Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Józsefváros újság

Baranyi Krisztinát és Pikó Andrást is megkeresik az ötlettel

Közteret nevezne el Törőcsik Mariról egy kezdeményezés

Manhalter Dániel DK-s politikus egy közeljövőben létrehozandó parkot vagy egy Rákóczi út melletti területet nevezne el a legendás színésznőről.

Leleményes ötlettel készül egy helyi iskola

Ezzel jár, ha a szülő úgy dönt, nem engedi a gyerekét hétfőtől iskolába

Mivel április 6-án elértük a 2,5 millió beoltottat, a kormány döntése szerint 19-én, hétfőn nyithatnak az iskolák. Később módosult a terv, első körben csak az alsó tagozatosok térhetnek vissza a tantermekbe, de ezt is kétkedve fogadta sok szülő.

A szűrés önkéntes alapú

Mától tesztelik az óvódai és iskolai dolgozókat

Ingyenes tesztelési napokat tart a Józsefvárosi Önkormányzat a hétfői nyitás előtt. Az óvodák alkalmazottait az önkormányzat által beszerzett, az iskolák munkatársait pedig a fővárosi által felajánlott gyorstesztekkel ellenőrzik.

„Nyitunk is, meg nem is”

Kerületi pedagógusok az iskolai nyitásról

A kormányzat – a korábban beharangzottakkal szemben – szerdán úgy döntött, május 10-ig eltolja a felső osztályosok visszaengedését az iskolákba, csak az alsósoknak indul hétfőtől a jelenléti oktatás. Józsefváros iskoláiban dolgozó tanárokat, tanítókat kérdeztünk arról, hogyan vélekednek az április 19-i nyitásról. A válaszokat név nélkül közöljük.

Vitézy Dávid az 5-ös metró építésének előkészületeiről

Hetvenméteres lyukat fúrtak a Kálvin téren

És még 92-őt fúrnak a közeli hónapokban, ugyanis mintát vesznek a tér alatti talaj mély rétegeiből, ami a mérnököknek nyújt fontos támpontot a leendő 5-ös metró állomásának tervezéshez.

ÖTLETPÁLYÁZAT – RÉSZVÉTELI MÓDON

Ön mit valósítana meg Budapesten?

A tavalyi év utolsó negyedévében zajlott le a a Fővárosi Önkormányzat által kiírt ötletpályázat, melynek célja, hogy Budapest fejlesztési költségvetéséből részvételi alapon valósítsanak meg civil ötleteket egymilliárd forintos keretből. Mintegy 700 ötletből lehet válogatni most.

INTERJÚ JÁMBOR ANDRÁS ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐJELÖLTTEL

„Azokat akarom képviselni, akikkel a boltokban, az utcán találkozom”

Jámbor András is bejelentkezett az ellenzéki előválasztásra egyéni képviselőjelöltnek a kerületünkben, pontosabban a Ferencváros és Józsefváros nagy részét magába foglaló 6-os számú egyéni választókerületben. A fiatal VIII. kerületi politikussal – a Szikra Mozgalom jelöltjével – a pályájáról, politikai ambícióiról és terveiről beszélgettünk.

Ugyan még ingyenes a parkolás, de az engedélyek már lejártak

Meghosszabbította már a parkolási engedélyét?

Bár a kormány döntése alapján jelenleg még ingyenes a parkolás szerte az országban, a fokozatos nyitással ez hamarosan meg fog változni, és egyes, meg nem erősített hírek szerint az ingyenes parkolás csak május végéig lesz érvényes. A 2020-ban kiadott parkolási engedélyek viszont idén március 31-én lejártak.

Rangos díj egy józsefvárosi óvópedagógusnak

„A legszebb hivatás az enyém“

Kozmáné Szabó Edina 20 éve kezdett el óvodapedagógusként dolgozni, akkor még egy kis Békés megyei faluban, Köröstarcsán, de szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy már hosszú évek óta Józsefvárost segíti szakmai tudásával és lelkesedésével. Az április 14-én rendezett NETEDUCATIÓ - a Modern Pedagógusok V. Konferenciáján a Pedagógus Oscar díj zsűrijének különdíját nyerte el.

ÚJABB LAZÍTÁSOK JÖNNEK

Jövő hét közepén nyithatnak a teraszok, hétfőn csak az alsósok mehetnek iskolába

„Elértük a 3 millió oltást” – közölte ma délután Orbán Viktor közösségi oldalára feltöltött videójában. A miniszterelnök arról is beszámolt, ha eléri a beoltottak száma a 3 és fél milliót nyithatnak a teraszok is.

CÉL AZ ÁTLÁTHATÓSÁG

Interaktív oldalon böngészhető a költségvetés

Interaktív oldalt indított a Józsefvárosi Önkormányzat a 2021. évi költségvetés közérthető bemutatására. Az oldalon böngészve részletes betekintést nyerhetünk, mire és mennyit költenek.

Három napon belül alakult oltóponttá ismét az Auróra utcai rendelőintézet

Helyt állt az oltási hajrában az önkormányzat rendelőintézete

Alig indult újra a mindennapi élet a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK) a négynapos húsvéti oltási kampány után, ma újra oltóponttá alakult az intézmény. Hogy mekkora erőfeszítés áll mindennek hátterében, arról Koroknai András főigazgató főorvost kérdeztük.

Sokan nem engedik majd iskolába a gyereket

A szülők nagy része nem tartja biztonságosnak a nyitást

A Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért közösség kérdőíves kutatást végzett az iskolás és óvodás gyermekek szüleinek körében az újranyitásról. Most részletes elemzést közöltek az eredményekről, ami szerint a legtöbb szülő nem támogatja az iskolák és óvodák április 19-re tervezett megnyitását.

Az elmúlt napok tapasztalata szerint sűrítették a járatokat

Tovább finomítja a BKK az esti menetrendet

A kijárási korlátozás este 10 órára módosításához alkalmazkodva a BKK járatai gyakrabban járnak a késői órákban. A menetrend-módosítást két lépésben vezették be.

Együtt kertészkedő kerületek

Közös út, élhetőbb környezet – virágzó együttműködés

Közös virágültetésre hívta múlt szombaton az embereket Józsefváros és Ferencváros önkormányzata a kerületek határára, az Üllői út két oldalára. Az esemény annyira népszerű volt, hogy a Corvinnegyedtől a Nagyvárad térig szinte minden virágkazetta gondos gazdára lelt. A virágzásra ugyan még várni kell néhány hetet, már most is szembeötlő a változás.

Egy év múlva választunk

Kik indulnak Józsefvárosban a parlamenti választásokon?

Még egy év van hátra a parlamenti választásokig, de Józsefvárosban már szokatlanul nagy a mozgolódás, eddig már hatan is bejelentették indulásukat. Mindez persze érthető annak fényében, hogy hat ellenzéki párt megállapodott egy előválasztásról, amit még 2021. október 23. előtt szeretnének megszervezni, az pedig már nincsen olyan messze. Erre pedig reagál a többi induló szervezet is.

Májusban lehet kipakolni a lomokat

Lomtalanítás a kerületben

Az FKF Kft. idén május 2. és 8. között tervezi elvinni a kerületiek fölöslegessé vált lomjait. A cég körzetekre osztotta a kerületet, egy-egy részről mindig a kipakolást követő napon szállítják el a hulladékot.

Internet nélkül regisztrálni sem tudnak

Kampány indult az elmaradott településen élők beoltásáért

“Oltass, hogy élhess” néven kampányt indít a Országos Roma Önkormányzat, az aHang, a Dikh TV, a Romnet és a Roma Sajtóközpont, amelynek keretében önténtesekkel látogatnak el az ország 100 legelmaradottabb településére, hogy segítsenek oltásra regisztrálni az ott lakóknak.

Biztosnak tűnik a költözés

Beolvasztják a Természettudományi Múzeumot a Nemzetibe

2019 elején lehetett először a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről hallani, azóta létbizonytalanságban él a múzeum. Volt szó arról is, hogy mégis maradhat a kerületben, most úgy tűnik, ez a hír igaznak bizonyul, csak épp egészen más formában, mint gondoltuk.

Kezdő tippek a Kerékpárosklubtól

Inkább bringázz, Józsefváros

A Magyar Kerékpárosklub nem csak a biciklisek érdekeit védi, azért is rengeteget tesznek, hogy minél több embert vegyenek rá az autó és a tömegközlekedés környezetbarát és fenntartható kiváltására. Kezdő tippjeik segítenek azoknak is, akik eddig féltek szembenézni a városi forgalommal.

Újra látható a roma képgyűjtemény

A lelki melegség és kedvesség képei

A Kőfaragó utca 5. alatt nyílt meg Szabadulás címen a Roma Parlament kiállítása, ami 55 cigány festő- és grafikusművész 239 hányatott sorsú alkotásából ad keresztmetszetet.

GYÁSZ

Elhunyt Szomjas György, kerületünk díszpolgára

A rendező április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében halt meg.

Tovább nőtt a kerékpáros-forgalom

Egyre többen pattannak két kerékre

Ahogy már januárban megírtuk, 2020-ban 15 százalékkal nőtt a biciklisek száma a forgalomszámlálóval rendelkező kerékpárutakon mért adatok szerint. A Magyar Kerékpárosklub most újabb statisztikával jelentkezett a 2021 eleji adatokról.

P+R és B+R

Új parkolóhelyeket és a kerékpártárolókat terveznek

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója április elején osztotta meg a Facebookon azokat a terveket, melyekből – többek között – kiderül, hogy milyen közlekedési fejlesztések várhatók a jövőben Budapesten és az elővárosokban.

A nyitásra reagált a tömegközlekedés is

Sűrűbben járnak a a BKK-járatok

A Budapesti Közlekedési Központ is igazodott a járványügyi intézkedésekhez, szerda este óta járatokat sűrítenek a legforgalmasabb belvárosi, valamint a metrókhoz kapcsolódó vonalakon.

NEM VAGYUNK TÚL A HARMADIK HULLÁMON

A MOK szerint korai a nyitás

A Magyar Orvosi Kamara mai napon kiadott közleményében arra kéri a lakosságot, hogy a lazítások ellenére fokozottan tartsák be a járványügyi előírásokat, úgy vélik, „a súlyos áldozatokat követelő harmadik hullámon még egyáltalán nem vagyunk túl”.

NEM MINDEN HULLADÉK SZEMÉT

Komposztáljunk együtt a Teleki téren!

Lakossági kezdeményezés alapján közösségi komposztáló épül a Teleki téri parkban. A kivitelezést a Társak a Teleki Térért Egyesület vállalta, szakmai támogatást a Főkert Zrt. és a Humusz Szövetség nyújt, a projekthez az önkormányzat is hozzájárul. A komposztálót bárki igénybe veheti majd, de az előírások betartása szükséges.

IDŐS HÖLGYEKET TÁMADOTT MEG

Láncokat lopott, elkapták

Elfogták és előállították a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon azt a fiatal férfit, aki hazafelé tartó idős hölgyek nyakából tépte ki láncaikat.

A PROGRAMSOROZAT ONLINE LESZ KÖVETHETŐ

Pénteken kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Április 9-18. között rendezik meg Európa egyik legkomolyabb múltra visszatekintő, összművészeti fesztiválját a Budapesti Tavaszi Fesztivált. A tíz napos rendezvénysorozat idén az online térbe költözik, ám továbbra is változatos kulturális programokat ígérnek a szervezők, ráadásul ingyenesen.

NYITÁS

Szerdától nyithatnak a boltok, újraindulhatnak a szolgáltatások

Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon – közölte Orbán Viktor. A miniszterelnök azt is bejelentette a közösségi oldalára feltöltött videójában, hogy szerdán nyithatnak az üzletek, újraindulhatnak a szolgáltatások.

Lezárul a távközlés egykori sikertörténete

Nem jön már több távirat

Aki még át akarja élni, milyen telegrammot feladni és kapni, most siessen a József körúti vagy a Kálvária téri postára, mert már csak pár hete van rá, hogy küldjön egyet. Egy ősrégi postai szolgáltatás szűnik meg végleg.

OLTÁSÉLMÉNY

Így oltottak be az Aurórában

Csütörtök este hívott a háziorvosom asszisztense, hogy az Auróra utcai oltóponton megkaphatom a koronavírus elleni vakcinát.

Józsefvárosi jelöltek is vannak

Kié lesz a 2021-es Pedagógus Oscar-díj?

A még tartó közönségszavazással rövidesen lezárul a Legjobb Pedagógus címre érdemes óvónő, tanító, tanár, szakoktató kiválasztása. A Neteducatio Pedagógus Oscar-díját idén hatodszor adják majd át.

Házisüteményt vittek az oltóknak

Ez a húsvét nagyon más volt

A politikusok idei húsvéti köszöntői világszerte a koronavírus-járvány elleni küzdelemről szóltak, nincs ez másképp Józsefvárosban sem. Van, aki az ünnepek alatt is talpon lévő égészségügyieknek vitt ellátást, más süteményt sütött nekik, van, aki a legfrissebb oltási adatokat kísérte figyelemmel, vagy éppen maga is most esett át az oltáson.

Rokonlátogatás helyett az Auróra előtt találkozunk

„Ha húsvét, akkor locsolkodás, idén viszont oltakozás!”

A SOTE orvosai oltási versikével köszöntötték a húsvétot, amit egyébként munkával töltöttek. A Józsefvárosi Egészségügyi Központ (JEK) munkatársai is végigdolgozzák az ünnepet, ezreket oltanak be a koronavírus ellen.

ÖZVEGY KIPCSAK GYÖRGY ROVATA

Te szerencsétlen!

A régi szomszédot még az előző albérletem utcájából ismerem. Akkora kádárista volt (az ÁVÓ-t már lekéste), hogy persze fideszes lett. Azóta meg akar téríteni. És noha már párszor szó szerint is elküldtem a fenébe, hagyjon békén az elméleteivel, valami miatt szimpatikus vagyok neki, és segíteni akar. Mivel árgus szemekkel kíséri az önkormányzati történéseket, most is elkapott az ötletével.

NAGYSZOMBAT, HÚSVÉT VIGÍLIÁJA

Amikor visszatérnek a harangok

A keresztény hagyomány szerint nagyszombat a nagyböjt utolsó napja: Jézus még holtan fekszik a sírjában. A gyász és az elcsendesedés ideje, ugyanakkor már a reményteli várakozásé, amit húsvétvasárnap, a feltámadás ünnepe követ. Valószínűleg az átmenetnek köszönhető, hogy egyes országok fekete, míg mások csendes, fehér vagy dicsőséges szombatként is említik.

OLTANAK MÁR A JEK-BEN IS

Négy nap alatt 4000 vakcina beadása a terv

12 oltópontot állítottak fel a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központban (JEK), ahol a következő négy napban mintegy négyezren kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást.

RECEPTEK

Itt a medvehagyma!

Bár a medvehagyma – egy kis tejföllel vagy túróval elkeverve – csak úgy magában is finom, de itt van két étel, amiből nem érdemes kihagyni.

„adjon Isten bort, buzát, bort a feledésre”

Húsvét előtt

Babits Mihály, a Nyugat első nemzedékének tagja bár nem a kerületben született, de Józsefvárosban élt 15 éven át. Egyik leghíresebb verse, a Húsvét előtt, amit 1916 márciusában olvasott fel nyilvánosan a Zeneakadémián.

A rovat további hírei

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben