Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Beiskolázás

A niklai remete Józsefvárosban

160 éve készült el az újjávarázsolt Berzsenyi-szobor a Múzeumkertben

Napjainkban természetesnek vesszük, hogy Budapest utcáin és terein szobrokat látunk. Azonban másfél évszázada a köztéren álló plasztika még igencsak ritkaságszámba ment. Pest első világi témájú emlékművét Józsefvárosban állították fel 1858-ban, amely Katona József egész alakos szobra volt. Az akkori Nemzeti Színház előtt helyezték el, azonban 1883-ban Kecskemétre szállították. Nem sokkal később, 1860-ban újabb emlékművet állítottak fel a városrészünkben: Berzsenyi Dániel portrészobrát a Nemzeti Múzeum kertjében.

Segítség az autóval közlekedő családoknak

Ingyenes reggeli és délutáni parkolás a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén

Józsefváros önkormányzatának köszönhetően ősztől újra igénybe vehetik a szülők azt a reggeli és délutáni rutint jelentősen megkönnyítő kedvezményt, amellyel autójuk mentesül a parkolási díj megfizetése alól reggel 8.00 és 8:30, valamint délután 15.30 és 18.00 között a bölcsődék, óvodák és általános iskolák környékén. Az engedélyt a Parkolási Igazgatóságnál kell kérvényezni, a kérelemhez – az autó iratain kívül – csatolni kell az oktatási, nevelési intézmény igazolását, ahová a gyermek jár.

Öt érmet szerzett a kick-box csapat

Újabb sportsikerek a Zrínyi Akadémián

Több érmet is elhoztak a Józsefvárosban működő Zrínyi Miklós Kick-Box Akadémia csapatának növendékei a Győrben rendezett WAKO Utánpótlás kick-box Európa-bajnokságról. Az akadémia nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelési programra is, hogy versenyzői a korosztályos és később felnőtt nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelhessenek. A munka ismét meghozta gyümölcsét.

Ingyenes programok az egészségmegőrzés jegyében

Semmelweis Egészség Napok másodszor

Személyre szabott testösszetétel vizsgálattal, táplálkozási tanácsadással, időskori szimulációs lehetőséggel, valamint családtervezési beszélgetésekkel és újszülöttgondozással kapcsolatos interaktív programokkal is várják a jelentkezőket október 4-én a Semmelweis Egyetem Vas utcai Egészségtudományi Karán. A Semmelweis Egészség Napok keretében megszervezett rendezvény ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.

Nyáron is szorgalmasan készültek

Tanévnyitó hangverseny a Józsefvárosi Zeneiskolában

A Józsefvárosi Zeneiskola a hagyományait követve idén is október elsején, A zene világnapjához kapcsolódva tartotta meg a tanév első növendékhangversenyét, melynek ezúttal is a Nap utcai épület hangversenyterme adott otthont. Az izgatott növendékek tanáraik és szüleik jelenlétében mutatták meg, mit tanultak a nyári táborban.

Újabb segítség a továbbtanulásra

November 5-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica ösztöndíjra

Idén ismét pályázható a Bursa Hungarica ösztöndíj, amelynek célja – az esélyteremtés érdekében – a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.

Szentmise a hitvalló püspök boldoggá avatásáért

Márton Áronért szóltak a harangok

Immár hatodik alkalommal tartottak szentmisét Márton Áron hitvalló erdélyi püspök boldoggá avatásáért a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. A Gyulafehérvári Érsekséggel közösen szervezett eseményen megjelent székelyföldi és anyaországi hívek számára Szabó Lajos kanonok, sepsiszentgyörgyi plébános celebrált misét, Vargha Miklós Péter atya közreműködésével.

Konferencia az okoseszközök korai használatáról

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) felkérésével, a Családbarát Újbuda Program keretében rendezték meg az OKOSeszközhasználat: Digitális nevelés című konferenciát szeptember 26-án. A rendezvényen köszöntőt mondott kerületünk alpolgármestere, aki kiemelten fontosnak tartja a 0-3 éves gyermekek okoseszköz használatának kutatását, amely kezdeményezés a VIII. kerületből indult. Görhöny Ádám szerint az internet, a digitális eszközök használata nem tiltható meg a gyermekeknek, de fontos, hogy legyenek szakemberek, akik a szülőket megfelelően tájékoztatják a digitális neveléssel kapcsolatban.

Megtartó lakóközösség

Nyárutó-piknik a Tisztes utcai játszótéren

Családi piknikre várták a kerület lakóit a Százados-negyedi Tisztes utcai játszótérre szeptember 28-án, szombaton. A Civilek a Százados Negyedért Egyesület szervezésében megvalósult rendezvény célja elsősorban az volt, hogy közelebb hozzák egymáshoz a negyed lakóit.

Játékos sport a család minden tagjának

Tollaslabda fesztivál Józsefváros terein

Kicsiket és nagyokat, fiatalokat és örökifjakat egyaránt a terekre csábított szeptember 28-án a Józsefvárosi Tér Tollaslabda Fesztivál. A Nemzeti Közszolgálati SE és a Budapesti Tollaslabdázók Szövetsége által, a Józsefvárosi Önkormányzat támogatásával megtartott rendezvény keretében kerületszerte több helyszínen várták a szervezők a tollaslabdajáték kedvelőit.

Rangos tornák helyszíne lehet

E-sport Aréna nyílt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban

Európában is párját ritkító e-sport aréna nyílt szeptember 27-én a Hungária körúton lévő Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Deutsch Tamás MTK-elnök szerint a magyar e-sport és az MTK Budapest életében is mérföldkő a klub e-sport arénája.

Játékos ismerkedés a sportággal

Vívásbemutató a Vajdában

A Törekvés SE szakedzője, Horváth Mária, valamint a többszörös magyar és Európa-bajnok, Szalai Szonja jelenlegi és egykori diákok közreműködésével a közelmúltban káprázatos, kedvcsináló vívásbemutatót tartottak a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában.

Biztonságosabb sportolás a józsefvárosi iskolákban

Megszépült a LOSI sportudvara

Folyamatosan szépülnek meg a józsefvárosi általános iskolák tornatermei, sportudvarai. A már megújult tornaterme után most elkészült a Losonci Téri Általános Iskola sportudvara is. Sára Botond polgármester az önkormányzat és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) összefogását hangsúlyozta, amelynek köszönhetően biztonságosabb és modernebb környezetben sportolhatnak a józsefvárosi diákok. A sportpálya bejárásán részt vett Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Vásároljunk okosan!

A tanszeres pult dilemmái

Itt a szeptember, ami többletkiadásokat is jelent az óvodás- és iskoláskorú gyermeket nevelő családok számára. A szülőknek ilyenkor mérlegelniük kell, hogy mire elegendő a pénztárca tartalma, és mi az, ami a boltok polcain kell, hogy maradjon, hiába a gyermek kérlelő tekintete. A szükséges tanszerek beszerzésénél segítséget jelenthet a Józsefvárosi Önkormányzat 5000 forint értékű, elsősöknek járó iskolakezdési utalványa.

Önkormányzati segítség a kerületi családoknak

Iskolakezdési utalvány az elsősöknek

Az elmúlt évekhez hasonlóan papír-, írószerek, füzetek vagy tolltartó vásárlására minden kerületi lakcímmel rendelkező első osztályos diák két darab iskolakezdési utalványt kap ajándékba, összesen 5000 forint értékben a Józsefvárosi Önkormányzat jóvoltából.

Jelentős bérfejlesztés indul a védőnői hálózatban

A gyermekbarát város építése a védőnők nélkül elképzelhetetlen

Négy év alatt mintegy két és félszeresével emelkedik a magyar védőnők alapilletménye – jelentette be Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár augusztus 8-án, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban. Első lépésként az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, amely intézkedéssel mintegy 4000 védőnő kapja meg emelt júliusi fizetését a napokban. Józsefváros önkormányzata is elismeri a hungarikumként számon tartott védőnői szolgálatot, ezért modern munkakörülményekkel, eszközökkel és anyagi megbecsüléssel támogatja a kerületi védőnőket – hangsúlyozta Sára Botond polgármester.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők

Véget értek a 15. Maccabi Európai Játékok

Július 29. és augusztus 6. között rendezték meg Budapesten a 15. Maccabi Európai Játékokat, amelyen 42 ország – köztük meghívással hét Európán kívüli –, több mint 2300 sportolója vett részt, közöttük 208-an hazánkból. A nemzetek, a résztvevők és a magyar indulók számát tekintve is rekordot döntött az esemény, amelynek több megmérettetése is józsefvárosi helyszínen zajlott.

Több mint háromezren már felvételt nyertek az intézménybe

Megújult arculattal kezdi az új tanévet az Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem a magyar felsőoktatás meghatározó szereplője, a műszaki képzés egyik gyakorlatorientált intézménye, ahol szeptembertől több mint háromezer-kétszáz hallgató kezdheti meg tanulmányait. A Józsefvárosban több karral jelen lévő egyetemet július 15-től új vezetők irányítják, ezzel párhuzamosan a felsőoktatási intézmény arculatát is megújította.

Az alkotás élménye

Múzeumpedagógiai foglalkozások a Józsefvárosi Galéria szervezésében

Számos pedagógiai és pszichológiai kutatás eredménye igazolja, hogy a készen kapott információknál sokkal könnyebben megjegyezzük és megtanuljuk azt, amire mi magunk jövünk rá. Még könnyebb a dolgunk, ha a felfedezéshez kellemes emlék is társul. Az élményalapú tanítás előnyeit használják ki a Józsefvárosi Galéria által szervezett, rendszeresen, havi hat-nyolc alkalommal megtartott múzeumpedagógiai foglalkozások is, melyeken Sipos Orsolya vezetésével különböző stílusirányzatokkal és alkotótechnikákkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Bölcsisek és ovisok a Füvészkertben

Környezettudatosságra nevelés gyakorlati foglalkozásokkal

A józsefvárosi bölcsődék és óvodák csoportjai ingyenesen vehetnek részt a számukra tematizált sétákon és környezetismereti foglalkozásokon a Füvészkertben, és annak FűFa Tankertjében – határozott legutóbbi ülésén kerületünk képviselő-testülete. A szeptembertől induló programok finanszírozását az önkormányzat vállalta magára.

Kiss Károly sakkmester előtt tisztelegtek

Sakkverseny a Kis Fuvaros utcában

A Te+Én Református Közösség rendszeres lehetőséget biztosít Kis Fuvaros utcai helyiségében minden sakkszerető vagy sakkjátékot megismerni vágyó gyermeknek és felnőttnek, hogy a fekete-fehér mezők világában kalandozhassanak. Július 26-27-én a Sakklovagok baráti körével közösen egy nemzetközi versenyt szerveztek, amelyen négy ország – Németország, Hollandia, Románia és Magyarország – versenyzői vettek részt.

Sporttársunk, a ló

Rajzpályázat józsefvárosi diákoknak

A Magyar Lovassportok Szövetségének Díjlovagló Szakbizottsága rajzpályázatot hirdet „Sporttársunk, ló” címmel a Nemzeti Lovardának otthont adó városrészben, Józsefvárosban élő 14-19 éves diákoknak. A pályázatra olyan műveket várnak, amelyek a sport követelményei szerint mutatják be a lovak mozgásának egy-egy látványos pillanatát. Ilyen lehet például díjugratásban egy akadály előtti erőkifejtés, díjlovaglásban ügetésben és vágtában az oldaljárás, a 180 fokos perdülés mozgássora, vagy a „helyben” ügetés. Egy pályázó több művel is indulhat. A beadási határidő 2019. október 1-je.

Súlyos gondok

Kamaszkori elhízás okai és megoldási lehetőségei

Riasztó tény, hogy a gyermekkori elhízás száma megduplázódott az elmúlt három évtizedben. Meddig tartható normálisnak a horizontális növekedés, mikor és kihez forduljunk segítségért, illetve milyen étrendi és életmódbeli változásokkal segíthetünk gyermekünknek? Erre keressük a választ.

Népmesei elemek a szomszédos tűzfalon

Játszótér épül a Német utcában

Egy sűrűn lakott belvárosi övezetben – amilyen Józsefváros is – szükség van olyan terekre, ahol mozoghatnak, játszhatnak a gyerekek. A kerületünkben található játszóterek száma most újabb helyszínnel bővül, ugyanis a képviselő-testület a legutóbbi ülésén egyhangúlag elfogadta azt az előterjesztést, amely egy új játszótér kialakítását indítványozta a Német utca 12-es szám alatti udvaron.

Négy magyar intézmény az európai rangsorban

A legjobb ötven között a Semmelweis Egyetem

A Semmelweis Egyetem – amelynek legtöbb kara Józsefvárosban található – a 41. helyen áll a Times Higher Education című oktatási magazin friss rangsorában, amely részben hallgatói felmérésen, részben az egyetemi adatszolgáltatáson, statisztikákon alapul. A Europe Teaching Rankings 2019 listáján összesen 258 európai, ezen belül 4 magyar egyetem szerepel – írta az intézmény közleményében.

Sibelius Klub a Józsefvárosi Zeneiskolában

Kották a jövőnek

A Józsefvárosi Zeneiskolában 2017-ben elindított digitális kottaíró csoport, a Sibelius Klub az idei tanévben is sikerrel zárta működését. A hangszeres növendékek és tanáraik együtt sajátíthatták el a Sibelius kottaszerkesztő szoftver kezelési alapjait, kezdetekben Kovács Attila, majd Horváth Adrián vendégoktatók irányításával.

Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia

Egy edzőterem, ahol a bajnokokat nevelik

Józsefváros szívében, a Lovassy László utcában megbúvik egy kis edzőterem, a Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia, ahol nemcsak a magyar csapat európa-bajnoki keretének egy része, hanem az óvodásoktól a felnőtt korosztályig profik és lelkes amatőrök csiszolják kick-box tudásukat.

Véget ért a tanév

Elbúcsúztak iskolájuktól a kerületi nyolcadikosok

Idén is elérkezett a nap, amikor több száz józsefvárosi diák életének egyik fontos állomásaként búcsút mondott az általános iskolának. Június 14-én, pénteken befejeződött a 2018/19-es tanév, utoljára csengettek ki a nyolcadik osztályosoknak. A végzősök virágcsokrokkal és lufikkal a kezükben végigsétáltak az ünneplőbe öltöztetett termeken, folyosókon, elköszöntek tanáraiktól és fiatalabb társaiktól, hogy a nyári szünet után új céljaik felé induljanak.

Felhívás

Nyári diákmunka Józsefvárosban

A Pénzügyminisztérium, a fővárosi és megyei kormányhivatalok munkaügyi központjai és a járási, valamint kerületi hivatalok munkaügyi kirendeltségei idén is meghirdetik a nyári diákmunka programot nappali tagozatos tanulói jogviszonyban lévő 16 és 25 év közötti fiatalok részére.

Egy halhatatlan szerelem története

Dido és Aeneas operaelőadás a Deák Diákban

A Deák Diák Általános Iskola és a Budapesti Énekes Iskola egy újabb közös produkciót mutatott be a II. János Pál pápa téren található iskola tornatermében, május 31-én este. Henry Purcell Dido és Aeneas című operáját Dr. Bubnó Tamás karnagy rendezésében, Szengyel István koreográfiájával, Mezei Katalinnal és Mezei Andrással a címszerepekben láthatta a közönség.

Szurkoló tanárok, hajrázó diákok

Vajda-futás: Fókuszban az egészséges életmód

Minden év májusának utolsó csütörtökén, a Tisztviselőtelep utcáin rendezik meg a Vajda-futást, ami idestova 25 éves múltra tekint vissza, ugyanakkor az elmúlt években kerületi futó diákolimpiájává avanzsálódott. Az eseményt idén negyedszerre kötötték össze egészségnappal. A díjakat Sára Botond, Józsefváros polgármestere osztotta ki a győzteseknek.

A résztvevők ellátogattak a H13-ba is

Vállalkozói kompetenciák fejlesztése az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karán indult EntreCom4All elnevezésű európai projekt célja, hogy a fiatalokat támogassa abban, hogy sikeres vállalkozóvá válhassanak. Az ötnapos rendezvény középpontjában a fiatal vállalkozók mellett a nők álltak. A résztvevők ellátogattak a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központba is.

A rendőrök a lakosok segítségét kérik

Eltűnt három kamaszlány Józsefvárosból

Május 23-án délután ismeretlen helyre távozott VIII. kerületi tartózkodási helyéről a 13 éves Imre Mercédesz, a szintén 13 éves Tarczali Mercédesz, valamint a 12 éves Haga Zsaklin. A józsefvárosi rendőrök azt kérik, hogy aki látta őket, tegyen bejelentést.

A zene élménye ajándékba

Zeneiskolások műsora a Reménysugár Klubban

A kedvesség és a figyelmesség nem kerül semmibe, de sokszor elég ahhoz, hogy egy kis fényt és örömöt csempésszünk vele mások életébe. A Józsefvárosi Zeneiskola növendékei – tanáraik kíséretében és vezetésével – időről időre hol vidám, hol megható, de mindig feltöltődést és kikapcsolódást nyújtó műsorral ajándékozzák meg a kerületi idősklubok tagjait.

Losi Extázis

Iskolai váltóverseny szárazföldön és vízen

A Losonci Téri Általános Iskola legkiválóbb ifjú sportolói mérkőztek meg egymással május 21-én a Losi Extázis nevű versenyen. Ügyességre, gyorsaságra, koncentrációra is szükség volt ahhoz, hogy valaki a leggyorsabban teljesítse a szárazföldi és a vízi akadálypályát. Az egészséges versenyszellem és a szurkolók biztató kiáltásai mellett, a sztárvendégként fellépő Animal Cannibals zenekar produkciója is kellő lendületet és lelkesedést adott az ifjú sportembereknek a kihívás teljesítéséhez.

Az alkotásokból kiállítás nyílt

Kiosztották a Fiedler rajzpályázat díjait

Hatodik éve kerül rendszeresen kiírásra a Párizsban alkotó neves magyar képzőművészről elnevezett Francois Fiedler Gyermek és Ifjúsági Rajzverseny, ahová az ország minden részéből érkeztek alkotások az idén is. A kiválasztott pályaműveket a Palotanegyedben, a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ (H13) galériájában állították ki, ahol május 20-án ünnepélyes megnyitó keretében adták át a legjobbaknak járó díjakat és okleveleket.

AZ ÉN HŐSÖM

Gyermeknapi rajzpályázat – Meghosszabbítva!

Józsefváros önkormányzata gyermeknap alkalmából május 25-én idén is megrendezi a Rendvédelmi gyereknapot, amelyhez kapcsolódóan rajzpályázatot is hirdet. Témája: Az én Hősöm. A ceruzával, zsírkrétával, ecsettel készített egyéni alkotások meghosszabbított, új beküldési határideje: május 22.

Úti Boldogasszony ünnepe

Egyházzenei hangversenyek a Mária utcában

A legkiválóbb kortárs magyar zeneszerzők egyházi művei szólalnak meg a Jézus Szíve Jezsuita Templomban május 22-én és 25-én, Úti Boldogasszony ünnepe alkalmából.

Több mint kétezer betölthető pozíció

Állásbörzét tartanak az állami vállalatok

Május 15-én második alkalommal szervez közös állásbörzét a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ), Budapest Főváros Kormányhivatala és a MÁV-csoport. A Magyar Vasúttörténeti Parkba szervezett börzén 31 vállalat, rendvédelmi és honvédelmi szervezet kínál több mint 2200 betölthető állást a munkavállalóknak.

A Gingalló program zárónapja

Néphagyományokat bemutató foglalkozások a JEGYMI-ben

A Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI) diákjait és tanáraikat, szüleiket számos izgalmas foglalkozás várta május 8-án a Gingalló program zárónapján. A résztvevők délelőtt népi hagyományokhoz kapcsolódó foglalkozásokon vehettek részt, egy kiállítás keretében pedig bemutatták a program részeként készült kézműves alkotásaikat. Délután a T-Faktor Tehetségnapon színdarabjaikat, zenés, táncos produkcióikat adták elő.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben