Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

A húsbavágó zászlóügy

Leugrottam a henteshez, a heti húsz deka parízerért, mert karácsony utáni idők járják.

PREMIER KULTCAFÉ – CSODAVILÁG, AMIT SZERETETBŐL ÉPÍTETTEK

Azt kapod, amit adsz

A Premier Kultcafé egyike a lassan szaporodó helyeknek, ahol fogyatékkal élők integrált foglalkoztatása folyik. A vendéget talán meglepi a sárga pólós személyzet kicsit különös volta, de leginkább az, hogy milyen őszintén mosolyognak, zavarba ejtően előzékenyek és kedvesek. Van köztük autista, hallásés értelmi sérült, sőt Down-szindrómás. Na és? A kiszolgálás kifogástalan, a hely ízléses és otthonos, finom a kaja, frissen pörkölt a kávé.

AKKOR ÉS MOST - ÉS MINDIG

Józsefváros anno

Józsefváros Budapest egyik legrégibb kerülete, a 18. század vége óta egységes városrész. Nem kell múzeumba mennünk, ha a múlt századok történetét keressük, mert itt benne élünk a történelemben. Mai életünk ugyanazon a falak és terek között zajlik, mint apáink, nagyapánik, déd-, ük- és szépapánik élete.

MIT KERES GYÖNGYÖSPATA JÓZSEFVÁROSBAN?

Józsefváros soha nincs messze egyetlen cigány közösségtől sem

„Politikailag motivált nyerészkedésnek állította be azt, hogy az érintett családok éltek alapvető jogukkal, és bíróság előtt keresték az igazukat. Mivel Orbán Viktor jelezte, hogy roma családokról van szó, mondatai alkalmasak a romák elleni indulatok felszítására.” – írta hivatalos Facebook-oldalán Pikó András polgármester.

LESZ-E SAJÁT TANODÁJA JÓZSEFVÁROSNAK?

Ön hallott már a Zsendülő Tanodáról?

Facebook oldala szerint tavaly kora ősztől a Kesztyűgyárban működik a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segítő Zsendülő tanoda. Az önkormányzatnál azonban azt mondják, nincs olyan működő tanodája a kerületnek, amit ők vagy valamelyik gazdasági társaságuk tartana fenn. Mindez véletlenül derült ki.

NEMCSAK LÁTNAK A KAMERÁK, HANEM FULL HD-BAN VESZNEK ÉS MÉG RÁNK IS SZÓLHATNAK

Éjjel-nappal dolgozik a 220 „őrszem”

A főváros talán legsűrűbben bekamerázott kerülete Józsefváros: több mint 200 térfigyelő követi a mozgásunkat, szinte minden utcasarokra jut belőlük. A nap 24 órájában működnek, képüket rendőrök és közterület-felügyelők követik, akik „akció” esetén azonnal be tudnak avatkozni.

MÉG MINDIG LEHET MIN JAVÍTANI: TÖBB FÉNYT AZ ÉJSZAKÁBA!

A rend megtartása közös érdek

Gettó, magyar Harlem, dzsungel, nyócker – ilyen gúnynevekkel illették az itt élők és a városrészbe érkezők régebben a bűnözésről és prostitúcióról hírhedt Józsefvárost. Ez már bőven a múlt. A kerületi lokálpatrióta, ha manapság hallja ezeket a jelzőket, homlokát ráncolva felszisszen, kikérve magának az érvényüket vesztett bélyegeket. Utcai körképünk.

TISZTÁZZUK A KAOTIKUS HELYZETET AZ INGYENES PARKOLÁS KÖRÜL!

Nem mindegy, hová áll

De miért? – szakadt ki a kérdés sok kerületi lakosból, amikor látta, hogy megújított ingyenes várakozási hozzájárulása néhány útvonalon idéntől már nem érvényes, s ott fizetnie kellene. Kiderült, hogy a szabályozást szóbeli megállapodás és jogszerűtlen vezetői utasítások alapján módosították, a káoszban pedig a kerület új vezetésének kell már rendet tennie.

TÁGAS, TISZTA ÉS JÓL FELSZERELT FUTTATÓÉRT A VÁROSLIGETBE KELL MENNI?

Kutyavilág Józsefváros parkjaiban

A II. János Pál pápa tér különleges hely: szinte ez az egyetlen park a kerületben, ahonnan nincsenek kitiltva a négylábúak. Viszont itt is csak pórázon szabad sétáltatni az állatokat, nem tudnak futni. Zárt futtatók ugyan vannak, ám ezek jobbára szűkösek és piszkosak. Kutyásokkal beszélgettünk és a szabályozás miértjeinek is utánajártunk.

MAGYARORSZÁGON AKÁR MINDEN HARMADIK NŐT IS SÚJTHAT EZ A SZÉGYELLT PROBLÉMA

Sokaknak luxus menstruálni

A szegénységről általában a lakhatási gondok, a nem megfelelő táplálkozás, vagy a kultúrától való elzártság jut eszünkbe. De van egy olyan aspektusa is, amire még a szegényekkel foglalkozó szakemberek is rácsodálkoznak, annyira rejtve van: sok nő nem tudja megengedni magának anyagilag az intim betétet vagy tampont, ezért igen nagy gondban vannak azokon a bizonyos nehéz napokon.

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

Száz nap magány, avagy a jégen járás művészete

Itt az év eleje, gondoltam, leugrok a kisboltba szemeteszsákért. Elsősorban a számítógépemet kell kitakarítanom, főképpen a levélszemetet, mert ha valaki feltörné az email-emet, kiderülne, miket firkálok, és főképpen, hogy kitől milyen instrukciókat kapok. Ki szeretne ugyanis úgy járni, hogy a polgármester nyilvánosságra hozza a leveleit, még ha közügyekről is van szó?

„HA MI IS ELKÜLDJÜK ŐKET, MÁR TÉNYLEG NINCS HOVA MENNIÜK”

Focicsapat, ahol mindenki egyenlő

Tizenöt éve indult a józsefvárosi Dankó utcából a hajléktalan-válogatott. Bár a magyar futballhoz képest kiemelkedő eredményeik vannak, hazai forrásokra nem támaszkodhatnak. Ha már nem kapnak, legalább adnak: motivációt azoknak, akik a társadalom peremére sodródtak.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben