Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros újság

Építkezés és gyalogosforgalom

Elértük: már kevésbé veszélyes a közlekedés

Az Orczy úton zajló építkezés kivitelezője balesetveszélyesen és nem az engedélyek szerint biztosította a gyalogosforgalmat. Addig nem engedtük el a témát, amíg új megoldást nem talált: ez már egy fokkal jobb, de még nem az igazi.

130 éve született Karácsony Sándor

A tanulót szeretni kell

Karácsony Sándor író, filozófus, de legfőképp pedagógus volt. Nyolc évig tanított a Tavaszmező utcai volt Zrínyi Gimnáziumban, ahol ma az Óbudai Egyetem működik.

A népszerű humorista 82 éves volt

Meghalt Sas József

Elhunyt Sas József színművész, humorista. A klasszikus kabaré egyik utolsó képviselője 2019-ben agyvérzést kapott, majd a visszatérését tervezte, ám a koronavírus-betegséggel már nem tudott megküzdeni a szervezete.

Közösségi részvételi iroda

Áron, Józsefváros önkéntes őrangyala

A járvány második hullámában sem hagyják magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának önkénteseit bemutató sorozatunkban ismerjék meg Áront.

Koromné Beck Zsuzsanna emlékére

Méltónak lenni az örökséghez

Folyamatosan érkeznek az ötletek öregdiákoktól, tanulóktól és szüleiktől arra, hogyan emlékezhetnének a Vörösmarty Mihály Gimnázium december végén elhunyt igazgatónőjére.

Vitázott és szúrt

Késelés a Mester utcai villamosmegállóban

Egy fiatal férfival keveredett szóváltásba a 4-6-os villamos Mester utcai megállójában egy társaság, melynek egyik tagja megszúrta a férfit, aki életveszélyesen megsérült. A támadókat még keresik.

Józsefváros a Civil Rádióban

„A demokrácia nem főnév, hanem ige…”

„… csak akkor van, ha csinálják” – mondta Udvarhelyi Tessza, a Közösségi Részvételi Iroda vezetője a Civil Rádió 117 perc című közéleti magazinműsorában.

Nyolc év csúszás, áttervezés után

2022-ben nyithat meg a Sorsok Háza

Jövőre lesz látogatható az eddig több mint 7,5 milliárd forintba kerülő, de évek óta kívül kész, belül félkész állapotú, a régi józsefvárosi pályaudvar területén épült Sorsok Háza.

Józsefvárosi Galéria, Zászlómúzeum, Vállalkozásfejlesztési Központ

A pénzhiány miatt bezár több kerületi intézmény

Egyre nehezebbé váló pénzügyi helyzetében a Józsefvárosi Önkormányzat nem tudja tovább vállalni több intézmény működtetését. Bár a Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum és a H13 Vállalkozásfejlesztési Központ mind hatalmas értéket képvisel, a pénzhiány miatt ezeket bezárják.

Lenullázhatja a hallgatók félévét az új vezetés

SZFE: korbács és mézesmadzag

Számos, a józsefvárosi székhelyű Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) jövőjét érintő döntés került nyilvánosságra a napokban: szétköltöztetik a képzéseket, a Vas utcai ingatlan a refomráus egyházé lehet, átnevezik az egyetem intézményeit, és alakul az új tanári kar is.

Ferencvárosi okostanterem-botrány

Csendben távozott a tankerületi igazgató

Már nem Tolnai Marianna a VIII. és IX. kerületi iskolákat is felügyelő tankerületi központ igazgatója, mert felmentették. Az okokról ő is és a Klebelsberg Központ is hallgat, de távozása könnyen összefüggésbe hozható egy tavalyi botránnyal.

Józsefváros légszennyezettsége a középmezőnyben van

Sokszor rossz, de néha egészen jó a levegő

A covid-járvány miatt visszafogott életvitel egyetlen pozitív hozadéka, hogy Budapest légszennyezettsége valamennyire mérséklődött.

Közösségi Részvételi Iroda

Tibor, Józsefváros önkéntes őrangyala

A járvány második hullámában sem hagyják magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának önkénteseit bemutató sorozatunkban ismerjék meg Tibort.

Folyamatosan dolgoznak Józsefváros költségvetésén

„A kormány minden húst lerágott rólunk”

Még nincs idei költségvetése Józsefvárosnak, de nem is egyszerű az önkormányzat dolga. „Csontra le vagyunk csupaszítva, a kötelező feladatokat éppenhogy el tudjuk látni” – így látják a hivatalban a helyzetet. Annyi biztos, hogy az alapvető feladatok biztosításáról és a leginkább rászorulók támogatásáról így sem akarnak lemondani.

Kerületi intézmények kínálatából 2. rész

Online kikapcsolódás és tanulás

Még jó ideig nem lesz lehetőségünk utazni, előadásokra, színházba, moziba járni, edzésre menni, így jól jönnek az online programok. Ajánlónk első részében főleg kulturális lehetőségek közül válogattunk, most a kikapcsolódás és az oktatás területéről ajánlunk eseményeket.

Közösségi Részvételi Iroda

Dóra, Józsefváros önkéntes őrangyala

A járvány második hullámában sem hagyják magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának önkénteseit bemutató sorozatunkban ismerjék meg Dórát.

Az underground legenda újjáéled

Újranyit a Tilos az Á a Mikszáth téren

Egykori nevén és helyszínén, a Mikszáth téren újranyit a legendás underground hely, a Tilos az Á. A rendszerváltás környékén a Tilos az Á Belső-Józsefváros megkerülhetetlen intézménye volt és mindenféle érdekes és értékes ötletnek helyt adott. Itt startolt el például 1991-ben a Tilos Rádió.

Parkolás és gondok

Indul az átalakítás

Tavaly óta komoly előkészítő munka folyik Józsefvárosban a lakosság bevonásával a parkolási helyzet javítására. A változás azonban nem ígérkezik gyorsnak, mert a kormány parkolással kapcsolatos járványügyi intézkedései egyelőre megkötik az önkormányzatok kezét.

Ne nyúljunk hozzá, veszett lehet!

Rókák bukkantak fel a kerületben

A kerület több pontján is rókaészlelést jelentettek szerda délután: előbb a Fiumei úti Baleseti Intézet udvarára tévedt be két állat, majd a Víg utcában láttak rókát. A legjobb, ha nem nyúlunk az állathoz, mert veszett lehet, a hatóságok dolga a befogás.

Idei költségvetésről, állami elvonásokról

Pikó András polgármester 2021 kilátásairól

Mit várhatunk az idei évtől és az ellenzéki önkormányzatokat sarcoló kormányzattól? – erről beszél videójában Pikó András polgármester. Szóba hozza a készülő idei költségvetést, a járvány elleni védekezést és azt, miként nehezíti mindezt a kormány és a Fidesz hozzáállása.

Káptalanfüred: az eredeti terv rossz és drága

Tábor gyerekek és fák nélkül

A kerület előző, fideszes vezetése 2018-ra ígérte a nyári tábor újjáépítését, de a most is csak félkész beruházás csúszását a tavaly érkezett Pikó Andrásra próbálják kenni, a kormányzat pedig össze-vissza beszél és csuklóztatja a polgármestert.

Kerületi intézmények kínálatából 1. rész

Izgalmas programok a járvány alatt is

Még jó néhány hónapig nem lesz lehetőségünk utazni, előadásokra, színházba, moziba járni, edzésre menni, így jól jönnek az online programok. Ajánlónk első részében főleg kulturális lehetőségek közül válogattunk, de a pszichológia témája iránt érdeklődőkre is gondoltunk.

Több alkotása is van a kerületben

Száztíz éves lenne Andrássy Kurta János

Csaknem 60 éven át alkotott tisztviselőtelepi műteremházában Andrássy Kurta János szobrászművész, aki 110 éve született. A Michelangelóhoz is hasonlított szobrásznak Józsefvárosban több köztéri alkotása is fellelhető.

Figyeljünk egymásra!

Jön a hideg, -20 °C is lehet

Az eddigi viszonylag enyhe télhez képest a hét második felétől jóval hidegebb idő jön: néhol hóeséssel, de mindenhol -10 °C alatti hőmérséklettel, aminek már komoly veszélyei is vannak. Vigyázzunk egymásra, segítsünk egymásnak!

Megújultak a gyerekek által használt terek

Milliós felújítások a Kesztyűgyárban

Felújították a Kesztyűgyár Közösségi Ház gyerekek által használt helyiségeit és a beázott tetőt. Az épületben most úgysem tarthatnak programokat, ez megkönnyítette a munkát. Saját forrásból csaknem 8 millió forintot költöttek a rekonstrukcióra.

Szolidáris kerület: étel elvihető!

Ha sok, elajándékozzák

Szeptemberben foglalkoztunk az akkor még friss, Túl sokat főztem, VIII. kerület nevű Facebook-csoporttal. A szolidaritásra épülő mozgalomnak sem a koronavírus-járvány, sem az ünnepek nem tettek be: megduplázódott a létszám és sorakoznak az adakozó bejegyzések.

Évfordulós hírességek

A dalszerzőtől a régi térképek mesteréig

Józsefváros híres polgárai közül jópárnak volt kerek évfordulója 2020-ban. Az új év elején összeállításunkkal rájuk emlékezünk.

Illemtan lépésről-lépésre

Nevelő, motiváló lépcsők a Vajdában

Az elmúlt években terjedt el annak ötlete, hogy a nevelési-oktatási intézmények lépcsőit – nem titkolt nevelési célzattal - a viselkedéskultúra alapjainak elsajátítását, vagy éppenséggel megerősítését célzó udvariassági kifejezésekkel dekorálják.

Hol a legjobb a savanyú Józsefvárosban?

Káposztakörkép és ízteszt

Az egyik kerületi Facebook-csoportban vetődött fel a kérdés, hogy hol kapható a legjobb savanyú káposzta Józsefvárosban. Végiglátogattuk az ajánlott helyeket, mindenhol megkóstoltuk a káposztát, próbáltunk az árusoktól információt gyűjteni, és végül értékeltük a káposztákat.

Segíteni ünnep

Józsefváros önkéntes őrangyalai kitartanak

A karácsonyi és az újévi ünnepek alatt sem hagyták magukra a kerület önkéntesei Józsefváros lakóit. Az önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának a koronavírus-járvány első hullámában toborzott önkénteseinek egy része a mai napig vállal feladatot. Aki egyszer kipróbálta, nemigen akar felhagyni a segítéssel.

A Duna TV egykori székházába tart az egyetem

Eladhatják az SZFE józsefvárosi épületeit

Sok újdonsággal jár az oktatás február 1-i újraindítása a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – közölte az intézmény új vezetése, de azt nem erősítették meg, hogy ez azt is jelenti: eladják a jelenlegi épületeket. Mindenesetre a kormánytól már megkapták a Duna TV volt székházát.

Ruhafogas a Kesztyűgyár előtt

Fázol? Akkor vigyél egy kabátot!

A Kesztyűgyár Közösségi Ház munkatársai télikabátokkal teli ruhaállványt helyeztek ki a Mátyás térre, hogy akinek nincs pénze rendes meleg ruhára, bátran vigyen egyet magával.

Száz alá csökkent az elhunytak száma

Pikó: az oltás a felelősségteljes döntés

Józsefváros polgármestere mindenkitől azt kéri, mindenki oltassa be magát, „ez most a felelősségteljes döntés”. Eközben a friss, napi adatok szerint csökkent az elhunytak és az új megbetegedések száma is.

Hagyomány lett a jótékonysági utazás

Buszos kirándulás másképp

Buszos városnézésre invitálta a City Sightseeing a józsefvárosi általános iskolásokat és szüleiket. Az ötlet elvileg az egyik, a vállalatnál dolgozó unokájától származott, mára hagyomány lett belőle.

Kásler: 50%-os átoltottságig fenntartják a korlátozásokat

Kiderült: aki nem regisztrál, nem kap oltást

Két fontos járványügyi hír is érkezett szombaton. Kiderült, csak az kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát, aki regisztrál rá. Az is kiderült, hogy addig tartaná fenn a kormány a járványügyi intézkedéseket, amíg el nem érik az 50 százalékos átoltottságot, vagyis be nem oltanak 5 millió embert.

A parkban 4 fát ki kellett vágni, de 8-at ültettek helyette

Megújult a kutyafuttató a Kálvária téren

A Kálvária tér elhanyagolt képet mutató, északi része alapvetően változik meg, a megújulás egyik lépése a közelmúltban a kutyafuttató rendezése és új fák ültetése volt, de a fejlesztéseknek ezzel nincs vége.

Meghalt 114 beteg, 2716-tal több a fertőzött

Karácsony Gergely: „vállaljuk be a két tűszúrást”

Továbbra is száz felett van a napi halálozások száma, és 2-3000 között az új fertőzéseké – derült ki a friss adatokból. Közben Karácsony Gergely főpolgármester mindenkit arra buzdított, hogy amint lehet, oltassa be magát, a kormánynak pedig felajánlotta a főváros segítségét.

Józsefvárosban született az olimpiai bajnok

Keleti Ágnes 100 éves: „szeretek élni”

Tudták, hogy Keleti Ágnes, a ma élő legidősebb olimpiai bajnok is kerületünk szülöttje? Csellózott és táncosnő akart lenni, végül tornász lett. Az ötszörös olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója azt mondja: "Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet".

Ragaszkodnak az eredeti tervhez, még ha rossz is és drága?

Káptalanfüred: itt a kormányzat válasza

Válaszolt a Józsefváros újság kérdéseire a káptalanfüredi tábor állami támogatását előbb visszavonó, de ígérete szerint a pénzt talán mégis megadó illetékes minisztérium, ám válaszuk több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol.

180 éve született Jungfer Gyula

A magyar műipar egyik állócsillaga

Róth Miksa az üvegablak, Thék Endre a bútor, a józsefvárosi Jungfer Gyula pedig a díszműkovácsolás mestere volt a XIX. század végi nagy fellendülésben.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben