Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

A kereszténység legnagyobb ünnepe

Áldott húsvétot mindenkinek!

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Ugyanakkor a tavasz eljövetelének ünnepe is. Húsvéttal kapcsolatosan számos népszokás él a mai napig. Húsvétvasárnapi szokás az ételszentelés, húsvéthétfő pedig a locsolkodás napja. Ezúton kívánunk áldott húsvétot minden kedves olvasónknak!

Meg kell tanulni újra ünnepelni!

Húsvét igazi öröme a feltámadás reménye

Virágba borultak a fák, zsongással teltek meg az utcák. Tavasz van. Lassan végéhez ér a 40 napos nagyböjt is, ami a hitben való elmélyülés, a bűnbánat, a lemondások – Jézus Krisztus feltámadásának a megünneplésére való készülődés időszaka. Ideér az ünnep, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A nagyszombat esti misén – húsvét vigíliáján – újra megszólalnak a harangok. Húsvétvasárnap az asztalokra bárányhús és sonka kerül. Vízbevető hétfőn kis kosárkákban hímes tojások és csokoládé nyulak várják újdonsült gazdáikat, amiből lányok kínálnak majd fiúkat, cserébe a locsolásért. Az ünnep jelentőségéről Michels Antallal, a Szent József-plébániatemplom plébánosával beszélgettünk.

Virágok, ugróiskolák, új szemetesek

Megszépült a Diószegi Sámuel utca egy szakasza

Színpompás virágok, aszfaltmatricák és ugróiskolák kerültek a Diószegi Sámuel utca egy szakaszára április 18-án délelőtt. A környezetszépítő akciót a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. szervezte a Magdolna-Orczy Negyed Városrehabilitációs Program keretében. A munkálatokban részt vettek környékbeli lakosok, a Társak a Teleki Térért Egyesület tagjai, a Kesztyűgyár Közösségi Ház, a Közterület-felügyeleti Ügyosztály és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ munkatársai, valamint Guzs Gyula, a környék önkormányzati képviselője.

Folytatódik az Európa Belvárosa Program

Újabb házak szépültek meg a Palotanegyedben

Sorra újulnak meg a Palotanegyed gyönyörű társasházainak homlokzatai, belső terei. Az Európa Belvárosa Program (EUB) III. keretében összesen 13 társasház homlokzata vagy belső udvara szépül meg. A már elkészült Rökk Szilárd utca 17. és Baross utca 43. számú házakat bejárva Sára Botond polgármester kiemelte: a fejlesztéseket a közterületekről az otthonokba is be kell vinni.

Vidám arculatot kapott a tűzfal

A Szaffi szereplői egy Szigony utcai épületen

Elkészült a Losonci negyed új büszkesége, a mintegy 600 négyzetméteres tűzfal-festmény a Szigony utca 10. szám alatti társasház oldalán. Az alkotás a Tűzfalfestési Pályázat keretei között valósult meg, amelynek részeként szigetelték is a megszépült falfelületet. Sára Botond, Józsefváros polgármestere kiemelte: olyan városrészt építünk, amelyben a gyerekek biztonságban és örömmel nőhetnek fel.

Cél: a közbiztonság további javítása

Megnyílt Józsefváros ötödik körzeti megbízotti irodája

A Józsefvárosi Önkormányzat és a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság együttműködésének köszönhetően április 16-án megnyílt a kerület ötödik körzeti megbízotti irodája a Práter utcában. A Losonci negyedben kialakított rendőrségi létesítményben két körzeti megbízott és két körzeti rendész áll a lakosok szolgálatára. Az iroda ünnepélyes megnyitóján Sára Botond, Józsefváros polgármestere hangsúlyozta: a cél az, hogy kerületünk még rendezettebb, még biztonságosabb otthona legyen a józsefvárosiaknak. Kocsis Máté, kerületünk országgyűlési képviselője rávilágított, hogy a közbiztonsági eredmények megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy az önkormányzatok támogassák a rendőri szervezetet.

Számadás a tálentomról

Versünnep és kiállításmegnyitó a Józsefvárosi Galériában

Számadás a tálentomról címmel nyílt kiállítás Jáger István grafikus műveiből április 12-én este, a Józsefvárosi Galériában. A költészet napjához kapcsolódva a megnyitóünnepség előtt a vendégek egy zenével fűszerezett verses programon is részt vehettek, melyen a Nyugat harmadik nemzedékének legnagyobbjai – többek között Kosztolányi, Karinthy és Szabó Lőrinc – által szerzett műveket adott elő Szentirmai Edit előadóművész.

Józsefváros országgyűlési képviselője a Kossuth rádióban

Kocsis Máté: tegyék ingyenessé a zuglói parkolást a helyzet rendezéséig!

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Józsefváros országgyűlési képviselője kezdeményezi, hogy töröljék el a zuglói parkolási díjakat addig, amíg a rendszer ráfizetésesen működik és egy „új, alkalmas polgármester” nem rendezi a helyzetet a kerületben. Kocsis Máté a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszámolt, hogy a kormánypártok szombatig több mint félmillió támogató aláírást gyűjtöttek össze Orbán Viktor hétpontos programjához a bevándorlás megállítására.

Bábelődás, gyermekkoncert, kézműves foglalkozás

Közösségi piknikezés a Teleki téren

Zeneszóval és vidám gyermekzsivajjal telt meg szombat délelőtt a Teleki László tér. A Kesztyűgyár Közösségi Ház által szervezett Családi piknik sokakat csalogatott ki a rendezvényre, ahol a legkisebbektől a nagyobb gyermekekig mindenki megtalálhatta a számára megfelelő szórakozást. Az eseményre – amelyen a Társak a Teleki térért Egyesület tagjai is segédkeztek – Sára Botond, Józsefváros polgármestere is kilátogatott.

Tojáskeresés és meglepetések

Húsvétváró a Mátyás téren

Immár negyedszerre szervezte meg a Józsefvárosi Magdolna Negyedért Egyesület (JóMa csoport) húsvétváró ajándékkereső eseményét a környék gyermekeinek. Idén közel 200 kerületi óvodás és bölcsődés látogatott el a Mátyás térre április 12-én délelőtt, ahol már várták őket a bokrok alján a húsvéti meglepetések, melyeket a Magdolna negyed lakói és civil szervezetei gyűjtöttek össze számukra. A rendezvényre ellátogatott Sára Botond polgármester is.

Kényelmesebbé vált a közlekedés

Megújult a Szentkirályi utca egy szakasza

Józsefváros idei költségvetésében is nagy hangsúlyt kapnak az út- és járdarekonstrukciók, a kisebb munkálatok és a nagyobb felújítások egyaránt. A közelmúltban a Szentkirályi utca egyik szakasza újult meg teljes pályaszerkezetben.

Boruljanak virágba a lakóházak is!

Idén is szervez virágosztást az önkormányzat

A Föld napja alkalmából – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is virágosztást szervez a Józsefvárosi Önkormányzat. Az akció keretében egynyári virágokat vehetnek át ingyenesen a kerületi lakosok április 26-án és 27-én.

A rovat további hírei