Programok

Eseménynaptár

Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

KERESÉS

Józsefváros újság

A környezet megóvása visszahat saját életünkre

Föld-napi ünnepség az Orczy-parkban

Idén is vidám programokkal várták A Föld napja című programra látogató családokat a Kesztyűgyár Közösségi Ház dolgozói. Az eddig megszokottól eltérően nem a Mátyás téren, hanem – hogy minél többeket vonjanak be – az Orczy-parkban, az új játszótéren szervezték a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt kikapcsolódásul szolgáló rendezvényt.

„Emeljünk magasba minél több gyereket”

Világrekord-kísérlet a Margitszigeten is

A 10 éves Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom a 2018-as nagy siker után 2019-ben ismét megrendezi „Emeljünk magasba minél több gyereket” elnevezésű országos rendezvényét. A cél, hogy megdöntsék a tavalyi világrekordot. Ehhez május 11-én több településen – Budapesten a Margitszigeten – izgalmas programokkal készülnek a családok számára, majd pontban 11 órakor a világrekord-kísérlet során egyszerre emelik föl gyermekeiket. A mozgalomnak az is célja, hogy ezzel az akcióval felhívja a figyelmet a gyermekvállalás fontosságára.

Garázdaság miatt vették őrizetbe

Elfogták a férfit, aki aktivistákra támadt

Aktivistákra támadt egy férfi a Móricz Zsigmond körtéren. A férfit lakásán fogták el és előállították a IX. kerületi rendőrkapitányságra.

A teherautó sofőrjét kórházba szállították

Villamos és teherautó ütközött a Teleki térnél

Egy villamos és egy teherautó ütközött a Fiumei úton, a Teleki László térnél. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az elsődleges információk szerint a villamoson utazók közül senki nem sérült meg, a teherautó sofőrjét a mentők kórházba szállítják.

Ingyenesen elérhető

Telefonos és online lelkisegély-szolgálat

A DélUtán Alapítvány, amely 21. éve ingyenesen hívható az ország minden pontjáról, már eddig is sok magányos, elszigetelt, 40 év feletti ember gondján tudott enyhíteni. Nemcsak telefonon fogadják a támaszadást igénylő embereket és nemcsak a középkorú és idős emberek jelentkezését várják. 18 éves kortól Chat- és e-mail kapcsolatot kínálnak a lelki támogatásra szorulóknak.

Meglepetés lesz, eső nem!

Új időpontban a Föld napi rendezvény

Sok szeretettel továbbá szabadtéri játékokkal, vetélkedőkkel és más meglepetésekkel várják az érdeklődőket - új időpontban: április 25-én, csütörtökön 14 órától A Föld napja alkalmából szervezett családi programon az Orczy parkban az új játszótérnél a Kesztyűgyár dolgozói! A rendezvényt kedden tartották volna, ám a zordra fordult időjárás nem bánt kesztyűs kézzel sem a szervezőkkel, sem az érdeklődőkkel, így az halasztásra kényszerült. Azonban, ha az időjósoknak hihetünk, a hidegfront elvonul lassan, és csupa móka, játék és kacagás kerül a helyébe, főleg, ha minél többen ünnepeljük együtt A Föld napját a már előre is izgalmasnak ígérkező rendezvényen!

Karbantartás május 13-26. között

Két hétre lezárják a Keleti pályaudvart

Karbantartás miatt május 13-tól 26-ig zárva tart a Keleti pályaudvar – tájékoztatott a MÁV Zrt. A lezárás idején a vonatok nem érintik a Keletit, minden járat induló- és végállomása más – többek közt a Nyugati és a Déli pályaudvar, valamint a peremkerületi – pályaudvarokra és állomásokra kerül át.

Emléklappal és virágcsokorral lepték meg a szépkorú hölgyet

Kilencvenéves lett Mádi Istvánné

90. születésnapja alkalmából köszöntötte Mádi Istvánnét Ferencz Orsolya, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselője április 17-én: gyönyörű virágcsokrot és egy Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot ajándékozott a szépkorú születésnaposnak.

A hívatásos tűzoltók elfojtották a tüzet

Kigyulladt egy autó a Szigony utcában

Kigyulladt egy személygépkocsi a Szigony utcában hétfőn kora délután. Az utas- és a motortér égett. A fővárosi hivatásos tűzoltók elfojtották a lángokat és megkezdték az utómunkálatokat.

A kereszténység legnagyobb ünnepe

Áldott húsvétot mindenkinek!

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. A Biblia szerint Jézus pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Ugyanakkor a tavasz eljövetelének ünnepe is. Húsvéttal kapcsolatosan számos népszokás él a mai napig. Húsvétvasárnapi szokás az ételszentelés, húsvéthétfő pedig a locsolkodás napja. Ezúton kívánunk áldott húsvétot minden kedves olvasónknak!

Két autó ütközött

Baleset történt a Bérkocsis utcában

Összeütközött két személygépkocsi a Bérkocsis és az Auróra utca kereszteződésében pénteken kicsivel dél előtt - adta hírül a Katasztrófavédelem VÉSZ nevű alkalmazása. A karambol következtében az egyik jármű felborult. Az esethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. Az első hírek szerint a balesetben három ember megsérült, ezért őket a mentők ellátják. A helyszínen forgalomkorlátozásra kell számítani.

Meg kell tanulni újra ünnepelni!

Húsvét igazi öröme a feltámadás reménye

Virágba borultak a fák, zsongással teltek meg az utcák. Tavasz van. Lassan végéhez ér a 40 napos nagyböjt is, ami a hitben való elmélyülés, a bűnbánat, a lemondások – Jézus Krisztus feltámadásának a megünneplésére való készülődés időszaka. Ideér az ünnep, a kereszténység legnagyobb ünnepe. A nagyszombat esti misén – húsvét vigíliáján – újra megszólalnak a harangok. Húsvétvasárnap az asztalokra bárányhús és sonka kerül. Vízbevető hétfőn kis kosárkákban hímes tojások és csokoládé nyulak várják újdonsült gazdáikat, amiből lányok kínálnak majd fiúkat, cserébe a locsolásért. Az ünnep jelentőségéről Michels Antallal, a Szent József-plébániatemplom plébánosával beszélgettünk.

A rovat további hírei