Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros újság

Sokaknak az egyetlen élő címe volt

Megszűnt az értesítési cím

Csupán néhány kis hír jelent meg a napokban arról, hogy 2021. június 1-jével érvénytelenítették a lakcímnyilvántartásba bejegyzett értesítése címeket. Az adminisztratív döntésnek sok-sok ezer ember látja kárát, akiknek nem volt más módjuk arra, hogy biztonságosan hozzáférhető hivatalos levelezési címmel rendelkezzenek.

Időbélyeg

Pick és utódai, de nem szalámi a Józsefvárosban

Egy kép, pár szó, múló idő – Marton Réka Zsófia józsefvárosi képei minden hétvégén.

Non.Kunst.Ultra, a gyűjtő

A 3,60-as tejeszacskó nyomában

„Olyan nem volt még soha, hogy kimentem egy ócskapiacra, és üres kézzel jöttem volna vissza. Egy tárgy, ha neked szól, még az is lehet, hogy megvár. Volt már ilyen több is.” Ellátogattunk egy gyűjtőhöz.

Programajánló vasárnapra

Rejtélyes séta a nyolcban

Liternyi vér és cseppenkénti könnyek az ezerszer "átkozott" Józsefvárosban címmel indul vasárnap délután 3-kor úgynevezett krimi- séta a Lőrinc pap térről.

Harmadik oltás: kérdések és kétségek

Jöhet a vakcinakoktél?

Rengeteg hír és rémhír ment körbe az elmúlt hetekben a harmadik oltásról, szabad-e keverni a vakcinákat, kifejezetten kell keverni őket vagy tilos, veszélybe kerülünk, ha a Szputnyik után mRNS vakcinát kapunk, vagy épp az a veszélyes, ha ugyanazt. Mi a külföldi gyakorlat és mit mondanak a magyar orvosok, szakértők?

Híres filmes helyszínek a kerületben

Scarlett Johansson a Népszínházon a gíroszosnál

Bár sok kerületben lakó életét zavarják a filmforgatások, azért amikor a moziban ülve kedvenc színészünk az Üllői úti Aldi előtt lövöldözik, vagy a Népszínházon menekül, dagad a mellünk a büszkeségtől: lám, ahol mindennap járunk-kelünk, az tetszett meg az amerikai filmes bagázsnak. Összegyűjtöttünk néhány ikonikus filmes helyszínt a kerületből.

Podcast-sorozatunkban: Berki Krisztián tornász

„Ha elölről kezdeném, ugyanígy csinálnék mindent“

Elkezdődött a tokiói olimpia, amit ugyan nézők nélkül rendeznek meg, egy év csúszással, de így is a sport nagy ünnepéről van szó. Ennek apropóján egy olimpiai bajnokot kerestünk meg, hogy idézze fel emlékeit, hogyan is jutott a tornászvilág csúcsára. Podcastunkban az igazi Berki Krisztián.

Mesedélőtt egy hónapon át

Mesemondók a Kálvária téren

Július 29-től augusztus végéig minden csütörtökön délelőtt 10 és 12 óra között mesét hallgathatnak a gyerekek (és felnőttek) a Kálvária téren.

Betondzsungeltől a virágtengerig

Újabb udvar zöldül meg

A Mária utca 17. szám alatti társasház a józsefvárosi és a fővárosi önkormányzat zöldítő pályázatán is indult, és mindkettőn nyert. Most több mint 3,5 millió forintból újul meg az udvara. Már feltörték a betont, javítják a csatornát, hamarosan érkezik a friss föld is. Az udvarzöldítés a lakóközösség egybehangzó vágya volt, a virágokat pedig együtt ültetik majd.

Korhű módon állítják helyre

A tér felújításával együtt a Corvin Áruház is megújul

A budapestiek számára a Blaha Lujza tér igazából csak akkor lesz kész, ha a Corvin Áruház is visszakapja régi fényét. A munkálatokról Balogh Olivér ingatlanfejlesztő, a Corvin Áruház Kft. egyik tulajdonosa tájékoztatott minket.

Felemelő érzés

„Nem a fém és a kő, hanem az emberek teszik igazán akadálymentessé az Aurórát”

Június 18-án közöségi összefogás eredményeképpen akadálymentesítő liftet adott át az Auróra Ház. A fogyatékkal élőknek különlegesen nagy örömet szerző akcióról, megrázó személyes vonatkozásokkal tarkítva, a C8 – Civilek aktivistája, Relle Ágnes emlékezik meg.

A GYEREKEK SZÁMÍTANAK, NEM A POLITIKA

Ideiglenes és kompromisszumos félmegoldások a Szelídek Tanodája körül

Továbbra sem megoldott a Szelídek Tanodája boxkör elhelyezése. Jelenleg ugyan van helyük a Kesztyűgyár Közösségi Házban, de az általuk használt terem korántsem alkalmas sportolási célra. Pedig a Tanoda fontos munkát végez, hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak tart bokszedzéseket, és ezzel a tevékenységgel nem csak, hogy célt és feladatot ad a sokszor cél – és perspektívátlan srácoknak, de sokuknak a professzionális sportolói karrier kapui is megnyílnak.

VISSZASZÁMLÁLÁS INDUL

Csütörtök este kiderül, kik tanulhatnak tovább a felsőoktatásban szeptembertől

Nem kell tovább tűkön ülniük a diákoknak, július 22-én este 8 órakor végre közzé teszik a ponthatárokat, így kiderül, kik nyertek felvételt egyetemre és főiskolára a 2021/2022-es tanévre. Több nagyvárosban hirdettek pontváró partit, hogy a fiatalok együtt izgulhassanak az utolsó másodpercekig, aztán örülve vagy búslakodva, együtt is bulizhassanak.

Referendum ötletek jobbról balról

Hosszú idő után újra lehet népszavazást kiírni, kormány és ellenzék egyaránt szavaztatna

Népszavazási dömping látszik felduzzadni hazánkban: a járványügyi korlátozások feloldásának egyik hozadéka, hogy újra lehet referendumot tartani, és ez mind kormányzati, mind az ellenzéki színtéren mozgolódást keltett.

Fodrászok utcája lett a Baross utca

Így él egymás mellett a szír és a szabolcsi iskola

A Baross utca 79-ben két fodrász is dolgozik pár méternyire egymástól. Kíváncsi voltam, hogyan menedzselik az üzletüket, s hogyan kezelik ezt a helyzetet, ám kiderült, az utóbbi időben még számos fodrász idetelepült a közelbe. Varga Zoltánné Niki és Abdullah Abdulrahman a szakmai és üzleti tapasztalataikról beszéltek.

Kiszervezték az egyháznak a nevelőszülői szolgálatot

Sosem érte meg ennyire kevéssé nevelőszülőnek lenni

A TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) hivatásos nevelőszüleit május elején értesítették arról, hogy innentől nem az állam, hanem a katolikus egyház felel értük. Sok választásuk nem volt, munkakörülményeik pedig egyre lehetetlenebbek.

Az idő hozhat megoldást?

Heinrich-udvar projekt – átmenetileg felfüggesztve

Nagy port kavartak cikkeink, amikben feltártuk a Heinrich-udvar tervezett átépítésének körülményeit, de egy ideje csend van az ügyben. Hogy miféle csend ez, vihar előtti vagy megnyugvást hozó, ennek jártunk utána.

Zöld tisztogatás a konyhában

Luffatök, citromsav, ecet

A környezetbarát háztartást támogató cikksorozatunk második részében teszünk néhány lépést a fürdőszobából a konyhába, hogy megnézzük, ott milyen zöld megoldásokat alkalmazhatunk. Keresünk alternatívát a műanyag eszközök pótlására.

FÉL ÓRÁN BELÜL ÉRKEZIK A SEGÍTSÉG

Jelzőrendszeres non-stop házi segítségnyújtás

Egy karra rögzíthető vagy zsebbe csúsztatható készülék segíti az időskorúakat önálló életvitelük fenntartásában és az esetleges vészhelyzetek megoldásában. Ha bajba kerülnének csak egyetlen gombnyomás, és már házhoz is jön a segítség.

Valakinek megtetszett a civilek munkája

Viráglopás a Lőrinc pap téren

Június 20-ára virradóra ellopták a legszebb virágot a Lőrinc pap téri virágágyásból, amit nemrég a JGK és a civilek közösen újítottak fel.

A KACSÁK IS JÓZSEFVÁROST VÁLASZTJÁK

Szellős retromantika, vitorlázó gyerekek a káptalanfüredi strandon

5 évre meghosszabbítják a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület (VGYE) bérleti szerződését a Józsefváros káptalanfüredi strandján, ha a képviselőtestület is megszavazza. Az egyesület továbbra is kedvezményes áron vállalja a kerületi gyerekek oktatását, és részt vállal a strand felújításából is. A FIDESZ azonban tovább folytatja lejárató kampányát az önkormányzat ellen, következetesen mutyit emlegetve a szerződés kapcsán. Természetesen manipulatív fotóik is mindig a vitorláshajók mögül készülnek, lényegesen nagyobbnak láttatva azt a területet, melyet azok elfoglalnak, de a helyszínen járva látható, hogy a hajók a strand szélén helyezkednek el, és csupán zsebkendőnyi területet foglalnak el.

MARATONI ÜLÉS VAGY ÚJABB KIVONULÁS?

Csütörtökön tartják a második képviselő-testületi ülést

Parkolási díjkedvezmény visszaállítása, az önkormányzati lakások bérbeadásának feltételei, tanácsadóiroda létrehozása, a Józsefvárosi Múzeum koncepcióterve – többek között ezekről is szavaznak a július 22-i testületi ülésen.

SZABÓNÉ KÁLLAI SZILVIA, AZ IGEN SZOLIDARITÁS MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM JELÖLTJE

„Korunk szocializmusát akarjuk megteremteni”

Végéhez közeledik a budapesti 6-os számú országgyűlési egyéni választókerületben induló képviselőjelölteket bemutató sorozatunk, amelyben most az egykori MSZP-s Szanyi Tibor fémjelezte párt helyi jelöltjét kérdeztük. Szabóné Kállai Szilvia szerint minőségi baloldali politikát folytatnak, Józsefvárosban a rend-, a tisztaság- és a bérlakáskérdés megoldása a legfontosabb. Szerinte ők a NER legádázabb ellenfelei, és a párt gúnyneve sem zavarja – türelmesen várja, mikor emlegetik például az MSZP-t Maszopnak.

A DELTA VARIÁNS A LEGFERTŐZŐBB

Mit tehetünk a negyedik hullám megfékezésére?

A koronavírus járvány negyedik hulláma még a nyáron berobbanhat hazánkba is, a betegség elsősorban a fiatalok és a nem védettek körében terjedhet – hívja fel figyelmet Dr. Kemenesi Gábor a Pécsi Orvostudományi Egyetem adjunktusa Facebook-oldalán.

Ügyfélfogadás péntekenként az utcán

A Blaháról a Rákóczira költözik az Utcajogász

A metrókijáratnál ad jogsegélyt, segít azoknak, akiknek nem telik ügyvédre.

Visszakozik a kormány

Nem kell listázni a civilek adományozóit

Sok kritikát kapott az a szabályozás, mely arra kötelezte volna az alapítványokat és egyesületeket, hogy átadják az adományozóknak a listáját. A június 30-án a Magyar Közlönyben kihirdetett kormányrendelet bő két hetet élt, máris visszavonták.

A Bródy Sándor utcai Ádám-ház pompás Lotz-freskókkal

Műemlék épületet venne át L. Simon László

A fideszes L. Simon László megpályázta a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozícióját, tervei pedig nagyszabásúak. Kiállítótérré alakítaná át a Bródy Sándor utcai Ádám-házat, ami műemlékvédelmi és más problémákat is felvet.

Podcast sorozatunkban: Pintér Georg

"Teljes mértékben a Palotanegyed részéhez tartozom a kerületnek"

Pintér Georg filmes szakember a Bródy Sándor utca régi, hű lakója. Hű, mert 30 Amerikában eltöltött év után is ide tért vissza, a Palotanegyedbe.

170 éve halt meg Egressy Béni

Szózat, Bánk bán, Petőfi nóták

Egressy Béni rövid élete alatt – 37 évesen vitte el a tüdőbaj – 47 zeneművet, 19 operalibrettót írt és ötven színdarabot fordított magyarra. Aktív pályafutása nagyjából 10 évig tartott, s ezalatt a mai Bródy Sándor utca 26. helyén álló kis házban élt.

Időbélyeg

Membrám Or Gábortól

Egy kép, pár szó, múló idő – Marton Réka Zsófia józsefvárosi képei minden hétvégén.

Valószínűleg szándékos gyújtogatás lehetett az illegális munkásszállón

Tűz volt az éjjel a Koszorú utcában

Szombatról vasárnapra virradó éjjel tűzoltók jelentek meg a Koszorú utca 17-nél, ahol tűz ütött ki. Szerencsére személyi sérülés nem történt, de a környező házak is veszélyben voltak. Úgy tudjuk, egy illegális munkásszállás gyulladt ki.

Tárca

Július 5.

Bakos Gyöngyi író, szerkesztő tárcája.

Közösen kampányolna Karácsony a kormánnyal

Legyen ingyenes antitest tesztelés a Sinopharmmal oltottak számára

Karácsony Gergely főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel, a Kossuth Rádióban tett bejelentésére, miszerint augusztus 1-től felvehető a harmadik oltás. Szerinte szükség lenne a Sinopharm vakcinával oltottak ingyenes tesztelésére.

Újabb homofób támadás

Saját lakásukban támadtak volna a párra, csak azért, mert a melegek

Július 13-án este három férfi próbálta meg rárúgni az ajtót egy meleg párra, a lakásban volt egyikőjük hároméves gyereke is, írja a 444.hu. A Corvin mozi közelében levő lakás erkélyére korábban szivárványos zászlót raktak ki, ez lehetett a támadás oka. A három fiatal, húsz és harminc közötti férfi előbb bekopogott a lakásba, de miután nem nyitottak nekik ajtót, a zárral kezdtek babrálni, és közben az ajtót rugdosták. A lakásban lévők kihívták a rendőrséget, akik hamar ki is értek. A támadók pont akkor hajtottak el, amikor a rendőrök megérkeztek a házhoz. Az egyik lakó szerint a rendőrök kedvesek voltak, de ezzel együtt megkérték őket, hogy a szivárványos zászlót inkább vegyék le, és emlékeztették a párt, hogy „van most ez az új törvény, ugye tudnak róla."

Elhallgatás helyett kibeszélés

Lesz emlékhelye a háborús nemi erőszak áldozatává vált nőknek

Pályázatot írt ki a főváros a háborúkban nemi erőszakot elszenvedett nők emlékhelyének létrehozására. A „Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete” projekt egy komplex program kiállításokkal, konferenciákkal, workshopokkal, és olyan kutatásokkal, melyek például a személyes történeti források gyűjtését célozzák. Egyik eleme ennek a programnak a köztéri emlékmű, melynek terveivel szeptember 30-ig lehet jelentkezni egy nyilvános nemzetközi pályázat keretein belül, és várhatóan jövő nyárra készülhet el az alkotás. Az emlékműre mintegy 30 millió forintot szánnak, a lehetséges helyszínek között felmerült a Városmajor környéke, a Gellért-hegy, a Margit-sziget és Óbuda is. A téma kapcsán Pető Andrea történészt, az MTA Doktorát kérdeztük, aki a szakmai bizottság tagjaként maga is részt vesz a projektben.

Programajánló július második felére

Műalkotás barterezés, kultúrmaszti és csikung mozgásmeditáció

A júniusi kerületi fesztiválok szabadtéri programok után a júliusunk sem lesz kevésbé mozgalmas, most főként beltéri, de hasonlóan színes és érdekes programokat mutatunk a hónap utolsó két hetére a kerület különféle közösségi- és kultúrtereinek kínálatából.

100 éve született Szenes Hanna

„Hannához hasonló személyiség számomra mindössze egy volt, Szent Johanna”

Költő, ejtőernyős, izraeli nemzeti hős – a világ számára ez Szenes Hanna, Szenes Béla író lánya, Szenes Iván unokatestvére. Az ejtőernyősök világszerte emlékugrásokat tartanak a tiszteletére, utcák, terek, parkok viselik a nevét, főleg külföldön, Izraelben himnuszként éneklik a költeményét. Józsefváros még nem vett igazán tudomást róla, pedig legfontosabb éveit itt töltötte a tisztviselőtelepi Szenes-házban.

A főváros aktuális forgalmi állapota

Blaha, buszok, biciklik

Aktuális fejlemények a helyi közlekedésről.

Akciófilm, romantikus dráma, kortás tánc és opera is a repertoárban

Korea minden mennyiségben

Magyarországon eddig nem látható koreai kasszasikereket mutatnak be a józsefvárosi Kultik Terszon július 16. és augusztus 27. között. A vetítések ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Orbán a Kossuth rádiónak nyilatkozott az oltásokról

Jöhet a harmadik oltás, az egészségügyiseknek kötelező lesz a vakcina

Mivel az európai országok ismét elkezdtek szigorítani a koronavírussal kapcsolatos szabályozásokon, sokan várták, hogy mit mond Orbán az oltásokról a Kossuth Rádióban, ahol rendszerint bejelenti a legújabb változásokat.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben