Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

A hűség és az önfeláldozás jelképe

Nemecsek Ernő szobra a Füvészkertben

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényének egyik legfontosabb alakja Nemecsek Ernő, a látszólag törékeny, szőke fiúcska, aki hűségével, bátorságával és önfeláldozásával igazi hőssé válik a történet végére. Neki, és az általa képviselt értékeknek állít emléket az a Zsigó András keramikus által készített szobor, amelyet augusztus 15-én este adtak át az ELTE Füvészkertben. Az eseményen részt vett Sántha Péterné, Józsefváros alpolgármestere is.

Forgalmi változások

Szeptember 2-től újra a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os

Az idei nyári nagykörúti villamospálya-felújítás befejező üteméhez ér: augusztus 21-től, szerdától módosul a 4-6-os villamos közlekedési rendje. Augusztus 31-én hajnalig a villamos a Corvin-negyed és a Jászai Mari tér között jár. A Nyugati pályaudvar és a Széll Kálmán tér, valamint a Corvin-negyed és az újbudai végállomások között pótlóbusz viszi az utasokat. Augusztus 31-én hajnaltól szeptember 1-jén éjfélig a teljes vonalon pótlóbusszal lehet utazni.

50 éve szervezték meg a Woodstocki Fesztivált

Filmvetítés a Reménysugár idősklubban

A béke fesztiválja, Woodstock ötvenedik évfordulója emlékére szervezetek mozidélutánt augusztus 15-én a Reménysugár Idősek Klubjában. A résztvevők a Hair című ikonikus filmet nézték meg, ami megidézi a kor hangulatát. Az eseményre Sántha Péterné alpolgármester is ellátogatott.

„Tanító néninek születtem”

90 éves lett Latosinszky Györgyné

Negyvenöt évig tanított, mindig azt kereste, hogyan teheti boldoggá diákjait, és a mai napig levelezik velük. Klári néni idén 90 éves. A kerek születésnap alkalmából augusztus 14-én Egry Attila alpolgármester köszöntötte fel a szépkorú hölgyet csokoládéval, egy virágcsokorral és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt oklevéllel.

A katolikus egyház legfontosabb Mária-ünnepe

Augusztus 15. - Nagyboldogasszony napja

Ma ünnepli a katolikus egyház a legfontosabb Mária-ünnepet, Nagyboldogasszony napját, vagyis Szűz Mária mennybevételét. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus „röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe” édesanyja, Mária holttestét – írta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közleményében.

Száznyolcvan éve a gyermekek egészségéért

Születésnapját ünnepli a Bókay utcai gyermekklinika

1839. augusztus 15-én nyitotta meg kapuit a Bókay utcai gyermekklinika, hivatalos nevén a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája. A Józsefvárosban található intézmény hazánk első, Európa negyedik gyermekkórháza volt Párizs, Szentpétervár és Bécs után, amelyben közel két évszázados működése alatt – bár többször is költözött – egy napra sem szünetelt az ellátás.

Mire figyeljen, ha kisbabája van?

Nyári tippek kismamáknak

Nyakunkon a nyár utolsó hosszú hétvégéje, jó időt ígérnek, ilyenkor a legtöbb család még kihasználja az alkalmat és elutazik nyaralni, kirándulni. De mit tesz az az édesanya, akihez éppen megérkezett a gólya, vagy milyen kisgyermekkel útnak indulni? Hogyan óvják csecsemőjüket a napsugaraktól? Mire figyeljenek, hogy a várva várt nyaralás a picivel, a picinek is élvezetes legyen? Ha szeretnék tudni, mit ajánl egy védőnő, olvassák el cikkünket!

Hozsánna néked szent király!

Ünnepeljünk együtt augusztus 20-án!

Józsefváros önkormányzata tisztelettel meghívja a kerület lakosait a 2019. augusztus 20-án, 10 órakor kezdődő államalapító Szent István király ünnepére. Dr. Sára Botond polgármester ünnepi beszédét követően Szent István király tiszteletére zenés játékot tekinthetnek meg a jelenlévők. Szólót énekel: Keresztes Ildikó, Varga Miklós, Fehér Adrienn és Pásztor Máté. Közreműködik a Turay Ida Színház és a makói Forgatós Táncegyüttes.

A másodfokú hőségriasztás ma éjfélig tart

Hűsítő tippek a kánikula idejére

A napokban igencsak 30 Celsius-fok fölé szaladt a hőmérő higanyszála, így az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el ma éjszakáig. A Józsefvárosi Önkormányzat folyamatosan törekszik a forróság hatásainak enyhítésére. Kerületszerte párakapukat működtetnek, rendszeres vízpermet szórással hűsítik a magas házakkal beépített utcákat, valamint több játszótéren árnyékolóeszközöket építettek ki.

A tisztább Józsefváros közös érdekünk

Folyamatos lépések a köztisztaság javításáért

Józsefváros vezetése elkötelezett amellett, hogy a kerület egyre szebb és rendezettebb legyen, hogy a lakosoknak még élhetőbb lakókörnyezetet teremtsen, ezért a köztisztaság javítására folyamatosan egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, egyre többet költenek. Sára Botond polgármester kiemelte: „idén több mint 800 millió forintot fordítunk erre a célra”. A rendezett környezet iránti igény szerencsére egyre több emberben megvan, ennek eléréséhez azonban mindannyiunknak tenni kell.

Ügyfélfogadási és parkolási információk

Ne feledje: Szombaton fizetni kell a parkolásért!

Az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan augusztus 16. üzemzárás és augusztus 21. üzemkezdet közötti időszakban a fizető parkolás szünetel kerületünkben. Az augusztus 19-ét (hétfőt), augusztus 10-én (szombaton) dolgozzuk le, ezért ezen a napon fizeni kell a parkolásért. A Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendje pedig az alábbiakban olvasható rend szerint alakul.

Szent Kozma az épület falán

Új arculatot kapott az Auróra utcai szakrendelő

Felkerült a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ homlokzatára a szakrendelő új, névadó szentjét ábrázoló logója. A festés július 21-re készült el, mellyel a gyönyörűen felújított épület méltó arculattal várhatja a gyógyulni érkezőket.

A rovat további hírei