 5-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica ösztöndíjra

Idén ismét pályázható a Bursa Hungarica ösztöndíj, amelynek célja – az esélyteremtés érdekében – a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.

Szentmise a hitvalló püspök boldoggá avatásáért

Márton Áronért szóltak a harangok

Immár hatodik alkalommal tartottak szentmisét Márton Áron hitvalló erdélyi püspök boldoggá avatásáért a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A Gyulafehérvári Érsekséggel közösen szervezett eseményen megjelent székelyföldi és anyaországi hívek számára Szabó Lajos kanonok, sepsiszentgyörgyi plébános celebrált misét, Vargha Miklós Péter atya közreműködésével.

Konferencia az okoseszközök korai használatáról

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) felkérésével, a Családbarát Újbuda Program keretében rendezték meg az OKOSeszközhasználat: Digitális nevelés című konferenciát szeptember 26-án. A rendezvényen köszöntőt mondott kerületünk alpolgármestere, aki kiemelten fontosnak tartja a 0-3 éves gyermekek okoseszköz használatának kutatását, amely kezdeményezés a VIII. kerületből indult. Görhöny Ádám szerint az internet, a digitális eszközök használata nem tiltható meg a gyermekeknek, de fontos, hogy legyenek szakemberek, akik a szülőket megfelelően tájékoztatják a digitális neveléssel kapcsolatban.

Megtartó lakóközösség

Nyárutó-piknik a Tisztes utcai játszótéren

Családi piknikre várták a kerület lakóit a Százados-negyedi Tisztes utcai játszótérre szeptember 28-án, szombaton. A Civilek a Százados Negyedért Egyesület szervezésében megvalósult rendezvény célja elsősorban az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a negyed lakóit.

Játékos sport a család minden tagjának

Tollaslabda fesztivál Józsefváros terein

Kicsiket és nagyokat, fiatalokat és örökifjakat egyaránt a terekre csábított szeptember 28-án a Józsefvárosi Tér Tollaslabda Fesztivál. A Nemzeti Közszolgálati SE és a Budapesti Tollaslabdázók Szövetsége által, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megtartott rendezvény keretében kerületszerte több helyszínen várták a szervezők a tollaslabdajáték kedvelőit.

Rangos tornák helyszíne lehet

E-sport Aréna nyílt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban

Európában is párját ritkító e-sport aréna nyílt szeptember 27-én a Hungária körúton lévő Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Deutsch Tamás MTK-elnök szerint a magyar e-sport és az MTK Budapest életében is mérföldkő a klub e-sport arénája.

Játékos ismerkedés a sportággal

Vívásbemutató a Vajdában

A Törekvés SE szakedzője, Horváth Mária, valamint a többszörös magyar és Európa-bajnok, Szalai Szonja jelenlegi és egykori diákok közreműködésével a közelmúltban káprázatos, kedvcsináló vívásbemutatót tartottak a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben