Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Helyi hírek

Józsefvárosban is számos izgalmas program várja a látogatókat

Hamarosan ismét itt a Múzeumok Éjszakája

Idén immár 17. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Éjszakája, mely évről évre országszerte több száz intézményben várja a közönséget több ezernyi izgalmas programmal. Idén június 22-én este és éjszaka nyitják ki kapuikat a múzeumok. Budapesten belül, így Józsefvárosban is számos izgalmas lehetőség közül választhatunk ezen a különleges szombati napon.

Otthon melege program

A távfűtés korszerűsítésére lehet pályázni

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg kiírás június 17-én az Otthon melege program keretében. A 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot szeptember 24 és 2020. március 31 között – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Most a Losin és JEGYMI-n a sor

Megújuló sportudvarok Józsefvárosban

A Losonci Téri Általános Iskola év elején megújult tornaterme után most a suli sportudvarán a sor — a Józsefvárosi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Általános Iskola (JEGYMI) sportudvarával együtt mindkét helyen rövidesen megindulnak a felújítási munkálatok. A beruházás Józsefváros önkormányzata és a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) közreműködésével valósul meg, az MKSZ által meghirdetett Országos Tornaterem Felújítási Program keretében.

A Tömő utcába költözik a szakrendelés

1,5 milliárd forintból korszerűsítik a pulmonológiai klinikát

Új helyszínen, a külső klinikai tömb Tömő utcai épületében működik július 2-ától a Semmelweis Egyetem pulmonológiai klinikája. Az épület felújítására és az eszközpark fejlesztésére 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

A hazaszeretet a nemzet közös nevezője kell legyen

Honvédelmi családi nap az Orczy-parkban

Lövészet, íjászat, vívás, evezés, birkózás… csak néhány azok közül a honvédelmi sportok közül, amelyeket június 16-án lehetett kipróbálni az Orczy-parkban megtartott családi napon. A Honvédelmi Sportszövetség rendezvényén emellett darus tűzoltókocsi, állatsimogató, koncertek és hagyományőrzők várták az érdeklődőket. A magyar zászlót és a szövetség lobogóját ejtőernyősök juttatták el a helyszínre.

170 lovas érkezik Józsefvárosba

Nemzetközi díjugrató verseny a Nemzeti Lovardában

A Józsefvárosban található Nemzeti Lovarda ad otthont az idei évben – a Közép-Európa és Közép- Ázsia országait tömörítő olimpiai C csoport számára kiírt – a 2020-ban Tokióban megrendezésre kerülő nyári Olimpiai Játékokra kvalifikáló díjugrató versenynek június 27. és 30. között. A négynapos megmérettetés során tizenhárom versenyszámban mérik össze tudásukat a díjugrató lovasok. A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatversenyre mintegy 22 nemzet 170 lovasa érkezik majd, és 10 csapat nevezett az olimpiai kvalifikációra.

Élményszerű művészeti oktatás

Ősszel folytatódik az OkosMozi program

A következő tanévben is folytatódik az OkosMozi program, amely Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjéhez kapcsolódva a középiskolás korosztály élményszerű művészeti oktatását célozza – jelentették be csütörtökön az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Új tetővel, kívül-belül megszépülve

Felújítási munkálatok a Lőrinc pap téri Jézus Szíve templomban

A palotanegyedi városkép elképzelhetetlen a jezsuiták Lőrinc pap téri temploma nélkül, amely tetőhéjazatának cseréje ezekben a hetekben zajlik. A munkálatok befejezte a nyár végére várható, mikortól is új palaborítás óvja a barátságos épületet, hogy a kerületbeliek és a nálunk megforduló turisták még sokáig gyönyörködhessenek szépségében, és a hívők kényelmesebb körülmények között járhassanak a szentmisékre.

Hőségriasztás lépett életbe

Már működnek a párakapuk Józsefvárosban

Az esős májust napsütéses június váltotta fel. Szerdán életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. Ezzel egyidőben beüzemelték a párakapukat Józsefvárosban is, amelyek a Mátyás téren, a Losonci téren, a Gutenberg téren és a Teleki téren szórnak hűsítő permetet.

60 millió forint a keretösszeg

Bérlakás-felújítási támogatásra lehet pályázni

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testületi határozat alapján pályázatot írt ki VIII. kerületi önkormányzati tulajdonú lakások bérlői számára. Az otthon-felújítási programra – amelyben 50 és 500 ezer forint közötti összegre lehet pályázni – a képviselő-testület vissza nem térítendő támogatásként 60 millió forintot különített el az idei költségvetésében.

A portrékban tükröződő lélek

Eőry Emil alkotásai a Józsefvárosi Galériában

Létem keresztje címmel nyílt tárlat Eőry Emil szobrász és festőművész alkotásaiból a Józsefvárosi Galériában június 7-én, a művész 80. születésnapjának előestjén. Az eddigi életmű összegzésének is tekinthető kiállítás közel fél évszázad munkáiból szemezgetve önmagukon túlmutató önportrékkal – kisplasztikákkal és karakteres festményekkel – várja a közönséget a József körúti kiállítóteremben.

Az egyház születése

A pünkösd ünnepe a bennünk lévő, alvó hit, remény és szeretet ébresztése

„Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő tölt el benneteket, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, s egész Júdeában és Szamariában, sőt, egészen a Föld végső határáig” – így hangzik az ígéret, amit a feltámadt Krisztus nem sokkal azelőtt tett tanítványainak, hogy visszatért végleg az Atyához, feltámadása után negyven nappal. A feltámadás utáni 50. napon az ígéret beteljesült. Pünkösd napja, az egyház születésének napja.

A rovat további hírei