Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Beiskolázás

Ügyfélfogadási és parkolási információk az ünnephez kapcsolódóan

A hosszú hétvégén nem kell fizetni a parkolásért

Az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan augusztus 16. üzemzárás és augusztus 21. üzemkezdet közötti időszakban a fizető parkolás szünetel kerületünkben. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendje pedig az alábbiakban olvasható rend szerint alakul.

2,1 milliárd forintból fejlesztik a parkokat

Családi szabadidőparkot alakítanak ki a II. János Pál pápa téren

A II. János Pál pápa téren és további hat fővárosi helyszínen újulnak meg zöldterületek, illetve játszóterek, amelyek többek között sport- és rekreációs funkciókkal bővülnek – közölte a Főkert Zrt. augusztus 12-én. A fejlesztés célja, hogy a parkok látogatói megújult környezetben, minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket.

Önkormányzati segítség a kerületi családoknak

Iskolakezdési utalvány az elsősöknek

Az elmúlt évekhez hasonlóan papír-, írószerek, füzetek vagy tolltartó vásárlására minden kerületi lakcímmel rendelkező első osztályos diák két darab iskolakezdési utalványt kap ajándékba, összesen 5000 forint értékben a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából.

Jelentős bérfejlesztés indul a védőnői hálózatban

A gyermekbarát város építése a védőnők nélkül elképzelhetetlen

Négy év alatt mintegy két és félszeresével emelkedik a magyar védőnők alapilletménye – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár augusztus 8-án, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. Első lépésként az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, amely intézkedéssel mintegy 4000 védőnő kapja meg emelt júliusi fizetését a napokban. Józsefváros önkormányzata is elismeri a hungarikumként számon tartott védőnői szolgálatot, ezért modern munkakörülményekkel, eszközökkel és anyagi megbecsüléssel támogatja a kerületi védőnőket – hangsúlyozta Sára Botond polgármester.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők

Véget értek a 15. Maccabi Európai Játékok

Július 29. és augusztus 6. között rendezték meg Budapesten a 15. Maccabi Európai Játékokat, amelyen 42 ország – köztük meghívással hét Európán kívüli –, több mint 2300 sportolója vett részt, közöttük 208-an hazánkból. A nemzetek, a résztvevők és a magyar indulók számát tekintve is rekordot döntött az esemény, amelynek több megmérettetése is józsefvárosi helyszínen zajlott.

Több mint háromezren már felvételt nyertek az intézménybe

Megújult arculattal kezdi az új tanévet az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem a magyar felsőoktatás meghatározó szereplője, a műszaki képzés egyik gyakorlatorientált intézménye, ahol szeptembertől több mint háromezer-kétszáz hallgató kezdheti meg tanulmányait. A Józsefvárosban több karral jelen lévő egyetemet július 15-től új vezetők irányítják, ezzel párhuzamosan a felsőoktatási intézmény arculatát is megújította.

Az alkotás élménye

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Józsefvárosi Galéria szervezésében

Számos pedagógiai és pszichológiai kutatás eredménye igazolja, hogy a készen kapott információknál sokkal könnyebben megjegyezzük és megtanuljuk azt, amire mi magunk jövünk rá. Még könnyebb a dolgunk, ha a felfedezéshez kellemes emlék is társul. Az élményalapú tanítás előnyeit használják ki a Józsefvárosi Galéria által szervezett, rendszeresen, havi hat-nyolc alkalommal megtartott múzeumpedagógiai foglalkozások is, melyeken Sipos Orsolya vezetésével különböző stílusirányzatokkal és alkotótechnikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Bölcsisek és ovisok a Füvészkertben

Környezettudatosságra nevelés gyakorlati foglalkozásokkal

A józsefvárosi bölcsődék és óvodák csoportjai ingyenesen vehetnek részt a számukra tematizált sétákon és környezetismereti foglalkozásokon a Füvészkertben, és annak FűFa Tankertjében – határozott legutóbbi ülésén kerületünk képviselő-testülete. A szeptembertől induló programok finanszírozását az önkormányzat vállalta magára.

Kiss Károly sakkmester előtt tisztelegtek

Sakkverseny a Kis Fuvaros utcában

A Te+Én Református Közösség rendszeres lehetőséget biztosít Kis Fuvaros utcai helyiségében minden sakkszerető vagy sakkjátékot megismerni vágyó gyermeknek és felnőttnek, hogy a fekete-fehér mezők világában kalandozhassanak. Július 26-27-én a Sakklovagok baráti körével közösen egy nemzetközi versenyt szerveztek, amelyen négy ország – Németország, Hollandia, Románia és Magyarország – versenyzői vettek részt.

Sporttársunk, a ló

Rajzpályázat józsefvárosi diákoknak

A Magyar Lovassportok Szövetségének Díjlovagló Szakbizottsága rajzpályázatot hirdet „Sporttársunk, ló” címmel a Nemzeti Lovardának otthont adó városrészben, Józsefvárosban élő 14-19 éves diákoknak. A pályázatra olyan műveket várnak, amelyek a sport követelményei szerint mutatják be a lovak mozgásának egy-egy látványos pillanatát. Ilyen lehet például díjugratásban egy akadály előtti erőkifejtés, díjlovaglásban ügetésben és vágtában az oldaljárás, a 180 fokos perdülés mozgássora, vagy a „helyben” ügetés. Egy pályázó több művel is indulhat. A beadási határidő 2019. október 1-je.

Súlyos gondok

Kamaszkori elhízás okai és megoldási lehetőségei

Riasztó tény, hogy a gyermekkori elhízás száma megduplázódott az elmúlt három évtizedben. Meddig tartható normálisnak a horizontális növekedés, mikor és kihez forduljunk segítségért, illetve milyen étrendi és életmódbeli változásokkal segíthetünk gyermekünknek? Erre keressük a választ.

Népmesei elemek a szomszédos tűzfalon

Játszótér épül a Német utcában

Egy sűrűn lakott belvárosi övezetben – amilyen Józsefváros is – szükség van olyan terekre, ahol mozoghatnak, játszhatnak a gyerekek. A kerületünkben található játszóterek száma most újabb helyszínnel bővül, ugyanis a képviselő-testület a legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta azt az előterjesztést, amely egy új játszótér kialakítását indítványozta a Német utca 12-es szám alatti udvaron.

A rovat további hírei