Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

Köszöntés a Napfény Otthonban

Kilencvenéves lett Dér Istvánné

Dér Istvánné Csuvár Margit a napokban töltötte be 90. életévét, mely alkalomból nemcsak a család, de Józsefváros önkormányzata is felköszöntötte a szépkorú hölgyet. Guzs Gyula önkormányzati képviselő június 24-én látogatta meg Margit nénit az Illés utcai Napfény Otthonban, ahol gyönyörű virágcsokorral és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklappal lepte meg az ünnepeltet.

Kis épület nagy múlttal

Szent Rókus-kápolna a Rákóczi úton

A Rákóczi út századfordulós épületei között egyedi színfolt a szerényen meghúzódó Szent Rókus-kápolna, amely Józsefváros legrégebbi szakrális építménye. Az épület mintha el akarna bújni, bejáratához hat lépcső vezet lefelé, holott csak az utca szintje emelkedett meg az elmúlt száz évben.

Otthon melege program

A távfűtés korszerűsítésére lehet pályázni

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg kiírás június 17-én az Otthon melege program keretében. A 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot szeptember 24 és 2020. március 31 között – jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Aki látta, értesítse a rendőröket

Kórházból szökött meg egy fogvatartott

Fogolyszökés miatt keresik a 19 éves Varga Gabriella Nórát, aki június 17-én egy VIII. kerületi kórházból szökött meg. A rendőrök azt kérik, hogy aki a fényképen látható nőt felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatosan információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöldszámán, a 107 vagy 112 központi segélyhívó számok valamelyikén.

Indulnak a vágányfelújítási munkálatok

Június 14-től változik a nagykörúti villamos forgalmi rendje

Villamosvágány-felújítási munkák miatt pótlóbusz jár a 4-es és a 6-os villamos vonalának több szakaszán is a nyári tanítási szünetben. Június 15-től, szombattól a villamosok rövidített útvonalon a Széll Kálmán tér és a Corvin-negyed között közlekednek, a Corvin-negyed és a dél-budai végállomások között pedig pótlóbuszra kell szállni. A pótlóbuszok gördülékeny haladását buszsáv és további forgalomtechnikai intézkedések segítik majd. A villamospótlás feltételeinek kiépítése miatt már június 14-én este változik a villamosközlekedés.

Még négy eltűntet keresnek

Kiemelték a hajóbalesetben elsüllyedt Hableányt

A Clark Ádám úszódaru segítségével emelték ki a Dunából a Hableány turistahajót kedden. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták. Azt követően további tizenhárom áldozatot találtak meg és azonosítottak. A kiemelés során további négy holttestet találtak a mentési munkálatokban részt vevő személyek.

Felhívás

Védekezés a parlagfű és az allergén gyomok ellen

Az emberi egészségre veszélyes gyomok elleni védekezésre kiemelt figyelmet kell fordítani. A hatályos törvény értelmében minden ingatlantulajdonos és földhasználó köteles az allergén gyomok ellen védekezni, illetve a parlagfű virágzását megakadályozni, és ezt a vegetációs időszak végéig – október közepéig – folyamatosan fenntartani. Amennyiben ennek nem tesznek eleget, bírságot szabnak ki rájuk, amelynek legmagasabb összege elérheti az 5 millió forintot.

A rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnés miatt keresik Kádár Márkot

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VIII. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást folytat az ismeretlen helyen tartózkodó 23 éves Kádár Márk eltűnése ügyében. A férfi június 7-én VIII. kerületi lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról, a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

Hangolódás képekkel a közelgő ünnepre

Kétdimenziós lélekborzoló a Józsefvárosi Galériában

Elindultam szép hazámba címmel nyílt meg Fejér István fotóművész pünkösd alkalmából megrendezett kiállítása Erdélyről és a csíksomlyói körmenetről a Józsefvárosi Galériában június 6-án. A tárlatot Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Házának igazgatója nyitotta meg.

Tájékoztató

Ügyintézés és vásárlás a pünkösdi ünnepnapok alatt

Olvasóinkat az alábbiakban tájékoztatjuk a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. szakmai igazgatóságainak ügyfélfogadási rendjéről, valamint az Új Teleki téri Piac nyitvatarási idejéről pünkösd ünnepe időszakában.

Kényelmesebb utazás az ünnep idején

A Nagyvárad térig jár az M3-as metró a pünkösdi hosszú hétvégén

Ismét egy hosszú hétvége áll előttünk a pünkösdi ünnepnek köszönhetően. Június 8-án a szombati, 9-én és 10-én pedig vasárnapokon az ünnepnapokon érvényes menetrend szerint indulnak a budapesti közösségi közlekedési járatok. A hosszú hétvégén a kényelmesebb utazás érdekében az M3-as metró egész nap közlekedik az Újpest-központ és a Nagyvárad tér között. A hosszú hétvégén ingyenes a parkolás.

Józsefvárost is érintik a munkálatok

Vágányfelújítás a 4-es és a 6-os villamos vonalán

A Práter utca és a Goldmann György tér, valamint Széna tér és a Margit utca között, összesen közel 2 kilométeres szakaszon újítja fel idén a BKV Zrt. a 4-es és a 6-os villamos vonalát az iskolai nyári tanítási szünetben. A nagykörúti villamosvonal érintett részein többségében 2010 előtt végeztek utoljára nagyfelújítást, ezért idén nyáron a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra cserélik a nagy terhelésű járművek sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát; ennek köszönhetően a jövőben szükséges beavatkozások gyorsabban elvégezhetők lesznek.

A rovat további hírei