Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

AZ IS FERTŐZ, AKI TÜNETMENTES

Amit tudni illik az új koronavírus betegségről

A koronavírus-járvány egyelőre még csak a csoportos megbetegedések szakaszában tart, de sokak szerint ez a vihar előtti csend a megbetegedések tömegessé válása előtt. Március 28-tól kéthetes kijárási korlátozást rendelt el a kormány a járvány lassítása érdekében. Cikkünkből megtudhatja, miért fontos, hogy tényleg otthon maradjon, ha csak teheti.

HIÁBA A HOME OFFICE, ÍGY SEM KEVESEBB A MUNKA – MONDJÁK A KERÜLET VEZETŐI

Pikó: A bajban esélyt kaptunk arra, hogy jobban figyeljünk egymásra

A veszélyhelyzet kihirdetése, illetve a kijárási korlátozás bevezetése alapvetően változtatta meg a Józsefvárosi Önkormányzat működését is. Pikó András polgármestert, a három alpolgármestert és a többségi frakció vezetőjét is kérdeztük az új helyzetről, munkakörülményeikről, és a jövő lehetőségeiről.

ZENE ÁLTAL KITELJESEDVE: AUTIZMUZSIKA

Csillag születik

A kodályi alapelv szerint a zene tápláló, vigasztaló elixír, ami meghatványozza az élet szépségét és értékeit. Az autistákból álló józsefvárosi Csillagfény énekkart is ez a filozófia határozza meg. Nevüket pedig egy 9 milliárd fényévre lévő csillag felfedezése ihlette, amelynek fénye többszöröse a Napénak. Bár a járványra való tekintettel a soron következő, az autizmus világnapját ünneplő előadásuk elmarad, remélhetőleg az Ars Sacra fesztiválon már felléphetnek.

ÁPRILIS 11-IG TART A KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS, AMITŐL A JÁRVÁNY LASSULÁSÁT VÁRJÁK

Teljhatalmat adott a Fidesz a kormánynak

A járvány elleni védekezésre hivatkozva időkorlát nélküli felhatalmazást adott a kormánynak a rendeleti kormányzásra a Fidesz-KDNP kétharmados többsége. Közben javában tart a két hétre elrendelt kijárási korlátozás. Április 11-ig tart a kijárási korlátozás.

60 ÖNKÉNTES SEGÍT BEVÁSÁROLNI, GYÓGYSZERT KIVÁLTANI, CSEKKET BEFIZETNI VAGY KUTYÁT SÉTÁLTATNI

Izzik az önkormányzati zöld szám

Több mint félezer hívás futott be szűk két hét alatt a járványhelyzet miatt indított önkormányzati zöldszámra. Főleg idősek kérnek segítséget élelmezésükben és ügyeik intézésében.

Immunerősítés járvány idejére

Kipróbált, bevált finomságok Kiss Éva konyhájából

A vírusos betegségeken akkor tudunk enyhébb tünetekkel átesni, ha erős az immunrendszerünk – érdemes tehát fűszerekkel, gyümölcsökkel és növényekkel is megsegítenünk. A koronavírus-járvány ráadásul sokkal veszélyesebb, mint egy sima influenza, ezért is erősítsük a szervezet védekezőrendszerét!

A JÓZSEFVÁROSI KITÜNTETÉSEK ÁTADÁSA ŐSZRE TOLÓDHAT

Születésnap lesz a névnapból?

Az elmúlt években a március 19-i József naphoz kötődően adták át a kerületi kitüntetéseket. Most, a koronavírus-járvány idején ez nem lehetséges. Az önkormányzatnál érdeklődésünkre közölték: egyébként is azt tervezik, hogy a jövőben Józsefváros alapításának ünnepén, november 7-én adnák át a kitüntetéseket. Az erről szóló rendelettervezet azonban még csak előkészítési szakaszban van, így részleteket egyelőre nem lehet tudni.

ÚJABB KÖNYVTÁR A PALOTANEGYEDBEN?

Ilyen lehet az új Széchényi Könyvtár

Noha legújabban arról szólnak a hírek, hogy Józsefváros legelőkelőbb részére, a Palotanegyedbe a Pázmány Péter Katolikus Egyetem költözhet jelenlegi, piliscsabai kampuszából, korábban a kerület ezen része egy másik intézmény új otthonaként is felmerült. Méghozzá a Budai Várból kikötöző Országos Széchényi Könyvtár új épületének helyszíneként – több másik helyszín mellett.

MINDEN ÚT BRINGAÚT

Százéves, kétkerekű birodalom

Az ajtónyitást éles hangú csengő jelzi, ami meglehetősen fiatal darabja a boltnak, míg a padlóját már vagy 100 éve koptatják a kuncsaftok. Vannak, akik nem is vásárolni vagy szervizeltetni, csupán nosztalgiázni térnek be a józsefvárosi, oldschool kis üzletbe, ahol még szüleik, nagyszüleik vették meg nekik az első – gyerekként talán a mindenséget jelentő – biciklit.

SOK KISVÁLLALKOZÁS LEHÚZHATJA A ROLÓT A KORONAVÍRUS MIATT

Kiürültek a kerület utcái

„Nem tudjuk, fogalmunk sincs, tanácstalanok vagyunk” – nagyjából minden kerületi vendéglátós ezekkel a szavakkal reagált a kérdésünkre, hogy mi a tervük a közeljövőre. Épp a délután háromórás zárási szabály bevezetésekor kaptuk el őket, a legtöbben már pakolták fel a székeket, mások válságstábot tartottak, néhányan pedig reménytelenül vártak egy-egy beeső vendégre.

SEGÍTSÉG JÁRVÁNY ALATT IS

Ügyelet a bölcsikben és az óvodákban

Józsefvárosban a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a bölcsődékben és óvodákban ügyeletet tartanak.

INTERJÚ HERMANN GYÖRGGYEL, A MOMENTUM KÉPVISELŐJÉVEL

„Egyszerre kell szolidárisnak és igazságosnak lenni”

Itt érzi otthon magát, és előbb-utóbb a kerületbe fog költözni Hermann György képviselő, aki a testületben a Közösen Józsefvárosért frakció tagja. A szociális, egészségügyi és lakásbizottság elnökeként az új lakáspályázati rendszer kidolgozásában vállalt tevékeny szerepet. A lakáspályázatokat hamarosan kiírhatnák, de a járványhelyzet miatt ezt most el kell halasztani.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben